pillow1035

Όμορφο πράγμα ο ύπνος, ειδικά όταν μοιράζεσαι το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου. Μπορεί να μην έχεις την άνεση να ξαπλώνεις μόνος σ’ ένα υπέρδιπλο σε όποια στάση θέλεις, σίγουρα όμως δημιουργείται το αίσθημα της ζεστασιάς και της ασφάλειας. Νιώθεις ότι κάποιος είναι εκεί, σε προσέχει την ώρα που κοιμάσαι και αυτό πολλές φορές σε βοηθά να χαλαρώσεις ακόμη περισσότερο. Δεν είναι παράδοξο όμως ότι όταν μοιράζεσαι το ίδιο κρεβάτι με το ταίρι μπορεί να δεις περισσότερα όνειρα ή ακόμη και να συντονιστούν τα όνειρά σας;

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κέντρο ψυχιατρικής φροντίδας στη Γερμανία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Χένιγκ Γιοχάνες Ντρου, εξετάστηκε ένας μικρός σχετικά αριθμός ζευγαριών, τα οποία έμειναν στο ίδιο υπνοδωμάτιο για τέσσερις ολόκληρες νύχτες. Μετά από ανάλυση των δεδομένων της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ζευγάρια που κοιμούνται μαζί έχουν πιθανότητες να ονειρευτούν περισσότερο ή ακόμη και να δουν τα ίδια όνειρα. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά κάποιο τρόπο συγχρονίζονται την ώρα του ύπνου, καθώς εισέρχονται στη λεγόμενη φάση REM -τη φάση που βλέπει κανείς όνειρα- σχετικά παράλληλα. Επίσης τείνει να είναι καλύτερη και η ποιότητα του ύπνου, καθώς αισθάνονται την αγάπη του συντρόφου τους ενώ κοιμούνται, με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φάση REM κι έτσι να αυξάνεται ο αριθμός των ονείρων.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα ζευγάρια αποκτούν σταδιακά παρόμοιες συνήθειες στον ύπνο κι αυτό τους βοηθά να θέσουν πιο γερά θεμέλια στη σχέση τους. Όταν ένα ζευγάρι κοιμάται μαζί ο ένας μπαίνει στη διαδικασία να μάθει τις συνήθειες ύπνου του άλλου και ν’ αποτυπώσει στιγμές στο υποσυνείδητό του που μετατρέπονται σε όνειρα. Θα σου ‘χει τύχει κάποιες φορές να ξυπνήσει ο σύντροφός σου το επόμενο πρωί, να σου εξιστορεί το όνειρο που είδε και να θυμάσαι κι εσύ κάτι παρόμοιο. Κάπου εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις μάθει το ταίρι αρκετά καλά κι ίσως ζεις ένα deja vu. Καθώς κοιμόμαστε ερχόμαστε σε επαφή με τον σύντροφό μας και μέσω του αγγίγματος μπορούμε πολλές φορές να νιώσουμε τα ίδια πράγματα. Μοιάζει απίστευτο πώς καμιά φορά μπορείς να συντονιστείς ακόμα και στον ύπνο σου με τον άνθρωπό σου.

Βέβαια ένα αρνητικό του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι είναι πως αν εξαρχής δεν ταιριάζουν οι συνήθειές σας στον ύπνο μπορεί να χρειαστεί κάποιος να κάνει αλλαγές ή να διαταραχθεί η ποιότητα του ύπνου του. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται ελαφριά και ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο. Με αυτούς είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς στο ίδιο κρεβάτι, καθώς δεν αντέχουν τους περίεργους θορύβους τα βράδια, ούτε το φως. Τα πρόσωπα αυτά σπάνια βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε φάση REM και βλέπουν αισθητά λιγότερα όνειρα.

Στην παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κοινός ύπνος βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις κάθε συντρόφου και μειώνει σε μεγάλο βαθμό το συναισθηματικό στρες. Ειδικότερα όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου υπάρχει επαφή μεταξύ των πελμάτων των συντρόφων, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το μεταξύ τους δέσιμο. Γιατί λοιπόν να βλέπεις μόνος τα όνειρα όταν μπορείς ακόμα και σ’ αυτό να συμπεριλάβεις τον σύντροφό σου; Να λοιπόν μια ευκαιρία αντί να κάνετε όνειρα μαζί, να τα δείτε κιόλας!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα