Αν υπάρχει ένα τραγούδι που κλείνει μέσα στους στίχους του όλ’ αυτά που νιώθουμε όταν χωρίζουμε, είναι το «Για να σε εκδικηθώ» του Λάκη Παπαδόπουλου, σε στίχους Ντούμου Κυριάκου. Πιθανόν, όταν χώρισες να μην έβαψες τις κουρτίνες του σπιτιού σου στο χρώμα που μισούσε, αλλά δεν μπορεί, μια φωτογραφία θα την έκανες κομματάκια, ένα ενθύμιο, ένα γράμμα θα έφυγε άδοξα από τα χέρια σου προς τον κάδο σκουπιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας χωρισμός είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα κι αν θεωρείται λυτρωτικός. Ο βασικός σύμμαχος είναι ένας κι αυτός είναι ο χρόνος. Ο χρόνος είναι εκείνος που θα σε βοηθήσει σιγά-σιγά ν’ αποδομήσεις αυτό που έχεις στο κεφάλι σου ώστε να φτάσεις στο στάδιο της αποδοχής κι εκεί πλέον ν’ αρχίσεις να κοιτάς με αγάπη και σεβασμό όλ’ αυτά που πήρες από το παρελθόν σου, όσο πληγωτικό κι αν ήταν αυτό. Πώς θα νιώσεις σίγουρος όμως ότι έχεις φτάσει στο στάδιο της αποδοχής; Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ λέμε «εγώ κάλε προχώρησα, πάμε γι’ άλλα» μόλις σκάσει η ειδοποίηση you have messege, αρχίζει η καρδιά να χορεύει σε ρυθμούς σάμπα. Πάμε λοιπόν να δούμε 10 ενδείξεις ότι έχεις αφήσει όντως τη σκόνη σου στο παρελθόν κι είσαι έτοιμος να κάνεις το νέο σου πέταγμα.

 

1. Δε σε νοιάζει να δεις story και post

Από τις σημαντικότερες ενδείξεις ότι έχει φύγει το μυαλό σου από τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι το να σταματήσεις πλέον να κρυφοκοιτάζεις τα social του. Όταν δε διπλοτσεκάρεις πια το κινητό σου όταν έβλεπες το πράσινο λαμπάκι της επαφής αναμμένο γιατί σε ζώνουν τα μαύρα φίδια. Όταν σταματήσεις λοιπόν να τσεκάρεις το προφίλ του κι αφήσεις το κινητό σου από τα χέρια σου, να ξέρεις ότι έχεις πάρει τον σωστό δρόμο. Μια καλή λύση, πάντως, η οποία βοηθάει πολύ είναι το λατρεμένο block το οποίο κατ’ αμέ πρέπει να γίνεται από την αρχή.

 

2. Διαγράφεις -άνετα- τις κοινές φωτογραφίες

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να σβήνει τις φωτογραφίες σας αντί να κάθεται με τις ώρες να τις χαζεύει και ν’ αναπολεί στιγμές και μάλιστα με άνεση, είναι σημάδι ότι κόβεις τον ομφάλιο λώρο με το κοινό σας παρελθόν. Εγώ βέβαια θα σου πρότεινα να μην τις κάνεις τελείως delete γιατί δεν παύει να είναι και δικές σου αναμνήσεις. Μπορείς κάλλιστα να τις αποθηκεύσεις σ’ ένα στικάκι κι άσ’ τες να υπάρχουν εκεί.

 

3. Δεν προσδοκάς να συναντηθείτε όταν πηγαίνεις στα κοινά σας στέκια

Οι περισσότεροι είχαμε ένα στέκι που πηγαίναμε με την προηγούμενή μας σχέση και το γεγονός ότι χωρίσαμε σαφώς δεν αναιρεί ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε εκεί. Το θέμα όμως είναι με τι ψυχολογία πάμε. Αν πηγαίνεις στο στέκι σας χωρίς να έχεις φτιάξει στην εντέλεια τη φύτρα που πετάει στα μαλλιά σου, χωρίς να έχεις προετοιμάσει πεντακόσιες πιθανές απαντήσεις στην περίπτωση που πέσετε μούρη με μούρη και σε ρωτήσει «τι κάνεις» αλλά αντίθετα απολαμβάνεις ήσυχα το καφεδάκι σου και δε γυρίζεις το κεφάλι σου τριακόσιες εξήντα μοίρες γύρω γύρω σαν το κοριτσάκι στον εξορκιστή για να τσεκάρεις αν έσκασε μύτη ο πρώην σου και με ποιον, τότε είναι σημαντική ένδειξη ότι προχωράς.

 

 

 

 

4. Δεν είναι το πρώτο άτομο που θες να μοιραστείς ένα μεγάλο νέο

Ήρθε μια προαγωγή στη δουλειά, έγινες θείος/θεία, πέρασες το μάθημα στη σχολή σου το οποίο χρωστούσες πέντε χρόνια και δεν ένιωσες την ανάγκη να το μοιραστείς με το πρώην ταίρι σου; Συγχαρητήρια, αρχικά, για όλα τα παραπάνω που σου συνέβησαν αλλά κι ένα παραπάνω γι’ αυτό που δεν ένιωσες. Τα σημαντικά πράγματα της ζωής μας τα μοιραζόμαστε με όσους έχουν καίρια θέση μέσα μας. Το γεγονός ότι δεν ένιωσες την ανάγκη να το μοιραστείς με τον πρώην σύντροφό σου σημαίνει ότι αυτόματα παύει να είναι και σημαντικός για σένα. Keep going, τα πας περίφημα.

 

5. Δε συγκρίνεις τόσο έντονα νυν με πρώην

Από τη στιγμή που έχεις ξεκινήσει και γνωρίζεις νέους ανθρώπους -εν δυνάμει μελλοντικούς συντρόφους- απολαμβάνοντας την παρέα τους, αυτό από μόνο του κάτι σημαντικό έχει να σου ψιθυρίσει. Όταν -ακόμα καλύτερα- δεν πέφτεις και στην παγίδα της σύγκρισης με πρώην, όχι απλά κάτι σου ψιθυρίζει, αλλά σου ουρλιάζει ότι τα συναισθήματα που είχες και σε κρατούσαν δέσμιο με το παρελθόν σου, πλέον φθίνουν.

 

6. Κάνεις πράγματα, όχι μόνο να γεμίσουν την ημέρα σου, αλλά γιατί γεμίζουν εσένα

Σύνηθες φαινόμενο όταν χωρίζουμε να το ρίχνουμε στη δουλειά, να κοπανιόμαστε στα γυμναστήρια και να κάνουμε γενικά πράγματα -ανεξάρτητα αν μας ταιριάζουν απόλυτα ή όχι- ώστε ν’ απασχολούμε το μυαλό μας εικοσιπέντε ώρες την ημέρα για να μην αναπολούμε τους πρώην. Όταν φτάσεις όμως στο στάδιο όπου θα κάνεις πράγματα τα οποία όχι απλώς θα σε κάνουν να ξεχνιέσαι αλλά θα σου δίνουν και χρώμα, έχεις μια ηχηρή ένδειξη ότι άρχισες να σε φροντίζεις κι ακούς τις πραγματικές σου ανάγκες, χωρίς να ορίζεις έναν πρώην έρωτα ως ανάγκη ύπαρξής σου.

 

7. Ακούς το τραγούδι σας και δε σε πιάνει κατάθλιψη

Όλοι είχαμε ένα τραγούδι το οποίο είχαμε συνδέσει με την προηγούμενή μας σχέση, είτε γιατί ήταν το τραγούδι μας, γιατί μας το είχε αφιερώσει ή το είχαμε αφιερώσει εμείς, κάποια στιγμή. Αν λοιπόν παίξει το τραγούδι στο ραδιόφωνο κι εσύ το προσπεράσεις χωρίς να σου δημιουργήσει καμία συναισθηματική φόρτιση, τότε μάλλον προσπέρασες και τον/την πρώην σύντροφό σου.

 

8. Δε ρωτάς κοινούς σας φίλους τι κάνει

Αν βγαίνεις με κοινούς σας φίλους και δε νιώθεις την ανάγκη να τους κατακεραυνώνεις με ερωτήσεις τύπου τι έκανε ο πρώην έρωτάς σου το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αν ήταν μαζί τους, αν δεν ήταν με ποιον ή με ποιαν ήταν, πού πήγαν, τι έφαγαν, αν φορούσε την μπλούζα που του είχες κάνει δώρο στα γενέθλια -και πολλά άλλα που συντηρούν το μυαλό σου να ζει στο δικό σου εικονικό παράλληλο σύμπαν-, είσαι στον σωστό δρόμο κι ένα βήμα πιο κοντά για να πεις το φτου ξελευθερία.

 

9. Όταν σταματάς την προσδοκία ότι θα μπορούσε να υπάρχει στη ζωή σου με τον ρόλο του φίλου

Είναι απόλυτα σεβαστό από τη στιγμή που έχεις μοιραστεί μ’ έναν άνθρωπο σημαντικές στιγμές της ζωής σου να μη θες να τον ξεριζώσεις τελείως και να τρέφεις την προσδοκία ότι παρ’ όλο που χωρίσατε θα μπορούσατε να παραμείνετε έστω φίλοι. Ξεχνάς όμως κάτι σημαντικό. Ότι μ’ αυτόν τον άνθρωπο έχεις μοιραστεί το κορμί σου, κάτι που δεν το κάνεις με τους φίλους σου. Όσο Σουηδία κι αν θέλουμε να το δούμε, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν δύο πρώην σύντροφοι και φίλοι. Υπάρχουν εννοείται κι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά είναι εξαιρέσεις. Όταν σταματήσεις να τρέφεις αυτήν την προσδοκία και διαπιστώσει ότι δεν έχεις στην πραγματικότητα την ανάγκη για μια τέτοια φιλία, τότε έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο από το παρελθόν σου.

 

10. Όταν δώσεις συγχώρεση- κυρίως στον εαυτό σου

Πάμε τώρα στη βασικότερη ένδειξη ότι έχεις προχωρήσει μπροστά, τη συγχώρεση. Όταν θα έχεις δώσει συγχώρεση σ’ εκείνον αλλά κυρίως στον εαυτό σου για τα από κοινού λάθη τα οποία οδήγησαν στο να κοπεί το νήμα της σχέσης να ξέρεις ότι θα έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα. Όχι μόνο για να ξεπεράσεις αυτόν τον άνθρωπο αλλά και να είσαι εσύ ο ίδιος ένα σκαλί πιο κοντά στη δική σου αυτοπραγμάτωση. Η συγχώρεση είναι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα ανάμεσα στο «τι κρατάω» και στο «τι αφήνω στην άκρη». Εννοείται, συγχώρεση δε σημαίνει ότι ξεχνάς, αλλά μέσα από εκείνη μπορείς να σε ανακαλύψεις χωρίς να σε πονάει πλέον η απουσία ενός ανθρώπου.

Ναι, το ξεπέρασες. Πάμε γι’ άλλα τώρα!

Συντάκτης: Θάλεια Διαμαντούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου