Πολλές φορές οι άνθρωποι μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει, χωρίς καμία απολύτως εξωτερική βοήθεια. Μόνοι τους. Και όχι, η αιτία δεν είναι αυτή που πρώτη σου έρχεται στο μυαλό: η απιστία. Είναι οι σπαστικές συμπεριφορές που όλοι έχουμε και που αργά ή γρήγορα οδηγούν τον άλλο στην έξοδο κινδύνου. Και να λοιπόν τι κάνει συχνότερα κάθε ζώδιο, για να ρημάξει μια σχέση που κατά τα άλλα θα μπορούσε να τσουλήσει μια χαρά.

Κριός, «Αυτό, κι άμα σ’ αρέσει»

Εσύ πια, με τις σχέσεις, δε σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου. Ξέρεις τι θες και δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο. Και αν ο άλλος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου, θα προσπαθήσεις να τον φέρεις στα μέτρα σου, με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Αλλιώς, παίρνω το καπελάκι μου και αντίο σας. Ναι, αλλά έτσι δε γίνονται ερωτικές σχέσεις. Γίνονται σχέσεις ανάγκης, συμβιβασμού. Το να έχεις κάποιον δίπλα σου που μένει και πιέζεται, προσπαθώντας να ταιριάξει στο καλούπι σου, ή επειδή του έχεις δώσει τελεσίγραφο, συγνώμη, αλλά δε λέει! Και μετά θα αναρωτιέσαι, γιατί δεν τσουλάει η σχέση, τι ζόρι τραβάει ο άλλος και γιατί θα σου την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Το μεγαλύτερο ζόρι απ’ όλα τραβάει: το να μην μπορεί να είναι ο εαυτός του.

Ταύρος, «Ενδιαφέρομαι για σένα, ενδιαφέρομαι!»

Σε όλους αρέσει να τους δηλώνει ο σύντροφός τους το ενδιαφέρον του με μικρές, γλυκές χειρονομίες, όταν είναι μακριά. Μηνυματάκια, ραβασάκια, ένα τηλεφώνημα ή μια κλήση στο skype, που να λέει «ήθελα απλώς να σου πω μια καλημέρα». Εσύ όμως μπορεί να ξεπεράσεις το όριο. Και το θέμα δεν είναι ότι επικοινωνείς με κουραστική συχνότητα χωρίς να έχεις τίποτα (έξυπνο, σημαντικό ή ενδιαφέρον) να πεις, γιατί και η ευρηματικότητα σώνεται καμιά φορά, αλλά ότι πίσω από το υποτιθέμενο ενδιαφέρον σου κρύβεται μια ελεγκτική διάθεση, που ο άλλος πρέπει να είναι χαζός για να μην την ψυλλιαστεί. «Και πού είσαι τώρα;», « Ποιοι είναι εκεί;», «Βρήκες κίνηση και άργησες τόσο να φτάσεις;» είναι ερωτήσεις, που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον σου δεν είναι και τόσο ανιδιοτελές. Και φορτικός και καχύποπτος! Ωραίος τρόπος για ξενέρωμα σε δύο ταμπλό.

Δίδυμος, «Ο λόγος μου συμβόλαιο!»

Θα γυρίσεις έγκαιρα, υποσχέθηκες, για να πάτε μαζί στον γιατρό. Θα πληρώσεις εσύ τους λογαριασμούς που λήγουν αύριο. Φυσικά και θα βοηθήσεις να κρεμάσετε εκείνον τον καθρέφτη. Όμως εκείνος που θα μείνει ξεκρέμαστος, εντέλει, δεν θα είναι μόνο ο καθρέφτης, αλλά και ο σύντροφός σου που βασίστηκε στα λεγόμενά σου. Γιατί πάντα, μα πάντα κάτι σου τυχαίνει, βρε παιδί μου. Τα στοιχεία της φύσης συνωμοτούν εναντίον σου και δεν κατάφερες να είσαι στο ραντεβού, να πληρώσεις τη ΔΕΗ (άντε να τρέχετε τώρα στα κεντρικά) και είσαι τόοοσο κουρασμένος, που να τα αφήσετε για καμιά άλλη φορά τα κρεμάσματα; Μαζί σου ο άλλος έχει τις εξής επιλογές: να τσακώνεται ή να τα κάνει μόνος του να ξεμπερδεύει. Ή, τρίτον και καλύτερον, να βρει κάποιο άλλο άτομο που να πραγματοποιεί ό,τι έταξε και να μην υπόσχεται ό,τι σκόπευε εξαρχής να αποφύγει.

Καρκίνος, «Ψάξε, ψάξε, δε θα το βρεις!»

«Τι έχεις;», σε ρωτάει. «Τίποτα», απαντάς εσύ. Και όσο κι αν (υποψιασμένος ο άλλος) επιμένει, εσύ φυλάς το μυστικό. Φυσικά και κάτι έχεις, αλλά θες να το βρει μόνος/η. Δεν υποτίθεται ότι σε αγαπάει; Τότε πώς μπόρεσε να κάνει κάτι που τόσο σε πλήγωσε, και που μεταξύ μας, δεν του/της περνάει καν από το μυαλό ότι σε έχει ενοχλήσει; Αναισθησία. Το θέμα όμως με εσένα είναι ότι έπρεπε να κάνεις σχέση με μέντιουμ, ώστε να σε διαβάζει με το κληρονομικό χάρισμα. Και να σε βγάλει από τον κόπο και την ευθύνη να δηλώσεις καθαρά και ξάστερα τι σε ενόχλησε. Διαφορετικά, αυτά θα γίνονται, ώσπου ο άλλος θα βαρεθεί να ψάχνει αν μυρίζουν τα νύχια, λες και καθάριζε κρεμμύδια.

Λέων, «Εγώ να δεις!»

Σύμφωνοι, το άτομό σου αποτελεί σπουδαίο θέμα για συζήτηση, αλλά δε γίνεται να μιλάτε όλο για σένα. Πώς πέρασες τη μέρα σου, γιατί δε σου αρέσει ο παστουρμάς, τι βαθμούς έπαιρνες στο δημοτικό. Κι όταν ο άλλος ο δύστυχος πάει να αφηγηθεί την πρωινή του ταλαιπωρία (έμεινε από λάστιχο μες στη βροχή και ήρθε και τον στούκαρε ο από πίσω), τον κόβεις με ένα «Και πού να ακούσεις τα δικά μου!». Και αρχίζεις να του αναλύεις το πόσο κουράστηκες στο ταξί ενώ ερχόσουν που έπαιζε μουσική στο διαπασών. Κι αν ο άλλος σε παρατήσει και σου πει πως ο λόγος ήταν πως δεν τον άκουγες ποτέ και η σχέση κατέληξε να ‘ναι βαρετή, προσπάθησε αυτό τουλάχιστον να το ακούσεις.

Παρθένος, «Το σωστό να λέγεται.»

Αυτό που έχει σημασία σε μια σχέση είναι να τίθενται επί τάπητος τα ζητήματα και να αναλύονται. Κι όταν κάτι πάνω στον άλλο δε σου αρέσει, να το λες ξεκάθαρα. Η σχέση πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, έτσι δεν είναι; Τι απαίσιος συνδυασμός η μπλούζα με αυτό το παντελόνι, γιατί δε μάζεψε το μπουρνούζι μετά το μπάνιο, γιατί μιλάει τόση ώρα στο τηλέφωνο, τι χαζομάρες κάθεται και βλέπει στην τηλεόραση. Ξετινάζεις το σύντροφό σου στην κριτική. Αρχίζει και νιώθει πως οτιδήποτε πει ή κάνει θα στραφεί εναντίον του. Λες κι είναι κανένας ιός που βρίσκεται υπό εξέταση στο μικροσκόπιο. Φτάνει πια η αδιάκοπη κριτική σου, στο κάτω κάτω, αυτόν τον άνθρωπο διάλεξες. Τι θες τώρα, να τον αλλάξεις;

Ζυγός, «Παζάρια στον έρωτα…»

Θέλεις όλα να είναι μοιρασμένα τακτοποιημένα. Ούτε να σε ρίχνουν, ούτε να ρίχνεις κανέναν. Και με αυτό το πρόσχημα, η σχέση σου γίνεται μια ατέλειωτη διαπραγμάτευση. Θα πάμε για φαγητό στη μάνα σου, αλλά μετά θα πάμε σινεμά στην ταινία που σου έλεγα (και δεν ήθελες να δεις). Θα βγω με τα παιδιά απόψε, αλλά το Σαββατοκύριακο θα κοιμηθούμε σπίτι σου. Εγώ θα μαγειρέψω κι εσύ θα πλύνεις τα πιάτα. Σύμφωνοι; Κι αν δεν είμαστε σύμφωνοι, το κουβεντιάζουμε, το παζαρεύουμε, το μετράμε από δω κι από εκεί να δούμε ποιος έχει υποχωρήσει πιο πολλές φορές και με τι ανταλλάγματα. Ο άλλος θα πίστευε πως κάπου φυλάς ένα κατάστιχο και τα σημειώνεις. Κι όταν ακούει «ας το κουβεντιάσουμε», του ‘ρχεται να το βάλει στα πόδια.

Σκορπιός, «Χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη»

Πάντα απολαμβάνεις έναν καλό καβγά. Άλλωστε καθαρίζει την ατμόσφαιρα από την αιθαλομίχλη, όπως η καταιγίδα. Ανανεώνει τη σχέση. Από την άλλη όμως, καλός καβγάς για σένα είναι μόνο εκείνος που στο τέλος βγαίνεις από πάνω. Και δε φείδεσαι κανενός μέσου για να το πετύχεις, χρησιμοποιείς ακόμα και χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη. Και ένα ταλέντο στο να βρίσκεις τα κατάλληλα λόγια για να βγάζεις τον άλλο νοκ-άουτ, το’ χεις, αυτό πρέπει να σου το αναγνωρίσουμε. Μόνο που το εν λόγω ρητορικό χάρισμα δεν είναι καλό για ανθρώπου που αγαπάμε. Γιατί αν η σχέση στο τέλος γίνει λιώμα από το φαρμάκι που στάζει το στοματάκι σου, τι να την κάνεις μετά;

Τοξότης, «Περασμένες μου αγάπες»

Εσύ δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς και τίποτα να κρύψεις. Η ζωή σου ανοιχτό βιβλίο. Η τωρινή σχέση σου σαφώς και ξέρει για τις προηγούμενες. Πολύ περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε, ενδεχομένως. Γιατί κάθε τόσο πετάς ένα «Α, εδώ ερχόμασταν συχνά με τον Γιώργο!» ή «Η Μαρία έβαζε μόνο στέβια στον καφέ της». Κι ο άλλος θέλει να σου απαντήσει ότι ποσώς τον ενδιαφέρει, και μάλιστα με λιγότερο κόσμιο τρόπο. Εντάξει, εσένα απλώς σου ήρθε και το ’πες. Ο άλλος τι φταίει να βάζεις το φάντασμα της παλιάς σου αγάπης, μπάστακα ανάμεσά σας; Κι ακόμα χειρότερα αν την αναφορά στον/στην πρώην ακολουθεί και κάποιου είδους σύγκριση, που ξεκινά με τις λέξεις «ενώ εσύ…». Εγώ τι; Άσ’ το, γιατί και κομπλιμέντο να πεις, σε κακό θα σου βγει. Δε φωνάζεις κανέναν κυνηγό φαντασμάτων καλύτερα;

Αιγόκερως, «Παγωτό χειμωνιάτικα;»

Πέρα από τη συναισθηματική κάλυψη, για σένα η σχέση επιτελεί ένα σημαντικό σκοπό: βάζει μια τάξη στη ζωή σου. Αλλά υπερβολική τάξη, πολλές φορές. Τόσο που αν ο σύντροφός σου αποπειραθεί να την ανατρέψει, εσύ τσινάς. Και δε συζητάμε να σου προτείνει τίποτα «τρέλες». Τι έκανε λέει; Να πάρουμε παγωτό; Ποιος τρώει παγωτό μες στο καταχείμωνο; Ποιος περπατάει στη βροχή χωρίς ομπρέλα έτσι για πλάκα; Εσύ πάντως όχι. Θα κρυολογήσεις και θα σου χαλάσουν τα παπούτσια.

Υδροχόος, «Μπορείς και μόνος σου!»

Εσύ πιστεύεις περισσότερο απ’ όλους στις απεριόριστες δυνάμεις των ανθρώπων και ακόμη περισσότερο στις ικανότητες εκείνου που αγαπάς. Γι’ αυτό και θέλεις να τον αφήνεις ελεύθερο να αναπτύξει τις δυνατότητές του. Μα, τι προχωρημένο! Τι απελευθερωμένο! Ναι, αλλά πώς θα πετάξει αν δεν τον αφήσεις; Πώς θα μάθει να κολυμπά αν είσαι από πίσω και τον κρατάς; Έτσι, λοιπόν, εσύ θα κάθεσαι στην παραλία και θα φωνάζεις από μακριά: «Μπορείς, μπορείς, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις». Και θα κρατάς την ουρίτσα σου απ’ έξω και τα ποδαράκια σου στεγνά. Μέχρι που κι ο άλλος θα βαρεθεί την τόση ενθάρρυνση και θα πάει κάπου που θα του δίνουν και κανένα χεράκι πρακτικής βοήθειας, πέρα από τα ωραία λόγια. Αφήνοντάς εσένα να αναρωτιέσαι, γιατί επικαλέστηκε την έλλειψη υποστήριξης ως αιτία χωρισμού.

Ιχθύς, «Αν είναι η μοίρα μου σημαδεμένη…»

Γεννήθηκες για την καταστροφή. Όχι να την προκαλείς (ας πούμε), αλλά να τη βλέπεις να ‘ρχεται από παντού. Δε θεωρείς καθόλου απίθανο ένας αστεροειδής να μας ξεπαστρέψει ομαδικά σαν τους δεινόσαυρους, πόσο μάλλον να σου τύχουν όλα αυτά τα κακά που προοιωνίζει το σύμπαν, σε συνεργασία με την οικονομική κρίση, για να μη συνυπολογίσουμε και αυτό το διαβολικό άτομο που εποφθαλμιά τον άνθρωπο που αγαπάς. Όλα μαζί, στο μίξερ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πανικός που σπέρνεις ολούθε ξεπερνά τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση. Αν δε κάτι από όλα αυτά πραγματοποιηθεί, συμφορά που μας βρήκε. Και το πρόσωπο που είναι δίπλα σου, όσο γερά νεύρα κι αν έχει, περνά διαρκώς μια δοκιμασία. Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος τόσες επερχόμενες συμφορές; Μαζί σου δε ζει έναν έρωτα, αλλά θρίλερ.

Πηγή