Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν το σκάκι· είναι λίγες αυτές που καταλήγουν σε ισοπαλία κι όχι σε ρουά-ματ. Πριν μερικά χρόνια ο ενθουσιασμός μας να δείξουμε ότι περνάμε καλά με το ταίρι μας αποτυπωνόταν σε αλλαγή της προσωπικής μας κατάστασης στο Facebook. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν είμαστε σε σχέση, αν η κατάσταση είναι complicated ή και να ενημερώσουμε τους διαδικτυακούς μας φίλους πως δηλώνουμε ελεύθεροι, ακόμη κι αν είχαμε ένα καβγαδάκι με το ταίρι και τα σπάσαμε προσωρινά.

Απ’ τη στιγμή που δηλώναμε πως έχουμε πλέον ταίρι, οι φίλοι μας περίμεναν την πρώτη κοινή φωτογραφία, αγκαλιά με τον σύντροφό μας, ώστε να αντιδράσουν με σχόλια και emojis. Όμως η στιγμή που κάποιος θα επιλέξει ν’ ανεβάσει κάτι στα social παρέα με τον αγαπημένο του αποτελεί κάτι καθαρά προσωπικό και δεν πρέπει να πιέζεται ούτε απ’ το ταίρι ούτε από φίλους και γνωστούς.

Τα social media έχουν μετατρέψει τον κόσμο που ζούμε σε μια καλοστημένη κλειδαρότρυπα, απ’ την οποία καθένας μπορεί να κοιτάξει ανά πάσα στιγμή. Μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται σθεναρά στο να ποστάρουν κομμάτια της προσωπικής τους ζωής και όταν το κάνουν επιλέγουν να το μοιραστούν μόνο με τους πιο στενούς τους φίλους. Υπάρχουν ωστόσο κι αυτοί που προβάλλουν την προσωπική τους ζωή στο διαδίκτυο, είτε για να δείξουν πόσο καλά περνούν με το νέο ταίρι, είτε για να κερδίσουν έδαφος και αναγνώριση απ’ τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις.

Πολλές φορές τα ζευγάρια δε γνωρίζονται καν ουσιαστικά και ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα της σχέσης, ξεχνώντας τον λόγο που είναι μαζί. Εκεί έρχονται τα πρώτα σύννεφα. Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι περνούν καλά και τον πρώτο καιρό κρατούν τη σχέση τους μόνο γι’ αυτούς. Μετά από κάποιους μήνες, μπορεί ένας απ’ τους δύο να κάνει το βήμα ν’ αρχίσει να κοινοποιεί στιγμές της προσωπικής τους ζωής, την ίδια στιγμή που ο άλλος θέλει να κρατήσει αποστάσεις και να μη συμμετέχει το ίδιο ενεργά σ’ αυτή τη διαδικασία. Το ερώτημα εδώ είναι κατά πόσο αυτό που διαρκώς postάρει μοιράζεται κάτι που τον κάνει να νιώθει όμορφα και τον γεμίζει ή αν το κάνει για ν’ αποδείξει στους γύρω του ότι έχει την ιδανική σχέση, την πιο υγιή σχέση στον κόσμο, προκειμένου να ζηλέψουν.

Κατά τους ψυχολόγους το συνεχές postάρισμα φωτογραφιών με το ταίρι αποτελεί μια μορφή ναρκισσιστικής κατάστασης. Όταν ένας απ’ τους δύο νοιάζεται περισσότερο για το τι πιστεύει ο κόσμος για τη σχέση, έχει χάσει το μεγαλύτερο στοίχημα του «μαζί». Πολλοί νιώθουν την ανάγκη να κρατήσουν τον έρωτά τους μυστικό από τον έξω κόσμο. Άλλωστε αρκετά ζευγάρια στη σημερινή εποχή δεν περνιούνται για σύντροφοι αλλά για φίλοι. Προτιμούν να μην προβάλουν κομμάτια της προσωπικής τους ζωής δημόσια και να τα κρατούν γι’ αυτούς και μόνο. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν ένα χειροκρότημα, μιας και δεν πέφτουν στη λούπα της διαρκούς αναζήτησης αποδοχής από εικονικούς και πραγματικούς φίλους.

Το να postάρεις μια προσωπική στιγμή με τον σύντροφό σου στα social πρέπει να συμφωνηθεί κι απ’ τους δύο, ώστε κανένας να μη νιώθει άσχημα μετά την κοινοποίηση και να μην υπάρχουν προστριβές στο μεταξύ σας απ’ το τίποτα. Δεν αξίζει να χαλάσεις μια σχέση, απ’ τη στιγμή που περνάς καλά κι έχεις αυτά που θέλεις, επειδή ο σύντροφός σου θέλει να είναι λιγότερο celebrity.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.