Δικαιολογίες… Απαραίτητες ή περιττές, χρήσιμες ή ανεύθυνες. Για όποιον λόγο κι αν δικαιολογηθούμε, ένα πράγμα έχει μόνο σημασία· το αποτέλεσμα. Όταν δε θέλουμε να κάνουμε κάτι, προφανώς και θα βρούμε προφάσεις για να το αποφύγουμε. Ανεξάρτητα με το αν θα γίνουμε πιστευτοί ή όχι, τουλάχιστον δε θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι επειδή απλώς «πρέπει». Πόσο καλά τα πάει κάθε ζώδιο με τις δικαιολογίες; 

 

Κριός

«Δεν πρόλαβα». Ο πολυάσχολος Κριός προφασίζεται πάντα την ίδια δικαιολογία: ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πιεσμένο που δεν έχει χρόνο. Ό,τι και να του ζητήσεις πάντα υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνει εκείνη την ώρα, προφανώς γιατί δεν το έκανε νωρίτερα. Φυσικά ούτε λόγος να παραδεχτεί ότι είναι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και γι’ αυτό πάντα τρέχει να προλάβει.

Ταύρος

«Δεν είναι του στιλ μου». Στον Ταύρο δεν αρέσει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει νέα πράγματα, γι’ αυτό και ό,τι ξεφεύγει απ’ τα συνηθισμένα το απορρίπτει απευθείας. Θεωρεί πως υποστηρίζει συγκεκριμένες δραστηριότητες με βάση το γούστο του, γι’ αυτό και μην περιμένεις να σε ακολουθήσει σε δρώμενα που αρέσουν μόνο σε σένα και όχι σε εκείνον. Αυτή είναι μια εξαίρετη δικαιολογία για να αποφεύγει καταστάσεις.

Δίδυμος

«Δεν είναι αυτό που νομίζεις». Ή εσύ κάτι δεν καταλαβαίνεις καλά ή ο Δίδυμος στέλνει μονίμως λάθος σήματα. Το σίγουρο είναι ένα: μεταξύ σας συνεννόηση δεν υπάρχει. Και αυτό δεν οφείλεται σε ασυμφωνία χαρακτήρων, μα στο γεγονός ότι ο Δίδυμος δεν έχει μάθει να ξεκαθαρίζει τη θέση του εξαρχής, αφήνει ερωτηματικά, ώστε στο τέλος να μπορεί πάντα να βγει από πάνω. Μια δεύτερη Πυθία, δηλαδή.

Καρκίνος

«Δεν το ‘θελα». Κι ίσως όντως να μην το ήθελε. Σίγουρα δεν το έκανε επίτηδες, αλλά όταν πιέζεται μπορεί να πει ή να κάνει κάτι χωρίς να το θέλει. Επηρεάζεται αρκετά από το συναίσθημά του και πρέπει πρώτα να ηρεμήσει για να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Πολλές φορές γίνεται παρορμητικός κι άλλες φορές απόμακρος με σκοπό να τον πλησιάσεις για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα. Όπως και να ‘χει σημασία έχει πως το καρκινάκι δεν έχει ποτέ κακή πρόθεση, σε συμπονεί και σε στηρίζει με κάθε τρόπο.

Λέων

«Δεν έχω χρόνο». Το ενεργητικό και δραστήριο λιοντάρι δίνει όλη του την ενέργεια στο πάθος του και συνηθίζει να βάζει σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι πως αποφεύγει να σου δώσει σημασία, απλώς πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Ξέρει να βάζει όρια και σωστές προτεραιότητες κι ουσιαστικά με αυτόν τρόπο καταφέρνει να πορευτεί και να κάνει πραγματικότητα κάθε όνειρό του. Να τον δικαιολογήσεις, λοιπόν, γιατί ο σκοπός του είναι για καλό. Κι αν θες να τον στηρίξεις απλώς κατανόησέ τον και δώσε του χώρο.

Παρθένος

«Αγχώθηκα και δεν πρόλαβα». Από την προσπάθειά του να τα έχει όλα στην εντέλεια, είναι φορές που τον πιάνει άγχος και τελικά δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας ό,τι είχε προγραμματίσει. Αν αναλάβει κάτι θα δώσει όλη του την προσοχή εκεί κι αν το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί, σίγουρα θα το ξεκινήσει από την αρχή φτάνει να το κάνει όπως το είχε αρχικά σκεφτεί. Να τον δικαιολογήσεις κατευθείαν και να του δώσεις όσο χρόνο χρειάζεται γιατί σημαίνει πως θέλει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Ζυγός

«Δεν μου αρέσει». Δεν είναι ακριβώς δικαιολογία, είναι διαπίστωση και ακεραιότητα. Ο Ζυγός δε θα βρει και πολλές δικαιολογίες αλλά θα πει αυτό που είναι, όπως ακριβώς είναι. Του αρέσει να κρατάει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που θέλει κι αυτά που πρέπει να κάνει και συνήθως τείνει σε ό,τι τον εξυπηρετεί καλύτερα. Δέξου την ειλικρίνειά του και μην επιμείνεις παραπάνω γιατί δεν αλλάζει κι εύκολα γνώμη.

Σκορπιός

«….» Ναι, αποσιωπητικά. Γιατί δεν πρόκειται να ακούσεις δικαιολογία από το στόμα του. Δεν μπαίνει στη διαδικασία να απολογηθεί. Δεν αναγνωρίζει καν το λάθος του. Γιατί δεν έχει λάθος. Ο,τι κι αν έχει κάνει, έχει λόγο που το έκανε. Έχει δίκιο· τέλος. Και ας καταλαβαίνει μόνο αυτός τον συνειρμό του. Αν ο κόμπος φτάσει βέβαια στο χτένι, ή αν όντως έχει κάνει τόσο μεγάλη γκάφα που πρέπει να πει κάτι για να το μπαλώσει, θα προσαρμόσει τη δικαιολογία στην περίσταση. Αγαπημένο του θα είναι «Ξεχάστηκα», αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν ξεχάστηκε -ποτέ δεν ξεχνά.

Τοξότης

«Είχα δουλειά». Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις κάτι θα κάνει. Θα προγραμματίζει τα επόμενα σχέδιά του, θα ψάχνει κάποιο νέο μέρος να επισκεφτεί· σίγουρα πάντως με κάτι θα είναι απασχολημένος. Είτε με τα επαγγελματικά του είτε με τα χόμπι του, δεν κάθεται σε ησυχία σχεδόν ποτέ. Η δουλειά για τον Τοξότη είναι πάνω απ’ όλα. Του δίνει χαρά να νιώθει πως προσφέρει και δε χάνει ευκαιρία να σε βοηθήσει σε κάτι που θα χρειαστείς.

Αιγόκερως

«Έμπλεξα στο γραφείο». Κι ίσως να μην είναι καν δικαιολογία, αφού αυτή είναι η μόνιμη αλήθεια του. Ο εργασιομανής Αιγόκερως μπορεί να ξεχάσει το δείπνο σας, να σε στήσει στο ραντεβού σας, να σε παραμελήσει, κι αν κάνεις να παραπονεθείς, αφού τον βρεις χωμένο μέσα στη χαρτούρα του, δίπλα σε παραφορτωμένες ατζέντες κι απαιτητικά προγράμματα, σου απαντά με λύπη (αλλά και συνειδητοποίηση πως θα το επαναλάβει) πως κάτι επαγγελματικό τον αποσυντόνισε, πως ένα project τον πιέζει ή πως κυνηγά εκείνη την προαγωγή και χρειάζεται την κατανόησή σου.

Υδροχόος

«Δεν το κατάλαβα». Φυσικά και το κατάλαβε, οι Υδροχόοι έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, που σημαίνει ότι αν κάνουν λάθος, πιθανότατα το ξέρουν. Είναι άνθρωποι που δε φοβούνται μη γίνουν αντιπαθείς, απλώς δεν μπορούν και τις πολλές κουβέντες, οπότε με σκοπό να το λήξουν όμορφα κι ωραία, θα το παίξουν και λίγο χαζοί. Δεν είναι όμως, να το θυμάσαι.

Ιχθύς

«Δεν το πρόσεξα». Δεν κοιτάζει τόσο τη λεπτομέρεια στο καθετί, πάρα μόνο σε ό,τι τον ενδιαφέρει πραγματικά. Το ψαράκι αφαιρείται και δεν τα προσέχει όλα, σίγουρα πολλά του ξεφεύγουν αλλά καλύτερα κιόλας, γιατί τουλάχιστον κρατάει τα απαραίτητα χωρίς να μπλέκει με φαιά ουσία. Αν θες πραγματικά να σου δώσει σημασία, πρέπει να του κινήσεις το ενδιαφέρον με κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.