Κάθε ουράνιο σώμα ανάλογα με τη θέση, τις όψεις του αλλά και τη δική μας συμβολή μπορεί να εκδηλώνει τις ιδιότητές του, είτε με εξωστρεφή είτε με εσωστρεφή τρόπο ή αλλιώς ενεργητικά και παθητικά. Και οι δύο εκδοχές είναι θεμιτές ως κύριες λειτουργίες και μπορεί να εξυπηρετούν επάξια τον σκοπό τους, ωστόσο έχουν και μια «σκιώδη» πλευρά, η οποία εμπεριέχει τα «κατά συνθήκη» ελαττώματα και συνήθως εμφανίζεται μαζί με την εκάστοτε τάση της οποίας είναι η Σκιά.

Για παράδειγμα, ένας εξωστρεφής Ποσειδώνας, μπορεί να είναι και εμψυχωτής αλλά και καταθληπτικός, όπως αντίστοιχα ένας εσωστρεφής Ποσειδώνας μπορεί να είναι το ίδιο πιστός, και «κορόιδο».

Για να μειώσουμε την επιρροή της «σκιάς», πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε ως δικό μας χαρακτηριστικό (πολλές φορές την βλέπουμε-βιώνουμε μόνον ως προβαλλόμενη, δηλαδή στους άλλους και το περιβάλλον μας), να βελτιώσουμε δηλαδή το επίπεδο της αυτογνωσίας μας. Πετυχαίνοντας αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, είμαστε πλέον σε θέση να συμφιλιώσουμε τις αντίθετες ροπές, προχωρώντας στην ενοποίησή τους. Αυτό συνιστά μια ώσμωση των συνειδητών και των ασυνείδητων περιεχομένων.

Πρακτικά δηλαδή, να «ακούμε» όχι μόνον τη φωνή της λογικής αλλά να παίρνουμε υπόψη μας και τους «οιωνούς» της διαίσθησής μας. Ή το να μη θεωρούμε ότι ο κόσμος είναι μόνο αυτό που αντιλαμβάνονται οι -περιορισμένες- αισθήσεις μας και ότι τελικά συμμετέχουμε «μυστικιστικά» σε μια συμπαντική ενότητα. Και επειδή ζούμε στο βασίλειο της ύλης, αυτή η ενοποίηση επιτυγχάνεται ευκολότερα μέσα από δημιουργικές εφαρμογές, οτιδήποτε δηλαδή «μεταστοιχειώνει» την κοσμική (αρχετυπική) ενέργεια σε έργο ή έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Για παράδειγμα, ένας εξωστρεφής Ουρανός καλείται να υλοποιήσει τις πειραματικές ή αναθεωρητικές τάσεις του, κατασκευάζοντας κάτι νέο ή ανατρεπτικό. Αντίστοιχα, ως εσωστρεφής οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τη διαφορετικότητα ή την αλλαγή, ενισχύοντας τους δεσμούς του με ανάλογους κύκλους και προσδίδοντάς τους μια αξιόλογη δυναμική.

Σε σχέση με τα ζώδια, που ως γνωστόν διακρίνονται παραδοσιακά σε εξωστρεφή (Κριός, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Τοξότης, Υδροχόος) και εσωστρεφή (Ταύρος, Καρκίνος, Παρθένος, Σκορπιός, Αιγόκερως, Ιχθύες), το να θεωρήσουμε πως ο πλανήτης που φιλοξενείται σε κάποιο από αυτά είναι
a priori ενεργητικός ή παθητικός -ανάλογα με τη φύση του ζωδίου- είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι και απαράβατος κανόνας. Σημειωτέον ότι αυτές οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν, ύστερα από κρίσεις-γεγονότα ή απλά την εξέλιξή μας.

Ακολουθεί ένας κωδικοποιημένος κατάλογος με την εξωστρεφή, την εσωστρεφή αλλά και τη σκιώδη διάσταση των 13 -μέχρι στιγμής- ουρανίων σωμάτων, που έχουν «λόγο» σε ένα ωροσκόπιο.

 

Ήλιος

Ενεργητικός: Ένα επιβλητικό «εγώ», ο πρωταγωνιστής, ο δημιουργός.

Σκιά: Υπεροψία, ματαιοδοξία, ναρκισσισμός. Ο εγωιστής.

Παθητικός: Προτεραιότητα στο εγώ των άλλων, δεύτερος ρόλος. Ο δρων στο παρασκήνιο. Ο χειροκροτητής.

Σκιά: Οπορτουνισμός, κάποιος που «άγεται και φέρεται». Ο συνωμότης.

 

Σελήνη

Ενεργητική: «Χειμαρρώδες» συναίσθημα, ταπεραμέντο. Κάποιος που πιάνει το σφυγμό του κοινού. Ο έχων συναισθηματική νοημοσύνη. Αγκαλιά, προστασία, μητρικό συναίσθημα.

Σκιά: Συναισθηματικός εκβιασμός, κυκλοθυμία, «κατινιά».

Παθητική: Ευαισθησία, δεκτικότητα, διαίσθηση. Ο προστατευόμενος, ο «αγκαλίτσας».

Σκιά: Εξάρτηση, αδυναμία.

 

Ερμής

Ενεργητικός: Ένας αναμεταδότης-κατασκευαστής πληροφοριών. Προφορικός λόγος, κοινωνικότητα. Αυτός που «τουμπάρει» τους άλλους.

Σκιά: Κουτσομπολιό, «αρλούμπες». Ο «πονηρός».

Παθητικός: Γραπτός λόγος, διάβασμα, εμβάθυνση. Ο αποδέκτης και χρήστης πληροφοριών.

Σκιά: Απομόνωση, ακραίος υποκειμενισμός. Ο «στόκος» ή αυτός που ζει στον κόσμο του.

 

Αφροδίτη

Ενεργητική: Επιθετικό φλερτ, διεκδίκηση. Τσαχπινιά, γοητεία. Η επιβολή μιας αισθητικής. Η αναζήτηση της άνεσης και του ωραίου. Ο διακοσμητής.

Σκιά: Αστάθεια, απιστία. Ωραιοπάθεια. Κιτς.

Παθητική: Στάση αναμονής, ο ερωτικά πολιορκημένος. Ο χαδιάρης.

Σκιά: Τεμπελιά, ηδυπάθεια. Αυτός που διαρκώς υποκύπτει σε πειρασμούς.

 

Άρης

Ενεργητικός: Συναγωνισμός, αμεσότητα. Αυτός που δρα καλύτερα υπό πίεση. Ο κυνηγός, ο διεκδικητής, ο μαχητής της πρώτης γραμμής.

Σκιά: Βία, αυταρχισμός, αυθαιρεσία. Ο «καπετάν φασαρίας».

Παθητικός: Ο αμυνόμενος, αυτός που περιμένει. Στρατηγική.

Σκιά: Φόβοι, απωθημένα. Δειλία. Ο ύπουλος.

 

Δήμητρα

Ενεργητική: Μια επιβεβλημένη δημόσια εικόνα. Κατακτημένη κοινωνική αποδοχή. Ο εισηγητής ενός ρεύματος. Ο δημοσιογράφος. Ο πολιτικός.

Σκιά: Δημαγωγία, κουτσομπολιό.

Παθητική: Κοινωνικότητα μέσω των άλλων. Διπλωματία, δημόσιες σχέσεις.

Σκιά: «Όπου φυσάει ο άνεμος». Αδυναμία προσωπικής προώθησης. «Τρώγομαι με τα ρούχα μου». Fashion victim.

 

Δίας

Ενεργητικός: Επέκταση, ανάπτυξη, πλούτος. Ο επιχειρηματίας. Αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σκιά: Διόγκωση, πλεονεξία, νεποτισμός. Ανευθυνότητα, αμετροέπεια, σκάνδαλα. Ο «παρτάκιας», ο κακομαθημένος, ο επιφανειακός. Αυτός που καρπώνεται τις προσπάθειες άλλων. Ο καταχραστής.

Παθητικός: Ανάπτυξη-εύνοια μέσω των άλλων. Ο κληρονόμος, ο τυχερός.

Σκιά: Αναξιοκρατία, οι «φελλοί που επιπλέουν». Ο «βολεψάκιας»

 

Κρόνος

Ενεργητικός: Ο διοικητής, ο θέτων στόχους. Επιβολή αξιών στους άλλους, νομοθεσία, διδασκαλία. Δομή, σύστημα. Ο master. Ο πραγματιστής.

Σκιά: Σκληρότητα, αυστηρότητα. Αδυσώπητη κριτική, δογματισμός. Αυτός που εχθρεύεται το νέο. Ο υποκριτής.

Παθητικός: Υποταγή στις αξίες των άλλων. Ο ενταγμένος σε ένα σύστημα. Μια δικαίωση σε ώριμη ηλικία. Ο νομοταγής. «Με το σταυρό στο χέρι».

Σκιά: Ανασφάλεια, ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Απαισιοδοξία, δυσπιστία, κατάθλιψη. Μαζοχισμός, τυπολατρία.

 

Χείρων

Ενεργητικός: Επιβολή-αναβίωση του παραδοσιακού. Ο θεματοφύλακας. Ο συλλέκτης.

Σκιά: Αναχρονισμός, ξενοφοβία, οικογενειοκρατία.

Παθητικός: Υποταγή-ένταξη στην παράδοση. Ο προστατευμένος. Ο δεσμευμένος.

Σκιά: Εξάρτηση από το παρελθόν, ψυχικά τραύματα. Προγονολατρεία, αρχαιοπληξία.

 

Ουρανός

Ενεργητικός: Καινοτομίες, εφευρέσεις, πειράματα. Ο πρωτοπόρος, ο εξερευνητής. Ο αναθεωρητής. Ο εισηγητής μιας πολιτικής αντίληψης, ο πολιτικοποιημένος.

Σκιά: Πρόκληση, εκκεντρικότητα, ιδιοτροπία, υστερία. Ο ακραίος. Ο είρων. Απανθρωπιά, παράνοια, φανατισμός. Φόβος δέσμευσης.

Παθητικός: Έλξη προς το διαφορετικό. Κάποιος που υπόκειται-αφήνεται στις αλλαγές. Ο ομοϊδεάτης.

Σκιά: Φόβος για γκρέμισμα ή μια απότομη πτώση. Άγχος ιλίγγου. Κρίση πανικού.

 

Ποσειδώνας

Ενεργητικός: Καλλιτεχνική δημιουργία, θεραπευτική. Ενεργητική φαντασία. Ο εμψυχωτής, ο εμπνευστής, ο ιδεολόγος. Υπέρβαση, διαφυγή. Ο φιλάνθρωπος.

Σκιά: Δολιότητα, ίντριγκα. Ο πλανευτής, ο απατεώνας. Εμπόριο «ουσιών» ή ελπίδας.

Παθητικός: Ο πιστός. Αναζήτηση της ελπίδας από τους άλλους ή το Θεό. Ο έχων «φύλακα άγγελο».

Σκιά: Απάτη, προδοσία, διάψευση. Ένα αφελές θύμα. Ο χρήστης ουσιών. Ψυχοσωματικά προβλήματα. Χάος, έλλειψη συνοχής, αδράνεια.

 

Πλούτωνας

Ενεργητικός: Έρευνα σε βάθος, πλήρης γνώση. Ξεκίνημα από το μηδέν, αναγέννηση. «Ή όλα ή τίποτα». Ένας εισηγητής του απόλυτου. Ο κυρίαρχος. Ο επίμονος.

Σκιά: Υπονόμευση, ραδιουργία. Η καταστροφή των άλλων. Ο χειριστικός, ο «προστάτης». Ο μηδενιστής.

Παθητικός: Στωικότητα, αποδοχή του «μοιραίου». Ο λάτρης των μυστηρίων. Ο ενταγμένος σε έναν μυστικό πυρήνα. Ο δεσμευμένος με αιώνιους όρκους. «Ομερτά». Οφέλη από ζημιές τρίτων.

Σκιά: Εμμονές, «πάγωμα», αυτοκαταστροφή. Ο αποδέκτης προϊόντων εγκλήματος.

 

Έρις

Ενεργητική: «Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά». Ο εισηγητής μιας ειδικότητας. Κερματισμός, ειδίκευση, στατιστική. Ο επιστήμων, ο τεχνοκράτης.

Σκιά: «Κόλλημα» σε λεπτομέρειες. Οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους. Ο συμφεροντολόγος.

Παθητική: Το σύστημα πάνω από το άτομο. Παροχή υπηρεσιών, ο εργαζόμενος, το «εργαλείο». Η γραμματεία.

Σκιά: Ένας σκλάβος της λεπτομέρειας. Ο υποχόνδριος. Ο tec-maniac. «Εγώ εκτελούσα διαταγές».

 

Πηγή