Προθεσμία είναι το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να γίνει μια ενέργεια. Για παράδειγμα, πρέπει να παραδώσεις μια εργασία στη σχολή σου ή να έχεις τελειώσει μια παρουσίαση στη δουλειά μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Και τις περισσότερες φορές έχει άπλετο χρόνο για να την εκτελέσεις, ίσως κι έναν μήνα.

Γενικά, η καθημερινότητα του ανθρώπου, αποτελείται από προθεσμίες. Έχεις μέχρι την τάδε ημερομηνία να πληρώσεις τους λογαριασμούς, πρέπει να απαντήσεις στο mail του πελάτη μέσα σε 24 ώρες και έχεις μέχρι τον Γενάρη να πληρώσεις τα τέλη του αυτοκινήτου. Βέβαια αυτή η ημερομηνία θα πάρει παράταση -γιατί είμαστε πολλοί αυτοί που δε θα τηρήσουμε με τίποτα την προθεσμία. Ακόμα κι αν ξέρουμε πως θα μας κοστίσει μια παρατήρηση (κράξιμο) ή ακόμα και λεφτά.

 

 

Όταν ανακοίνωνε ο καθηγητής στη σχολή στην αρχή του εξαμήνου πως μέχρι το τέλος αυτού, θα πρέπει να παραδώσουμε μια συγκεκριμένη εργασία, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι θα την ξεκινήσουμε τα μεσάνυχτα της ημερομηνίας παράδοσης και όχι τρεις μήνες πριν όπως θα ήταν λογικό. Γιατί ταλαιπωρούμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό μας; Γιατί προτιμούμε αυτόν τον πονοκέφαλο που μας προκαλεί η αδράνεια όταν πλησιάζει η λήξη της ανεμελιάς μας ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ξεμπερδέψει πολύ καιρό νωρίτερα και να πίνουμε το κρασάκι μας χωρίς ενοχές κι άγχος στο αγαπημένο μας μπαράκι;

Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν γίνεσαι αναβλητικός με τις δύσκολες και άβολες δουλειές, σταδιακά γίνεσαι αναβλητικός και με τα πράγματα που σου αρέσουν. Γιατί η πεποίθηση πως δεν τηρείς τις διορίες, ριζώνει βαθιά μέσα σου κι ακόμα κι όταν έρθει η ώρα να κλείσεις τα εισιτήρια για τις διακοπές σου, θα το αναβάλεις μέχρι την τελευταία στιγμή, κάνοντας ό,τι πιο άσχετο μπορείς όλο εκείνο το διάστημα που μεσολαβεί. Και όσες φορές κι αν έχεις πληρώσει το τίμημα της αναβλητικότητας, τίποτα μέσα σου δεν αλλάζει. Συνεχίζεις στο ίδιο μοτίβο γιατί υποσυνείδητα πιστεύεις πως είσαι αυτός ο άνθρωπος που τα κάνει όλα τελευταία στιγμή. Και όταν προλαβαίνεις στο πάρα πέντε να παραδόσεις ένα ωραίο αποτέλεσμα, εισπράττεις και την επιβεβαίωση πως λειτουργείς καλά υπό πίεση χρόνου. Σκέψου όμως πόσο καλύτερα θα τα πήγαινες αν έκανες τη διαδικασία σωστά. Δεν είναι αυτό ένα ισχυρό κίνητρο; Μπορεί και να είναι για τα επόμενα 5 λεπτά αφού διαβάσεις το άρθρο, αλλά δε θα κρατήσει για πολύ.

Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή και ζηλεύεις λιγάκι εκείνους που τακτοποιούν όλες τις εκκρεμότητές τους άμεσα, θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείς όταν θα προτιμήσεις να πας για καφέ όταν έχεις υποχρεώσεις που τρέχουν. Το πρώτο βήμα είναι να προγραμματίσεις τον χρόνο και την ημέρα που θα ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα, και να το τηρήσεις όπως θα τηρούσες το να είσαι στις 9 στο γραφείο. Δε θα πας για πρωινό με την παρέα σου την ώρα που πρέπει να είσαι στη δουλειά σου. Ε, το ίδιο ισχύει και εδώ. Θα δεσμευτείς με αυτόν τον χρόνο, και θα κανονίσεις, τις συναθροίσεις μετά από αυτό0. Ξέρεις πως όταν ξεκινήσεις, θα το τελειώσεις. Αλλά το δύσκολο καμιά φορά είναι να καθίσεις πάνω από το λάπτοπ ή να παραμείνεις εκεί για ώρα. Μια τεχνική που θα βοηθούσε σ’ αυτό εκτός απ’ ένα ακριβές πρόγραμμα, είναι η τεχνική πομοντόρο. Την τεχνική αυτή τη σκέφτηκε ο Φραντσέσκο Τσιρίλο, και ουσιαστικά «σπάει» τον χρόνο που χρειάζεσαι για να τελειώσεις μια δουλειά, σε μικρότερα τμήματα. Βάζεις για παράδειγμα το χρονόμετρο για 25’ και κάνεις διάλειμμα 5’.  Αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου και μπορείς να το προσαρμόσεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Και αν η προσοχή σου αποσπάται εύκολα, μπορείς να κλείσεις τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου ή να κλειδώσεις κάποιες εφαρμογές για τις ώρες που θέλεις να δουλέψεις.

Για να νικήσεις αυτήν την αναβλητικότητα μακροπρόθεσμα στη ζωή σου, πρέπει να ξεκινήσεις με τα μικρά πράγματα. Να σηκώνεσαι στον πρώτο χτύπο του ξυπνητηριού, να στρώνεις το κρεβάτι σου, να κρεμάς τα ρούχα στην ντουλάπα αμέσως μόλις γυρίσεις σπίτι και να βάζεις το πιάτο στον νεροχύτη αμέσως μόλις τελειώσεις με το φαγητό σου. Όταν τακτοποιείς τα πράγματα στη θέση τους άμεσα, γίνεσαι αυτός ο άνθρωπος που τακτοποιεί άμεσα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει.

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου