Οι φίλοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Το να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που αγαπάμε, να μοιραζόμαστε μέρος της καθημερινότητάς μας μαζί τους και να περνάμε ποιοτικό χρόνο δε μας προσφέρει μόνο διασκέδαση, στήριξη και όμορφες στιγμές. Κατά κάποιο τρόπο υιοθετούμε τις απόψεις τους και τις κάνουμε κομμάτι της δικής μας συμπεριφοράς. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλές φορές συνειδητά ή ασυνείδητα, μιμούμαστε τους κολλητούς σε πολλούς τομείς. Μπορεί να πιστεύουμε ότι κάποιες γνώμες ή συνήθειές μας είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης αλλά η αλληλεπίδρασή με τα φιλαράκια μας, τα οποία συναντάμε συχνά, επηρεάζει και τις δικές μας απόψεις, ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή προτίμηση, όπως για επιλογές σε καφέ ή παγωτό.

Δεν είναι απαραίτητα αρνητικό να μιμούμαστε ο ένας τον άλλον. Χωρίς βέβαια αυτό να καθίσταται παθολογικό για τους εαυτούς μας και η συμπεριφορά μας προβληματική για τους φίλους μας. Η στάση δεν πρέπει  να είναι τέτοια που να ασφυκτιούν και να νιώθουν ότι τους καταδιώκουμε συνεχώς, αντιγράφοντας τις συμπεριφορές τους και το στιλ τους. Εξάλλου το νόημα δεν είναι να τους ρωτάμε επιτακτικά κάθε μέρα από ποιο συγκεκριμένο μαγαζί αγόρασαν ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο και να τρέχουμε αμέσως να αποκτήσουμε το ίδιο.

Πέρα από την αρνητική όψη αυτής της πρακτικής υπάρχει και η θετική και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται ότι ο ένας φίλος γίνεται για τον άλλον πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αφομοιώνουμε απόψεις τους και τις φέρνουμε στα μέτρα μας γιατί απλώς ταιριάζουν στις δικές μας αξίες και αρχές. Μπορείς να ξεκινήσεις καινούρια χόμπι, τα οποία δε φανταζόσουν ότι θα ξεκινούσες, μόνο και μόνο επειδή ο φίλος σου στα πρότεινε. Δοκιμάζεις νέα στέκια στις εξόδους σου και καινούριες εμπειρίες, τις οποίες δοκίμασαν προηγουμένως τα φιλαράκια σου και σου είπαν ότι αξίζει να πας.

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να διαβάζεις με μια συγκεκριμένη μέθοδο και το φιλαράκι σου να σου δείξει μια άλλη, την οποία χρησιμοποιεί ο ίδιος. Καθόλου απίθανο να ενθουσιαστείς από την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά της. Ρωτάς να μάθεις ακόμη περισσότερα γι’ αυτή και το φιλαράκι ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο να σου πει. Αμέσως, ξεκινάς να σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να δοκιμάσεις κι εσύ τη μέθοδό του μπας και σου ταιριάζει. Μετά από μια εβδομάδα ξεκινάς να τη χρησιμοποιείς και να διαβάζεις με βάση αυτή. Στο τέλος, νιώθεις ευγνωμοσύνη που ο φίλος σου μοιράστηκε μαζί σου την τεχνική και που τελικά λειτουργεί!

Είναι απίστευτο πόσες φορές οι ιδέες των φίλων μας μας δίνουν λύσεις και μας ξελασπώνουν από αδιέξοδες καταστάσεις. Επιπρόσθετα, όπως η μίμηση στα παιδιά είναι μια καλή μέθοδος εκμάθησης, το ίδιο συμβαίνει και ανάμεσα σε εμάς και στους φίλους μας. Μιμούμαστε τις συμπεριφορές τους και αυτοί τις δικές μας και πέραν του ότι μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Οι γνώσεις και η μάθηση δε λαμβάνουν χώρα μόνο στα πλαίσια μιας τάξης. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι εκμάθησης όπως να μιμούμαστε τις συμπεριφορές φίλων μας. Εξάλλου το λένε και οι ψυχολόγοι πως με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας παρέα με συγκεκριμένα άτομα, αφομοιώνουμε στοιχεία και συμπεριφορές τους και αντίστοιχα αυτοί δικά μας. Οι φίλοι αντανακλούν ο ένας τον άλλο. Γινόμαστε καθρέφτης γι’ αυτούς και εκείνοι για εμάς. Συνοδοιπόροι, εξελισσόμαστε, διευρύνουμε τις γνώσεις μας και απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους ακόμη και παρέα με την ίδια γεύση παγωτού…

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.