Ακούς «Σκορπιός» κι ο νους σου πλάθει σενάρια σκοτεινά, για παρουσίες εκδικητικές μα και βαθιά αισθησιακές. Στην πραγματικότητα, ο Σκορπιός δεν είναι –μόνο– αυτό. Αποφασιστικός και σταθερός, παθιασμένος μα πιστός και συναισθηματικός, διαισθητικός και δυναμικός μας δίνει αρκετούς λόγους για να θέλουμε να του μοιάσουμε.

Οι 10 πιο προφανείς;

1. Για τη φήμη που τον θέλει σπουδαίο εραστή

Είναι-δεν είναι (που είναι, δηλαδή) δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Το σπουδαίο είναι πως αυτός ο αστικός μύθος που κυκλοφορεί γύρω από το όνομά του και τον ακολουθεί διαχρονικά, αρκεί για να κερδίζει τις εντυπώσεις και να ανοίγει πόρτες κι ευκαιρίες ώστε να μας πείσει πως ισχύει. Ποιος δε θα ‘θελε να τον συνοδεύει μια τέτοια φήμη;

2. Για την αποφασιστικότητά του

Ευθύς και σίγουρος, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα του. Σίγουρα θα θέλαμε λίγη από τη βεβαιότητά του κάθε φορά που κάνει μια επιλογή ή που αναλαμβάνει, τελικά, ένα ρίσκο. Με μεθοδικές κινήσεις, κινείται πάντα βάσει σχεδίου και δε δείχνει να αγχώνεται ή να μετανιώνει για τίποτα, όσο εμείς αφήνουμε τις δεύτερες σκέψεις να μας πνίγουν.

3. Για το μυστήριό του

Γενικώς, δεν είναι άνθρωπος που διαβάζεται εύκολα. Κρατάει τα πάντα μέσα του και σπανίως θα μπορέσεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που του τραβά το ενδιαφέρον. Ακόμα περισσότερο, όμως, κρυψίνους είναι σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του. Το τι έχει ή δεν έχει κάνει στη ζωή του, οι παιδικές του εμπειρίες ή τα τραύματα, οι ιστορίες που άλλοι λένε με τόση νοσταλγία είναι επτασφράγιστα μυστικά, μόνο δικά του. Κι είναι φορές που όλοι θα θέλαμε να κρατήσουμε την προσωπική μας ζωή έξω απ’ τα φώτα της κεντρικής σκηνής.

4. Για τη διαίσθησή του

Ίσως να ‘ναι η εμπιστοσύνη στην εσωτερική του δύναμη ή η ίδια η δύναμη του μυαλού, την οποία ξέρει να διαβάζει και να εκμεταλλεύεται υπέρ του, το βέβαιο είναι πως ο Σκορπιός έχει έντονα ανεπτυγμένη διαίσθηση κι αυτή συχνά τον οδηγεί στις σωστότερες αποφάσεις. Δουλεύει διαρκώς το έντσικτό του και το ακολουθεί όταν αμφιβάλλει για κάποιον ή για κάτι.

5. Για την αφοσίωσή του

Πιστός στα ιδανικά του και τους ανθρώπους του, ο Σκορπιός μπορεί να σε εκπλήξει πολύ ευχάριστα με την αφοσίωσή του. Όταν δίνει την υπόσχεσή του (σε οποιονδήποτε και για οτιδήποτε), δίνει παράλληλα κι ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Υπεύθυνος και συνεπής στα λόγια και τις πράξεις του, ξέρες πως ό,τι πει το εννοεί και θα το τηρήσει.

6. Για την ικανότητά του να κρύβει αυτό που νιώθει

Όσο και να τον κοιτάς, δε θα καταλάβεις ποτέ τι σκέφτεται. Το πρόσωπό του συνήθως μένει ανέκφραστο, ό,τι κι αν ακούσει. Μπορεί κάλλιστα να σε λατρεύει ή το ίδιο εύκολα να του γυρνάς τα άντερα, σπάνια όμως θα μπορέσεις να καταλάβεις· αν ο ίδιος δε θέλει να καταλάβεις. Δεν είναι από πέτρα, κι ας κάθεται πολλές φορές να ακούει συζητήσεις σαν άγαλμα. Εκεί που δεν το περιμένει κανείς, θα παθιαστεί, θα στεναχωρηθεί, θα θυμώσει, θα φανερωθεί και θα μένεις απορημένος για το πού έκρυβε τόσο συναίσθημα.

7. Για το πνεύμα του

Είτε μιλάτε για τη μεταφυσική, είτε για τις πολιτικές εξελίξεις, είτε ακόμα και για το ποδόσφαιρο, ο Σκορπιός είναι αυτός που θα δώσει βάθος στην όποια συζήτησή σας. Κι αυτό μπορεί να το κάνει με όποιο θέμα κι αν του πετάξεις στο τραπέζι. Κάπως καταφέρνει, αν φυσικά συμμετέχει στην κουβέντα, να κάνει οτιδήποτε να ακούγεται σπουδαίο. Τέχνη είναι ακόμα και το πιο ασήμαντο κι αστείο να το κάνεις να φαίνεται σαν πανεπιστημιακή διάλεξη, μην το γελάτε.

8. Για την ετοιμολογία του

Κάποιοι –κακοπροαίρετοι, μωρέ– θα έλεγαν πως όλες τις απαντήσεις τις έχει έτοιμες, ακόμα και γι’ αυτά που δε γνωρίζει. Ο Σκορπιός, ακόμα κι όταν δε μιλάει, έχει κάτι να πει κι ενώ δεν είναι ο πιο ομιλητικός της παρέας, θα μείνουν όλοι άναυδοι αν αποφασίσει να εκφραστεί. Τώρα το να γλυτώσει κανείς απ’ τις ειρωνικές απαντήσεις του είναι άλλο θέμα -90% των φορών, είτε σε συμπαθεί είτε όχι, το καυστικό σχολιάκι το ‘χει στην πίσω τσέπη, έτοιμο να το πετάξει.

9. Για τον δυναμισμό του

Άνετα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις «τσαμπουκά» ένα Σκορπιό, αφού κυριολεκτικά δεν κωλώνει σε τίποτα και δε σταματά πουθενά. Τολμά, προσπαθεί, διεκδικεί και σίγουρα δεν έχει μάθει να παραιτείται. Παίρνει πρωτοβουλίες και ρίσκα, πολεμά τη στασιμότητα και κάπως έτσι, μες στη διαρκή κινητικότητά του, καλωσορίζει την εξέλιξη. Υποκλινόμαστε.

10. Γιατί είναι αληθινός φίλος

Δίκαιος, πιστός, ειλικρινής, καλός ακροατής κι ακόμα καλύτερος συμβουλάτορας, ο Σκορπιός έχει όλο το πακέτο για μια αληθινή και δυνατή φιλία. Είναι πάντα εκεί για όσους επιλέξει να βάλει στη ζωή σου, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, και κρατά συνειδητά αποστάσεις από ζήλιες και κτητικές τάσεις, ενώ ξέρει να φυλά τα μυστικά σου. Ποιος δε θα τον ήθελε δίπλα του;