Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και τα γιορτινά τραπέζια δίνουν και παίρνουν. Με μικρό ή μεγάλο σόι, οι συναθροίσεις και τα καλέσματα δε λείπουν. Ωραία χαλαρή διάθεση, εν μέρει οφειλόμενη και στις άδειες των Χριστουγέννων, στολισμένα σπίτια, με μια δόση υπερβολής, νόστιμα και διαφορετικά φαγητά ανάλογα τον μάγειρα, πολλά κλασικά γλυκά όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα, άφθονα ποτά κι ανταλλαγή δώρων με αφορμή τις γιορτές. Ας μην το χαλάσουμε λοιπόν όλο αυτό το, βγαλμένο από ταινία, σκηνικό με θέματα συζήτησης που ενδέχεται να δημιουργήσουν εντάσεις κι αρνητικό κλίμα. Από το λιγότερο «λάθος» θέμα συζήτησης προς το πιο τζιζ κακό, πάμε να δούμε 5 θέματα προς αποφυγή συζήτησης στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις.

 

5. Συμπάθειες

Ποιος γονιός συμπαθεί πιο πολύ ποιο παιδί και ποια θεία, ποιο ανιψάκι. Αυτό το θέμα είναι απλώς άβολο και χωρίς καμία χρησιμότητα, ενώ μπορεί να πληγώσει πολλούς και πολύ. Ειδικά αν υπάρχουν παιδάκια που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να καταλάβουν κάποια αστεία, τότε θα προκύψουν και κλάματα άνευ λόγου.

 

4. Γάμοι και παιδιά

Δεν αφορά κανέναν το γιατί η ξαδέρφη που πάτησε τα 35 δεν έχει παντρευτεί ή δε θέλει, ούτε το ζευγάρι που είναι παντρεμένο τρία χρόνια τώρα αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη παιδί. Τέτοιες ερωτήσεις είναι εκνευριστικές, προσβλητικές και η μόνη σωστή απάντηση που θα έπρεπε να έχουν είναι «δε σε αφορά!». Όμως, επειδή δεν αρκούμαστε σε μια φράση, μπαίνουμε στη διαδικασία ανάλυσης κι εξήγησης κι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε παρεξηγήσεις που δυστυχώς κρατάνε περισσότερο από τη γαλοπούλα του δείπνου.

 

3. Πολιτικά

Ειδικά αν το δείπνο απαιτεί τη χρήση μαχαιριού, καλό θα ήταν αυτό το θέμα να μείνει κλειστό και ξεχασμένο στο πατάρι. Οι απόψεις πολλές κι εκφράζονται με τόση ένταση και πάθος, που καλύπτουν το κλάμα οποιουδήποτε μωρού κι οποιασδήποτε μουσικής, ανεξαρτήτως εντάσεως. Δεν είναι ώρα τώρα, δεν είναι καν περίοδος εκλογών. Απόφυγέ το με κάθε τρόπο.

 

2. Παλιές παρεξηγήσεις

Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν πριν έναν μήνα είχες τσακωθεί με τον ξάδερφό σου ή αν σε προηγούμενη μάζωξη είχες παρεξηγηθεί με τον θείο που ρωτάει βλακείες, όπως τα προαναφερθέντα θέματα. Αν θέλεις να συζητήσεις κάτι, μπορείς διακριτικά να πεις δυο κουβέντες με τον άμεσα ενδιαφερόμενο ή αν θεωρείς ότι αυτό θα τραβήξει λίγο παραπάνω, να κανονίσεις κάποια άλλη ώρα να το λύσετε. Σπόντες, μπηχτές, καρφιά και κάθε είδους ειρωνεία, θα χαλάσουν το σκηνικό από ταινία που είπαμε.

 

1. Κληρονομικά

Νομίζω δικαιωματικά στο νούμερο ένα, είναι το θέμα που μπορεί να καταστρέψει το γεύμα της συγκεκριμένης μέρας, αλλά και να κλείσει σπίτια και να διαλύσει οικογένειες. Ναι, σου ακούγεται υπερβολικό, μέχρι να ακούσεις τη φράση: «Τι είπες, το σπίτι θα το πάρει η Μαρία; Κι εγώ που τρέχω τόσα χρόνια; Σήκω Κώστα φεύγουμε!» ενώ συνήθως στο συγκεκριμένο σκηνικό ο εν λόγω Κώστας είναι με την πατάτα στο στόμα γιατί δεν έχει προλάβει να τελειώσει το ρημαδοφαγητό του ο άνθρωπος και γιατί προσπαθεί να αποφύγει να αναμειχτεί στην κουβέντα. Είτε το δεις συναισθηματικά, είτε κυνικά, το συγκεκριμένο θέμα είναι το πιο επικίνδυνο από όλα. Μείνε όσο πιο μακριά γίνεται, μη σου πω ότι αν βλέπεις ότι κάποιος το πάει κατά εκεί, σκούντα τον.

 

Τα οικογενειακά τραπέζια είναι για τους περισσότερους δύσκολα, γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε θέματα που μας ενοχλούν. Κάνε υπομονή γι’ αυτές τις λίγες ώρες και προσπάθησε να μην αγγίξεις τις καυτές πατάτες, ούτε να παίξεις με τα όρια της υπομονής κάποιου άλλου. Σίγουρα είναι καλό να βάζεις τα όριά σου και να λύνεις παρεξηγήσεις, απλώς έχε στον νου σου πως καλό είναι αυτό να γίνεται ιδιωτικά κι όχι σαν σε λαϊκό δικαστήριο. Αν έχεις κάτι που θεωρείς ότι θα πρέπει να το συζητήσεις με κάποιον, είναι ευκαιρία με τη νέα χρονιά να κανονίσεις να κλείσεις κι αυτήν την εκκρεμότητα. Προσπάθησε να περάσεις όσο καλύτερα γίνεται και να κάνεις υπομονή- άλλωστε γιορτές είναι, θα περάσουν!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!

Συντάκτης: Melart
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου