Με όλους αυτούς τους ψυχαναγκασμούς και τις παραξενιές που κουβαλά, ο Παρθένος σίγουρα δε σου περνά απαρατήρητος. Οργιάζουν οι αστικοί μύθοι κι οι κακές οι γλώσσες για πάρτη του -και ψέματα δε λένε πάντα. Τελειομανής, επικριτικός, ελεγκτικός, υποχόνδριος, μα και τόσο δοτικός, ερωτικός, διαφορετικά γοητευτικός. Αν την πατήσεις, καλά ξεμπερδέματα και κουράγιο.

Γιατί; Για όλα τα παρακάτω:

 

1. Για τη μανία του με την τάξη

Μάλλον όχι, δεν είναι απλή μανία. Για την ακρίβεια, τον ψυχαναγκασμό του  με την τάξη, αφού τα θέλει όλα στην εντέλεια, σε σειρά κι απόλυτη αρμονία. Αν έχεις αλλάξει το βάζο στο τραπέζι κατά 70 μοίρες, εννοείται πως θα το καταλάβει και θα το γυρίσει στη θέση του, εκεί που πρέπει να βρίσκεται, δηλαδή στις 67,5°.

2. Για τη μυστικοπάθειά του

Θα σε τρελάνει μέχρι να σου αποκαλύψει αυτό το εξαιρετικά προσωπικό μυστικό το οποίο μπορεί να ‘ναι ότι δεν αγόρασε γάλα το πρωί. Είναι φοβερά κλειστός με τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του, σε σημείο που θα πρέπει να ‘χεις ξεκάθαρη στρατηγική αν θέλεις να σου αποκαλύψει έστω και την παραμικρή πληροφορία. Καμιά φορά αυτό μπορεί να γίνει από κουραστικό έως επίπονο.

3. Για την αναβλητικότητά του

Και αυτό όχι γιατί είναι ανεύθυνος ή βαριέται να κάνει κάτι το οποίο συμφωνήσατε να γίνει, αλλά γιατί πριν το κάνει, θα πρέπει να σκεφτεί όλες τις πιθανές παραμέτρους και τα πιο απίθανα σενάρια που μπορούν να προκύψουν, καθώς κι όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε λάθος. Τι, έτσι στην τύχη θα πάει;

4. Για την ανασφάλειά του

Αμφιβάλλει πολύ σε σχέση με τις προθέσεις σου. Τόσο καχύποπτος που το πιο πιθανό είναι να πιστέψει ότι δεν είσαι ειλικρινής απέναντί του, ότι πας να τον ξεγελάσεις κι ότι του λες ψέματα για κάτι. Το μυαλό του πηγαίνει κατευθείαν στο πιο αρνητικό σκηνικό, ακόμα κι αν εσύ περνάς όλη σου την ημέρα να του λες πόσο πολύ τον λατρεύεις.

5. Για την εκνευριστική συγκαταβατικότητά του

Του είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει «όχι» σε κάτι, ακόμα κι αν διαφωνεί. Δεν έχει να κάνει με το τι είναι καλόβολος, έχει να κάνει με το ότι απλά δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση. Άρα είσαι τυχερός, γιατί εν μέρει θα το κάνει και μαζί σου, αλλά απ’ την άλλη πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα το κάνει και με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη, συχνά αναιρώντας εσένα.

6. Για τη μοναδική ικανότητά του να σε προσγειώνει

Οι κακόβουλοι θα αντικαθιστούσαν το «προσγειώνει» με το «ξενερώνει», αλλά όχι το ίδιο το Παρθενάκι. Εσύ μπορεί να ενθουσιάζεσαι, να πετάς στα σύννεφα, να τα βλέπεις όλα με ροζ γυαλιά, μες στην ευτυχία, αλλά αυτός θα σε φέρει –σώνει και καλά– αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Εξάλλου, θα σου πει, δεν είναι καλύτερο να είσαι ρεαλιστής και να μην κάνεις τρελά όνειρα απ’ το να απογοητευτείς;

7. Για την ευθύτητά του

Δεν πάει τίποτα απ’ την πλάγια οδό, είτε σ’ αρέσει είτε όχι, και μπορούμε να εγγυηθούμε πως, αν θες την (πικρή) αλήθεια, απ’ τον Παρθένο θα τη μάθεις. Προκλητικά ειλικρινής, ειδικά με τους δικούς του ανθρώπους, θα αναγκαστείς να δεχθείς την ωμή πραγματικότητα, ψυχρά και χωρίς χρυσωμένα χάπια, γιατί –πέρα από το ότι δεν ξέρει κι άλλον τρόπο– μόνο έτσι θα δεις τα πράγματα όπως είναι. Ακόμα και το ότι σ’ αγαπάει θα στο πει χωρίς ίχνος ρομαντισμού ή λυρισμού, γιατί τα περιττά λόγια χαλάνε την ουσία.

8. Γιατί –ανάθεμά τον!– είναι εθιστικά ερωτεύσιμος

Αν καταφέρεις να ξεπεράσεις την κρύα –ίσως και κυνική– λογική με την οποία βλέπει τον κόσμο, θα ‘ρθεις αντιμέτωπος με κάτι που δε θα περίμενες ποτέ να δεις∙ έναν γλυκό και στοργικό άνθρωπο που πάνω απ’ όλα θα βάζει εσένα. Γοητευτικός μέχρι το κόκκαλο κι ευγενικός σε σημείο που, πριν καν καλά-καλά να το καταλάβεις, θα ‘χεις πέσει στην αγκαλιά του, χωρίς καμία επιθυμία να βγεις απ’ τη νέα σου φυλακή.

9. Για τις σκηνές ζήλιας που θα σου κάνει

Ο κτητικός Παρθένος νευριάζει απίστευτα ακόμα κι όταν κάποιος σε κοιτάζει στον δρόμο και φυσικά θα την πληρώσεις εσύ, που τάχα για ακόμη μια φορά βρήκες τον τρόπο να προκαλέσεις και να τραβήξεις τα βλέμματα πάνω σου. Θα καταλάβεις ότι συχνά βλέπει σκιές και φαντάσματα, ότι γίνεται εμμονικά ζηλιάρης και πρέπει να οπλιστείς με υπομονή για να τον πείσεις ότι κάνει λάθος, αντί να του βάλεις τις φωνές.

10. Γιατί είναι υπεραναλυτικός

Κάθε φορά που εσύ δε θα θέλεις να δώσεις περαιτέρω έκταση σε ένα θέμα, ο Παρθένος θα θέλει να το συζητήσετε διεξοδικά. Προσπαθεί να δει όλες τις πτυχές του και θεωρεί ότι μόνο ο πολύωρος διάλογος μπορεί να δώσει τη λύση. Ετοιμάσου, λοιπόν, για μαραθώνιος αναλύσεων, γιατί ένα είναι σίγουρο: ο Παρθένος δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω ή να περάσει κάνοντας ότι δε συνέβη ποτέ.