Αν αρχίσουμε να λέμε πόσο καλόβολος, συμβιβαστικός κι ανεχτικός είναι, θα γελάσει κάθε πικραμένος με τα ψέματά μας, καθώς η απαιτητικότητα, τα όρια κι οι απαράβατες κόκκινες γραμμές είναι σήμα κατατεθέν του Λιονταριού. Μπορεί να μην εκνευρίζεται εύκολα, αν κρίνει πως κάτι ή κάποιος δεν αξίζει την ενέργειά του, αλλά την ξενέρα την έχει στο τσεπάκι του. Ανεμίζει τη χαίτη κι αποχωρεί, πάντα με το κεφάλι ψηλά. Βασιλιάς είναι, πώς αλλιώς;

Αν, λοιπόν, θες να φύγει πρώτος ξέρεις τι να κάνεις, αντίστοιχα πρόσεχε τι να μην κάνεις αν δε θες να σου κουνήσει το μαντίλι:

1. Συμβούλευσέ το χωρίς να στο ζητήσει

Ή ακόμα κι αν στο ζητήσει. Ένα γνήσιο Λιοντάρι ακούει –επιλεγμένα– μόνο γνώμες. Αν μπεις στη διαδικασία να γίνεις επικριτικός ή διδακτικός, θα εκνευριστεί, θα ταμπουριαστεί, θα κλείσει τ’ αφτιά του και το ‘χασες το παιχνίδι. Πολύ πιθανά και το ίδιο το Λιοντάρι.

2. Μην περιποιείσαι τον εαυτό σου μέσα-έξω

Να ‘σαι παρατημένος κι εφησυχασμένος. Να βγεις για ποτό με φόρμα ή να μη διεκδικείς μια καλύτερη θέση στη δουλειά σου. Να μη διαβάζεις, να μην ταξιδεύεις, να μην εξελίσσεσαι. Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, δεν είναι καθόλου. Για το Λιοντάρι τουλάχιστον. Διότι γι’ αυτόν μετράει το πακέτο.

3. Να ‘σαι ήρεμος

Προφανώς κι αυτό πρόκειται κυρίως για παραξενιά του Λιονταριού, αλλά το Λιοντάρι με την ηρεμία εκνευρίζεται και βρυχάται. Την εκλαμβάνει σαν ανία, σαν ρουτίνιασμα, σαν έλλειψη κινήτρου για κάτι καλύτερο. Κι αρχικά εκνευρίζεται, γκρινιάζει, δημιουργεί καβγάδες ν’ ανάψουν τα αίματα. Αν καταφέρεις το Λιοντάρι να ηρεμήσει και χαρείς ότι επιτέλους τα πράγματα έστρωσαν, προετοιμάσου για ανατροπή, γιατί μάλλον ήδη έχει κρύψει βαλίτσα κάτω απ’ το κρεβάτι.

4. Επίμενε στο δικό σου

Ενώ το ‘χετε συζητήσει, ενώ σου έχει εκφράσει το Λιοντάρι τη γνώμη του –που παρεμπιπτόντως είναι κι η σωστή οπτική, μη φέρνεις αντιρρήσεις!–,  εσύ πας και κάνεις ξανά το δικό σου; Ε, μία φορά θα μιλά, αν δεν καταλαβαίνεις με την πρώτη, δεν μπορεί να σπαταλά τον χρόνο και τη δύναμή του να σου λέει ξανά και ξανά τα ίδια.

5. Χτύπα του τα λάθη του

Το ξέρει πως δεν είναι τέλειος, έχει επίγνωση των αδυναμιών του, τις παραδέχεται τις αστοχίες του κι ακριβώς επειδή δε συνηθίζει να κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του δεν ανέχεται μετά Χριστόν προφήτες που τρέχουν να του υπογραμμίσουν με φωσφόριζε μαρκαδοράκι κάθε θολή στιγμή του. Ο καθένας την καμπούρα του!

6. Αναμόχλευε συνέχεια το παρελθόν

Είτε το δικό σου είτε το δικό του. Ο Λέοντας είναι απ’ τους ανθρώπους που ζει το σήμερα και κοιτά με ανυπομονησία το αύριο. Δε σπαταλά τον χρόνο του σε πράγματα περασμένα. Αν ήταν καλύτερα τα του παρελθόντος του, θα ήταν ακόμα εκεί κι αντίστοιχα, τι να σε κάνει αν το μυαλό σου πάει συνεχώς στα παλιά και, τελικά, καθόλου λησμονημένα;

7. Φέρσου ανώριμα

Άλλο το να ‘σαι παιχνιδιάρικος σύντροφος, άλλο το να μην μπορείς να σοβαρευτείς. Λατρεύει τα παιχνίδια, είτε του μυαλού, είτε τα αστεία πειράγματα, είτε στο κρεβάτι, αλλά πρέπει να μπορείς να φέρεσαι ανάλογα με την ηλικία σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες που σου αντιστοιχούν στη σχέση σας. Δε διασκεδάζει καθόλου τον ρόλο του γονιού, ακόμα και με τα ίδια του τα παιδιά, και δε μείνει μαζί σου αν πρέπει να παριστάνει τον δικό σου γονιό.

8. Προσπάθησε να δικαιολογηθείς

Χίλιες φορές να παραδεχτείς τη μαλακία σου τίμια παρά να προσπαθήσεις να τα μπαλώσεις. Πρώτα απ’ όλα δε θα κάτσει να σ’ ακούσει καν. Κι αν κάτσει, θα είναι για να μη σε καταδικάσει απ’ την αρχή, αλλά δεν πρόκειται να σε πάρει στα σοβαρά. Γι’ αυτό μην μπαίνεις καν στον κόπο, δεν πιάνει, δε θα πιάσει ποτέ.

9. Δείξε ότι γουστάρεις πολύ

Άσ’ το, σου λέω, μπλέξαμε με το Λιοντάρι το τρελό. Αν δε δείχνεις ότι θέλεις, ξενερώνει. Αν δείχνεις ότι θέλεις πολύ, ξενερώνει. Γενικά την έχει εύκολη την ξενέρα, οπότε θέλει να το παίζεις συνεχώς με εναλλαγές, μία να ‘σαι στα μέλια, μία να μη σε νοιάζει και πολύ. Εσύ το διάλεξες, εμείς σου φταίμε;

10. «Αντέχεις εσύ!»

Ναι, βρε, χτύπα του συνέχεια πως είναι δυνατός αυτός και δεν έχει ανάγκη. Όντως δεν έχει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν περνάει ζόρια, δεν απογοητεύεται, ή δε θέλει κάποτε έναν άνθρωπο να τον καταλάβει και να του σταθεί, να του πει ένα «εδώ είμαι εγώ» κι ας είναι μονάχα διακοσμητική η παρουσία του. Ο Λέων ξενερώνει αν του πετάς διαρκώς το μπαλάκι κι απαιτείς να μην γκρινιάζει ποτέ με πρόφαση τον τσαμπουκά του.