Εντάξει, όλους λίγο πολύ μας έχει πιάσει μια κρίση άγχους πριν από μια μεγάλη μέρα, στη σκέψη μήπως πάνε όλα στραβά. Είτε είναι η μέρα του γάμου σου και νιώθεις πως τίποτα δε θα πάει όπως το σχεδίασες κι αρχίζεις να διπλοτσεκάρεις τα πάντα μόλις ανοίξεις το μάτι σου, είτε είναι ένα μεγάλο ταξίδι που σχεδίαζες καιρό και έχεις πάει στο αεροδρόμιο τέσσερις ώρες πριν, μην τυχόν κι υπάρξει κάποια καθυστέρηση και χάσεις την πτήση σου, είτε καλή ώρα δίνεις πανελλήνιες και περνάς την ύλη τρεις φορές και μία, ενώ οι φίλοι σου πιθανότατα θα σε βρίσκουν υπερβολικό που έχεις σώσει την παρουσίαση για το μεγάλο meeting σ’ έναν εξωτερικό σκληρό πέρα από το λάπτοπ σου.

Ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και οι πιθανότητες να χαλάσει αυτό που έχεις προγραμματίσει την ημέρα που το χρειάζεσαι περισσότερο είναι πάντα με το μέρος του νόμου του Μέρφι. Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. Κι αυτή η φράση έχει γίνει τόσο παγκόσμια γνωστή που πολλοί άνθρωποι σχεδιάζουν τη μέρα τους γύρω από αυτήν. Ίσως μοιάζουν λίγο τρελοί στα μάτια των ξένοιαστων ανθρώπων αλλά οφείλω να παραδεχτώ πως το να είσαι μόνιμα σε μια κατάσταση εγρήγορσης μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα με βασικό το να μην καταλήγουν τα σχέδιά σου μόνιμα σε φιάσκο. Αν βρεις κι έναν τρόπο ώστε να χαλαρώνεις τις στιγμές που πρέπει, το να έχεις πάντα ένα εφεδρικό πλάνο είναι σωτήριο σε στιγμές που όλους τους υπόλοιπους τους πιάνει κρίση άγχους.

 

 

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως όταν στήνεις μία επιχείρηση, πρέπει να προετοιμαστείς για κάθε περίπτωση που μπορεί να πάει στραβά ώστε να μη σε βρουν τα χειρότερα προ εκπλήξεως. Επίσης, βάζεις το μυαλουδάκι σου να σκεφτεί την πιθανή λύση σε κάθε αναποδιά που μπορεί να τύχει, ή να εξασκήσει σε τέτοιο βαθμό τον τρόπο σκέψης ώστε να προβλέψει μια συμφορά και να βρει έναν τρόπο να την αποφύγει, όπου σε άλλη περίπτωση δε θα είχες μπει στη διαδικασία αυτή.

Πολλές φορές η αισιοδοξία μας όταν ετοιμάζουμε ένα μεγάλο project μας κάνει στενόμυαλους όσον αφορά τα λάθη και τις αποτυχίες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο μας. Αυτό σημαίνει πως αν συμβεί κάτι δυσάρεστο ξαφνικά, αναγκαζόμαστε να ξεπεράσουμε πρώτα το σοκ και μετά να λάβουμε δράση. Αν όμως είχαμε κάνει μια προετοιμασία ή εκτίμηση, τότε θα ήμασταν σε θέση να αναλάβουμε δράση με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Η γιαγιά μου έλεγε να μη βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι κι οι χρηματιστές να μην επενδύεις όλα σου τα χρήματα σε μία μετοχή. Το νόημα είναι το ίδιο. Εσύ μπορεί να περιμένεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αλλά υπάρχουν μυριάδες άλλες εναλλακτικές. Σαφώς δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για όλες. Αλλά για τις βασικές γίνεται. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις τον ύπνο σου και να σκέφτεσαι ότι όλα θα πάνε λάθος. Αλλά αν καθίσεις συνειδητά να γράψεις σ’ ένα χαρτί, τι μπορεί να πάει εντελώς ανάποδα απ’ αυτό που θέλεις, σου δίνει την ευκαιρία να το αποτρέψεις. Μόλις σκεφτείς το λάθος, βρίσκεις τη σωστή διαδικασία που πρέπει να τηρήσεις ώστε να το αποφύγεις.

Φαίνεται πως αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο σ’ επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Το να σκεφτείς πως την ώρα που διάλεξες να κλείσεις ένα ραντεβού στο κέντρο της πόλης υπάρχει αυξημένη κίνηση κι ίσως ζοριστείς να βρεις πάρκινγκ, σώζεται αν ξεκινήσεις νωρίτερα από το προβλεπόμενο για να είσαι στην ώρα σου ό,τι κι αν προκύψει.

Θ’ αναφέρω κι ένα κλασσικό παράδειγμα διακοπών. Δουλεύοντας πολλά χρόνια στα ξενοδοχεία, έχω συναντήσει πολλές φορές πελάτες που έχουν έρθει με πολύ καλή διάθεση αλλά φτάνοντας στο αεροδρόμιο συνειδητοποίησαν πως έχασαν τη βαλίτσα τους. Και συμβαίνει αρκετά συχνά σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα λάβεις τη βαλίτσα σου την επόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει πως για μία μέρα δε θα μπορείς να φορέσεις το συνολάκι που ήθελες να βάλεις για τη βόλτα σου ή να βάλεις το αγαπημένο σου μαγιό στην παραλία. Ίσως ακούγεται λίγο απαισιόδοξο να φτιάχνεις τη βαλίτσα σου και να σκέφτεσαι ποια πράγματα θα σου είναι τόσο απαραίτητα ώστε να τα βάλεις στη χειραποσκευή σου αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι ιδιοφυές, αν χαθούν τελικά οι βαλίτσες σου, το ότι δε θα χαλάσει η μέρα σου με το ν’ αναγκαστείς να τα ψωνίσεις όλα από την αρχή.

Κι αν για τα απλά καθημερινά πράγματα σου ακούγεται υπερβολικό ή το να χαλάς τη ζαχαρένια σου χωρίς να έχει συμβεί κάτι κακό σε κάνει μίζερο, σκέψου μόνο ότι οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να σωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αυτές που έδρασαν άμεσα κυρίως επειδή είχαν προνοήσει να κρατάνε πάντα ένα κεφάλαιο που θα τους επιτρέπει να λειτουργούν ή να κάνουν μια πιο κερδοφόρα επένδυση ανάλογα με την επικαιρότητα σε περίπτωση που η εισροή κερδών μειωθεί σημαντικά.

Μην υποτιμάς λοιπόν αυτόν τον λίγο απαισιόδοξο φίλο σου που θα πάρει ομπρέλα μαζί του αυγουστιάτικα. Γιατί σε περίπτωση καταιγίδας είναι αυτός που θα σε κρατήσει στεγνό. Στο τέλος της ημέρας, αν δε βρέξει τελικά, θα σε κάνει διπλά χαρούμενο κι ας ήταν αναμενόμενο. Αλλά αν βρέξει, δε θα γυρίσεις σπίτι σου σαν το βρεγμένο γατί.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου