Είναι αλήθεια και μάλλον αναπόφευκτη! Σε όλους μας αρέσει να ακούμε ότι μας αγαπάνε. Είναι ένα απ’ τα πιο γλυκά πράγματα που μπορούμε να ακούσουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Κάποιος μας γνωρίζει τόσο καλά, μέσα κι έξω, κι εξακολουθεί να επιμένει και να νοιάζεται για εμάς. Μας έχει δει στις χειρότερες στιγμές μας, αλλά και στις καλύτερες. Ξέρει πολύ καλά ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.

Αν κι ίσως στο άκουσμα αυτών των δύο λέξεων, «σ’ αγαπώ», να νιώσουμε να συμβαίνει ένα μικρό θαύμα δίπλα μας, οι ενέργειες είναι αυτές που θα μιλήσουν πιο δυνατά και απ’ τα λόγια όταν πρόκειται για αγάπη. Μπορεί να φαίνεται λυπηρό, αλλά δεν αρκούν μόνο οι λέξεις, όσο ωραίες κι αν είναι, για να αποδείξουμε την αλήθεια των αισθημάτων μας.

Είτε αφορά σύντροφο, γονέα, αδελφό, φίλο ή ακόμα κι οποιοδήποτε άλλο άτομο σημαντικό για εμάς, ισχύει για όλους το ίδιο. Εφόσον η αγάπη για κάποιον είναι αληθινή, κανείς δεν υποχρεούται να την εκφράζει κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα είναι τα μικρά πράγματα, εκείνες οι κινήσεις, που κάνουν τη διαφορά.

Αν δειλιάζουμε να πούμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε, τότε θα ήταν καλό να δώσουμε προσοχή στις λεπτομέρειες και να δείξουμε με τον τρόπο μας ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά κι αρκετά, παρατηρώντας τους και μαθαίνοντας πράγματα γι’ αυτούς.

Μάθε τι καφέ πίνει και κάν’ του έκπληξη με έναν. Τσίγκλησέ τον για ένα θέμα που του αρέσει να μιλά όλη την ώρα γι’ αυτό. Κάν’ το σαφές ότι γίνεται από αγάπη κι όχι με σκοπό να προσβληθεί ή να ντραπεί. Τέτοιου είδους χειρονομίες θα τον κάνουν να αντιληφθεί ότι νοιάζεσαι πιο πολύ απ’ ό,τι πιστεύει. Αν μη τι άλλο θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα, δείχνοντας στον άνθρωπο που αγαπάς, ότι σου αρέσει γι’ αυτό που είναι και δε σε απασχολεί αν είναι ιδιότροπος ή μυστήριος, για παράδειγμα, επειδή ακριβώς αυτό σε τράβηξε πάνω του.

Μετά το ταξίδι του πήγαινε να τον πάρεις απ’ το αεροδρόμιο, ξέρεις καλά ότι τα αστικά λεωφορεία είναι η ταλαιπωρία προσωποποιημένη. Να ‘σαι εκεί για τον άνθρωπό σου, ανεξάρτητα απ’  την κατάσταση, πρόθυμος να μοιραστείς χαρές κι ανησυχίες.

Πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πράξεις είναι οι μόνες που μετράνε. Πολλά αντίστοιχα αποφθέγματα ταξιδεύουν από εδώ κι από εκεί. “I don’t trust words, I trust actions”, θα σου πουν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και στιγμές που δε θες αποδείξεις, αλλά τη φωνή του ανθρώπου σου να σου λέει ένα «όλα θα πάνε καλά».

Ένα ψιθυριστό «σ’ αγαπώ» σκάει πυροτεχνήματα στο κεφάλι σου. Τα λόγια λειτουργούν ως επανάσταση, ως βάλσαμο, ενίοτε κι ως μαστίγωμα. Παίρνουν τη χροιά που θες. Τα λόγια είναι κι αυτά πράξη, μάλλον προθέσεις πράξεων, άρα το ίδιο επικίνδυνα.

Σε όλους αρέσει να ακούνε ότι τους αγαπούν, ακόμα κι αν πρόκειται απλά για ένα βιαστικό “love you” πριν κλείσουν το τηλέφωνο. Στα σκοτάδια και τα ζόρια ένα «εγώ είμαι εδώ» μπορεί να σκορπίσει φως. Άλλωστε, τα «σ’ αγαπώ» που εννοούνται αποδεικνύονται αληθινά. Χωρίς επιχειρήματα, αβίαστα οι λέξεις αποκτούν νόημα κι αξία με καθετί μικρό και μεγάλο που τις συνοδεύει.

Να δείχνετε στους ανθρώπους σας το ενδιαφέρον σας και πόσο πραγματικά νοιάζεστε γι’ αυτούς καθημερινά!

Ένα «σ’ αγαπώ» μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, εκτός κι αν με πράξεις αποδειχθεί αληθινό.

 

Συντάκτης: Ελένη Κορομβόκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη