Για να πιαστεί το ποντίκι στη φάκα το δόλωμά του είναι περίτεχνα καλυμμένο με ένα ωραίο περιτύλιγμα γεύσης και οσμής. Κι έτσι εκείνο ανενόχλητο πλησιάζει για να γευτεί αυτό που μπροστά στα μάτια του, τη δεδομένη στιγμή φαντάζει και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του. Ένα «κλακ» είναι αρκετό για να του αποδείξει πως μερικές φορές τα πράγματα αλλιώς φαίνονται κι αλλιώς είναι. Κι αν είναι τυχερό, αυτό το «κλακ» θα είναι απλά ο ήχος της προειδοποίησης δίχως «θύματα».
Παραδόξως μεν, αρκετά συχνά δε, το ίδιο παιχνίδι ποντικιού και φάκας μπορεί να συμβεί και στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Είναι σύμφωνα με τους ψυχολόγους μια τακτική συμπεριφοράς που υιοθετείται συχνά από πλευράς συντρόφων και πιο συγκεκριμένα στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Σε εκείνα τα πρώτα «γλυκά» στάδια της σχέσης. Μιλάμε λοιπόν για το Sugar Relationship σύμφωνα με τον όρο που του έχει αποδοθεί.
Αυτό το «ζαχάρωμα» κοινώς μέσα σε μια σχέση είναι μια τακτική συμπεριφοράς κατά την οποία τεστάρεται μεθοδικά και αποτελεσματικά η ανεκτικότητα των συντρόφων. Τι σημαίνει αυτό; Στις πρώτες φάσεις της σχέσης όπου κυριαρχεί το ρομαντικό στοιχείο κατά βάση, όλα μοιάζουν τόσο ανάλαφρα ακόμη και τα «πρέπει» που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και που δεν έχουν ακόμη εκφραστεί τουλάχιστον λεκτικά. Οι σύντροφοι ζουν το απόλυτο, κατακτούν καθημερινά και ασυστόλως ο ένας τον άλλον καταστρώνοντας στρατηγικές και κάθε είδους ευφάνταστο πλάνο γοητείας.
Όταν αναφερόμαστε στο sugar relationship μιλάμε για τη χειραγώγηση που θα κάνει την εμφάνισή της μέσα από υλικά αγαθά αλλά και στοχευμένες τακτικές συμπεριφοράς. Οι πρωταγωνιστές σαφέστατα προέρχονται κι από τα δυο φύλα γι’ αυτό και υπάρχουν οι όροι κατά την ψυχολογία του sugar daddy ή sugar mommy αντίστοιχα. Οι εν δυνάμει λοιπόν «κατακτητές» θα αρχίσουν να εφαρμόζουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Την κατά κόρον κυριαρχία μέσα στη σχέση αλλά με τόση γλύκα που η λέξη «λιγούρα» μπροστά της υποκλίνεται.
Οι sugar σύντροφοι λοιπόν θα αγοράσουν λουλούδια, θα χαρίσουν κοσμήματα, θα δωρίσουν ταξίδια, θα τάξουν ουρανούς μαζί με όλα τα αστέρια. Κι αν η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να το εφαρμόσουν στον βαθμό που θα ήθελαν, ακόμη κι έτσι θα βρουν τον τρόπο μέσα από μικρά απλά «κεράσματα» σε καθημερινή βάση, να προσελκύσουν στο μέγιστο βαθμό και να εκπλήξουν πετυχαίνοντας αυτό που θέλουν την αφοσίωση. Σου ακούγονται λίγο πολύ γνωστά βάση δικής σου εμπειρίας ή φίλων; Το sugar relationship δεν είναι μια κατάσταση που ανακαλύφθηκε τώρα. Υπήρχε και θα υπάρχει όσο το μυαλό επινοεί τρόπους χειραγώγησης με ροζ περιτύλιγμα και πολλές μα πολλές κορδέλες.
Η ψυχολόγος Margaret Singer περιέγραψε σε μια μελέτη το Love Bombing, «βομβαρδισμός αγάπης» το οποίο μοιάζει αρκετά σε πολλά στοιχεία με το sugar relationship. Βλέπεις όλα αυτά έχουν ως βάση τους ένα και μόνο πράγμα. Την αγορασμένη κατά κάποιο τρόπο τρυφερότητα. Διότι όπως και να το κάνουμε, σε κάνει να νιώθεις μια μοναδικότητα ένα απρόσμενο δώρο. Σου δίνει τρομερή αυτοπεποίθηση η αίσθηση του ότι αξίζεις όχι μόνο εκπλήξεις με υλικό χαρακτήρα αλλά και όμορφα μοναδικά λόγια. Σε κάνει όμως από την άλλη τόσο μα τόσο ευάλωτο σαν μέλος μιας σχέσης που θα αρχίσεις να πετάς τα πέπλα της αφοσίωσής σου ένα προς ένα χωρίς καν να το καταλάβεις.
Το sugar relationship είναι όμορφο για όσο κρατήσει και πολλοί υποστηρίζουν πως τελικά βγαίνουν κερδισμένες και οι δυο πλευρές. Διότι υπάρχει και το συνειδητοποιημένο στοιχείο όλης αυτής της κατάστασης. Δε χωρά αμφιβολία στο γεγονός πως η άλλη πλευρά αρέσκεται σε όλη αυτή την «επίθεση αγάπης». Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να απολαύσει τη γοητεία που απορρέει μέσα από δώρα και πικάντικες λέξεις. Κοινώς, δε μιλάμε για θύματα αλλά για μια κατάσταση «βόλεψης» στην οποία συμμετέχουν συνειδητά και οι δυο πλευρές. Έχουν δηλαδή καταλάβει και τα δυο μέλη μιας sugar relationship τους ρόλους τους ξεκάθαρα.
Κι εδώ έρχομαι να σου αντιστρέψω την εικόνα που έχεις ως τώρα ως προς το ποιος ίσως είναι το «θύμα» γιατί για κάθε τι στον κόσμο αυτό υπάρχουν πάντα δυο όψεις. Έχεις ποτέ σκεφτεί πως η χειραγώγηση μπορεί να προέρχεται ευφυέστατα από εκείνο το μέλος της σχέσης που δέχεται το «ζαχάρωμα»; Μάλιστα μπορεί να συμβαίνει εφόσον έχει καταλάβει πως κερδίζει πράγματα μέσα από αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Κι έτσι λοιπόν και το ποντίκι θα εξαπατήσει τη φάκα κάνοντας πολλά «πήγαινε- έλα» γύρω της μέχρι να κερδίσει το τυράκι που πάντα ήθελε.
Γεγονός: Οι ερωτευμένοι τα βλέπουν όλα ροζ. Μια sugar relationship έχει την απόλυτα ροζ απόχρωση και μια τόσο γλυκιά γεύση που φτάνει σε βαθμό εθισμού από τη «ζάχαρη». Το θέμα είναι πως μέσα από τέτοιου είδους τακτικές αυτό που κερδίζει εκείνος που το εφαρμόζει ποικίλει ξεκινώντας από την ερωτική επαφή και καταλήγοντας στην αφοσίωση και την απόλυτη εμπιστοσύνη. Όπως και να έχει όμως, όλα αυτά είναι κομμάτια τα οποία και τα δυο μέλη θα πρέπει να κερδίσουν με τη συμπεριφορά τους, όχι να εξαγοράσουν.
Λίγη «ζάχαρη» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Οι sugar relationships όμως είναι ο ορισμός της απόλυτης λιγούρας. Τα επίπεδα ζαχάρου χτυπάνε κόκκινο και η αποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όταν όμως μιλάμε για αφοσίωση, έρωτα κι αγάπη τίποτε δε θα πρέπει να αλλοιώνει τις πραγματικές γεύσεις.
Αφιερωμένο σε κάθε μπουκίτσα που δελεάζει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου