Γεννήθηκα Αιγόκερως -μη με δικάσετε γι’ αυτό- αλλά ο Ήλιος βρισκόταν στη μέση του Τοξότη όταν γεννήθηκα.

Πολλές φορές με ρωτούν για τη διαφορά μεταξύ αστρολογίας και αστρονομίας. Η πρακτική της αστρολογίας η οποία προβλέπει τη μοίρα και την τύχη κάποιου με βάση τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των άστρων και των πλανητών, χρονολογείται απ’ την αρχαιότητα. Τότε ήταν αναμεμειγμένη με την επιστήμη της αστρονομίας – μάλιστα πολλοί αστρονόμοι της παλιάς εποχής έκαναν επιστημονικές παρατηρήσεις που είναι πολύτιμες ακόμη και σήμερα.

Μόλις ο Κοπέρνικος, ο Κέπλερ κι ο Γαλιλαίος συνειδητοποίησαν ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω απ’ τον Ήλιο κι όχι γύρω απ’ τη Γη κι ο Νεύτωνας ο οποίος ανακάλυψε τους φυσικούς νόμους που κρύβονται πίσω απ’ τη συμπεριφορά τους, η αστρολογία κι η αστρονομία χωρίστηκαν και δεν ενώθηκαν ποτέ. Η επιστήμη της αστρονομίας βρίσκεται πλέον σε αντίθεση με μία από τις βασικές οργανωτικές αρχές της αστρολογίας.

Οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου

Κατά τη διάρκεια ενός έτους ο Ήλιος φαίνεται να περνά μέσα απ’ τη ζώνη τ’ Ουρανού που περιέχει 12 αρχαίους αστερισμούς ή ομάδες αστέρων. Ονομάζεται ζωδιακός κύκλος κι αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από μορφές ζώων όπως: ο κριός (Κριός), ο κάβουρας (Καρκίνος) και το λιοντάρι (Λέων). Αποτελεί απογοήτευση για πολλούς μάλιστα το γεγονός ότι οι αστερισμοί σπάνια μοιάζουν μ’ αυτό που αναπαριστούν. Σκοπός τους όμως είναι ν’ αναπαριστούν, όχι ν’ απεικονίσουν. Αυτή είναι η απάντηση.

Οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου οι οποίοι χρονολογούνται απ’ την εποχή της Μεσοποταμίας ή και παλαιότερα, αποτελούν ένα μόνο παράδειγμα απ’ αυτούς που παρήχθησαν απ’ τους διάφορους πολιτισμούς του κόσμου οι οποίοι είχαν τις δικές τους συχνά πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς είναι δομημένος ο ουρανός. Οι Ίνκας, για παράδειγμα έφτιαχναν αστερισμούς όχι απ’ τα αστέρια αλλά απ’ τα σκοτεινά σημεία του Γαλαξία.

Ο αριθμός των αστερισμών στο δυτικό ζωδιακό κύκλο προέρχεται απ’ τους κύκλους της Σελήνης, η οποία περιφέρεται γύρω από τη Γη 4 φορές το χρόνο. Σε γενικές γραμμές, ο Ήλιος εμφανίζεται σε διαφορετικό αστερισμό σε κάθε νέα Σελήνη ενώ τ’ αστέρια αποτελούν ένα μακρινό φόντο για τον Ήλιο. Αν και τα αστέρια δεν είναι ορατά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να γνωρίζετε σε ποιον αστερισμό βρίσκεται ο Ήλιος κοιτάζοντας τον νυχτερινό ουρανό. Εκεί θα δείτε τον αντίθετο αστερισμό.

Η αστρολογία υποδηλώνει ότι κάθε ζώδιο χωράει σ’ ένα κομμάτι Ουρανού 30 μοιρών το οποίο πολλαπλασιάζεται επί 12 κι ανέρχεται σε 360 μοίρες. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει καθώς οι αστερισμοί ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το σχήμα και το μέγεθος. Για παράδειγμα, ο Ήλιος διέρχεται απ’ τον αστερισμό του Σκορπιού σε μόλις πέντε ημέρες αλλά χρειάζεται 38 ημέρες για να περάσει απ’ τον Ταύρο. Αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους για τους οποίους τα αστρολογικά ζώδια δεν ευθυγραμμίζονται με τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.

Μετάπτωση των ισημεριών

Ο κύριος λόγος όμως που τα αστρολογικά ζώδια δεν ευθυγραμμίζονται με τον ζωδιακό κύκλο είναι μια ταλάντωση του άξονα περιστροφής της Γης που ονομάζεται μετάπτωση. Ως αποτέλεσμα της περιστροφής της, η Γη εξογκώνεται ελαφρώς στον ισημερινό. Η βαρύτητα της Σελήνης και του Ήλιου έλκουν το εξόγκωμα, γεγονός που κάνει τη Γη να ταλαντεύεται σαν σβούρα. Η ταλάντωση αυτή προκαλεί τον άξονα της Γης, δηλαδή την κεντρική γραμμή γύρω απ’ την οποία περιστρέφεται, να ταλαντεύεται σ’ έναν αργό κύκλο κατά τη διάρκεια 25.800 ετών.

Αυτή η κίνηση μεταβάλλει τον ζωδιακό κύκλο απ’ τη Γη, κάνοντας τους αστερισμούς να φαίνονται πως γλιστρούν προς τα ανατολικά, περίπου μια μοίρα ανά ανθρώπινη ζωή. Αν κι αργή η μετάπτωση αυτή ανακαλύφθηκε με γυμνό μάτι απ’ τον Ίππαρχο γύρω στα 150 π.Χ.

Στην αρχαιότητα, η εαρινή ισημερία – ή η πρώτη ημέρα της άνοιξης – βρισκόταν στον Κριό. Λόγω της μετάπτωσης μετακινήθηκε στους Ιχθείς γύρω στα 100 π.Χ., όπου βρίσκεται τώρα και θα παραμείνει μέχρι το 2.700 μ.Χ., οπότε θα μετακινηθεί στον Υδροχόο κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια 25.800 ετών, θα επιστρέψει τελικά στον Κριό και ο κύκλος θα ξεκινήσει ξανά.

Το παιχνίδι της αστρολογίας κι οι προβλέψεις της για τη μοίρα και την προσωπικότητα μπορεί να είναι διασκεδαστικά. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η αστρολογία είναι για την επιστήμη ό,τι είναι το παιχνίδι “Monopoly” για την αγορά ακινήτων.

Η αστρολογία αποσπά την προσοχή απ’ τις πολύ πραγματικές επιρροές των πλανητών κυρίως απ’ τις βαρυτικές επιδράσεις μεταξύ τους, οι οποίες προκαλούν πραγματικές αλλαγές στα σχήματα, τα μεγέθη και τις κλίσεις τους. Στη Γη τέτοιες αλλαγές πιθανόν να προκάλεσαν μέχρι και παγετώνες. Οι άμεσες συγκρούσεις μεταξύ της Γης και των ουράνιων σωμάτων μπορούν να προκαλέσουν πολύ γρήγορες αλλαγές όπως η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στ’ ανοικτά της χερσονήσου του Γιουκατάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, η οποία είχε παγκόσμιες επιπτώσεις ή η εξαφάνιση των δεινοσαύρων κι η εμφάνιση των θηλαστικών. Οι αστρονομικές μελέτες έχουν την ικανότητα να προβλέπουν τέτοια γεγονότα ενώ οι αστρολογικές προβλέψεις όχι.