Το 1973, η ιστορική απόφαση Roe Wade κατοχύρωσε εθνικά το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση έως την 24η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, μετά από πενήντα χρόνια και συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει αυτήν την απόφαση. Η νέα συντηρητική πλειοψηφία του Δικαστηρίου ακύρωσε την απόφαση Wade επαναφέροντας την αρμοδιότητα στις πολιτείες να ρυθμίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κάθε πολιτεία μπορεί πλέον να αποφασίζει εάν θα επιτρέπει, θα περιορίζει ή θ’ απαγορεύει πλήρως τη διαδικασία της άμβλωσης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και στο Τέξας που το δικαστήριο εμπόδισε την Κέιτ Κόξ να διακόψει την κύηση, παρ’ ότι έλαβε την περασμένη εβδομάδα διάγνωση ότι το έμβρυό της έχει προσβληθεί από τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards), μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία συνδέεται με σοβαρές δυσπλασίες μ’ αποτέλεσμα η κύησή να είναι απειλητική για τη ζωή της.

Κατά τη διάρκεια της επείγουσας ακροαματικής συνεδρίασης, η δικαστής Μάγια Γκέρα Γκέιμπλ έδωσε την άδειά στην Κοξ να προχωρήσει σε άμβλωση.

 

 

Ο Κεν Πάξτον, ρεπουμπλικάνος και γενικός εισαγγελέας του Τέξας, κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου ν’ αποτρέψει την απόφαση που εκδόθηκε κι επέτρεπε τη διακοπή της κύησης για πολύ σοβαρούς ιατρικούς λόγους, κάτι πολύ σπάνιο σε μια τέτοια πολιτεία καθώς το Τέξας έχει πιο αυστηρή νομοθεσία στα θέματα αυτά κι επιτρέπεται να διακοπεί η κύηση μόνο για σπάνιες εξαιρέσεις.

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς το CRR διέρρευσε το έγγραφο της απόφασης με το δικαστήριο ν’ απαντά ότι: «Το αίτημα της Κοξ παραμένει ενώπιόν του για να εξετασθεί». Η δικηγόρος του CRR, Μόλι Ντιούειν δήλωσε ότι: «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει τελικά το αίτημα της πολιτείας κι ότι θα το πράξει γρήγορα. Φοβάμαι ότι αυτή η αναβολή ίσως να ισοδυναμεί με άρνηση. Πρόκειται για επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η Κέιτ είναι ήδη έγκυος 20 εβδομάδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να ικετεύουν ενώπιον ενός δικαστηρίου για να λάβουν ιατρική φροντίδα».

Από την πλευρά της η Κοξ ανέφερε ότι αν συνεχίσει την κύηση, θα χρειαστεί να υποβληθεί στην τρίτη καισαρική επέμβασή της κι αυτό είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της ν’ αποκτήσει κι άλλα παιδιά, κάτι που όπως λέει θέλουν η ίδια και ο σύζυγός της. Ο γενικός εισαγγελέας (Κεν Πάξτον) υποστήριξε ότι ο νόμος του Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις κι η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση υπέρ της Κοξ καταχράστηκε την εξουσία της χωρίς καμία απόδειξη ενώ κι ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του Τέξας σ’ έκθεσή του είχε αναφέρει ότι: «Η κ. Κοξ δεν εκπλήρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τύχει ιατρικής εξαίρεσης». Στην αγωγή του ο Κεν Πάξτον, ενθερμος υποστηρικτής των συντηρητικών αξιών είχε καταθέσει αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας, ζητώντας την αναστολή της εν λόγω απόφασης.

Αντί επιλόγου: Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απ’ αυτά που δεν έχουν δύο όψεις. Βασίζεται στην αυτοδιάθεση μιας γυναίκας στο τι θέλει να κάνει με το σώμα της. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αν θέλει να κυοφορήσει ή όχι, ειδικότερα όταν αυτή η εγκυμοσύνη θεωρείται απειλητική για τη ζωή της. Και κανένα δικαστήριο, κανένας δικαστής δεν πρέπει να της στερήσει το δικαίωμα στην επιλογή. Ο Roe Wade, έκανε το πιο σημαντικό βήμα· κατάφερε ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας μ’ αυτή του την απόφαση, κάποιοι όμως επιμένουν να κλείνουν το μάτι στον παλαιολιθισμό, με παρωχημένους νόμους που ξεφεύγουν πέρα από κάθε λογική. Όταν μια ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, όταν η μητέρα κινδυνεύει, προτεραιότητα έχει πάντα η ζωή της και κανένα φιλοσοφικό ερώτημα δεν μπορεί να την κερδίσει.

Πηγή κεντρικής εικόνας: CNN

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος