Η εργασία είναι μία έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Ο αρχαίος ποιητής και συγγραφέας Ησίοδος μέσα από το γνωστό διδακτικό του έργο «Έργα και ημέραι» παροτρύνει τους αναγνώστες του να εργάζονται. Αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη από την αρχαιότητα καθίσταται σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων η εργασία.

Στις μέρες μας υπάρχουν αμέτρητοι διαφορετικοί κλάδοι, εννοώντας φυσικά από άποψη διαφορετικών τομέων και ποικίλων αντικειμένων, για κάθε γούστο, για κάθε ανάγκη. Είτε είναι στον τομέα που σπούδασες και σου αρέσει, είτε είναι μια δουλειά που σε εκφράζει είτε είναι η εργασία που αποσκοπεί σ’ ένα μισθό και μόνο, επιδιώκουμε μέσα από αυτή να καλύψουμε τις καθημερινές μας βιοποριστικές ανάγκες και την ανάγκη μας να παράγουμε έργο.

Εν τούτοις, παρά την καλή θέληση για να δουλέψει κάποιος και την ανάγκη να είναι παραγωγικός, υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται τους εργαζομένους, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να τους συμπεριφερθούν απαξιωτικά, να τους χλευάσουν ή να τους προσβάλουν. Οι εργαζόμενοι αυτοί, συχνά είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε θέσεις κλειδιά για την επιχείρηση και στην ουσία αν δεν ήταν αυτοί, ο κύκλος εργασιών θα ήταν ελλιπής ή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βγει η παραγωγή.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει έστω μια φορά να σε καλέσει που σε πήρε δύο ή τρεις φορές τηλέφωνο μέσα στην εβδομάδα για να σου προτείνει τη νέα προσφορά σε χαμηλότερη τιμή για το ρεύμα ή το νερό σου, ή το νέο σούπερ πακέτο διαδικτύου με σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet, τηλεόραση-Wi-Fi σε μία σούπερ τιμή που οικονομικά συμφέρει.  Προτού όμως ξεστομίσεις τη φράση «Α, παράτα μας κι εσύ, τώρα» και τον κάνεις να αισθανθεί αμήχανα, αναρωτήσου το εξής: Αυτός ο άνθρωπος τη δουλειά του δεν κάνει; Η απάντηση είναι καταφατική. Άρα, είναι κι αυτή μια δουλειά όπως τις υπόλοιπες άλλες, όπου ο εργαζόμενος επιδιώκει τέλος του μήνα να πάρει τον μισθό του, παρομοίως όπως κι εσύ που δουλεύεις σε άλλη θέση εργασίας. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά.

Επομένως, είναι περιττό να του μιλήσεις απότομα ή άσχημα ή ακόμη να τον προσβάλεις επειδή ξέρεις πως μπορείς. Απάντησε του με ένα ευγενικό «Ευχαριστώ, δεν ενδιαφέρομαι» και τελείωσε η συζήτηση. Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές τα τηλεφωνήματα από προωθήσεις λόγω της συχνότητας που γίνονται είναι εκνευριστικά, ιδίως όταν γίνονται σε ακατάλληλες ώρες, όμως σκέψου ότι ο εργαζόμενος αυτός υπακούει σε εργασιακές υποχρεώσεις και δέχεται εντολές από τον προϊστάμενό του.

Σε διαφορετική περίπτωση όπου ένας σερβιτόρος αργήσει να σου φέρει το φαγητό σου κι εσύ τον ξεμπροστιάσεις μπροστά σε όλο το εστιατόριο έχε στο νου σου ότι κι αυτός τη δουλειά του κάνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μιας που δεν είναι ο ίδιος που μαγείρεψε το φαγητό σου, ούτε εξαρτάται από αυτόν αν το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο εκείνη την ημέρα. Κι η πωλήτρια ενός καταστήματος, τη δουλειά της κάνει, προσπαθώντας να σε εξυπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί, ακόμη κι αν εσύ δοκίμασες είκοσι διαφορετικά μπλουζάκια, αυτή όμως δεν έχει θυμώσει μαζί σου που μετά θα πρέπει να τα τοποθετήσει πίσω στη θέση τους. Αντ’ αυτού, εσύ, δυσαρεστημένος της κάνεις επικριτικές παρατηρήσεις επειδή δεν έχει το νούμερό σου στο εικοστό πρώτο μπλουζάκι που τελικά βρήκες να σου αρέσει.

Συμπερασματικά, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους της εξυπηρέτησης, αξίζει να τους συμπεριφέρεστε όμορφα, όπως θα ήθελες κι εσύ να σου συμπεριφερθεί ο πελάτης σου στη δουλειά σου, δηλαδή με ευγένεια και σεβασμό. Και μην ξεχνάς ότι η ευγένεια όχι μόνο μπορεί να αγγίξει τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, στην περίπτωσή μας τον απλό εργαζόμενο, θα σε βοηθήσει κι εσένα σε προσωπικό κι συναισθηματικό επίπεδο να βρίσκεσαι σε αρμονία με τους γύρω ανθρώπους και να συνάπτεις καλύτερες σχέσεις. Ένας φιλικός κι ευγενικός άνθρωπος που μεταδίδει μια θετική αύρα, οι τριγύρω του σίγουρα θα θέλουν να ανταλλάξουν μια παραπάνω κουβέντα ή να τον κάνουν παρέα.  Η ευγένεια ενώνει τους ανθρώπους, δεν τους απομακρύνει.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου