Είναι κάποιοι έρωτες που είναι κεραυνοβόλοι κι αμοιβαίοι απ’ το πρώτο γεια. Είναι και κάποιοι άλλοι, όμως, ζόρικοι που σε έχουν συνεχώς στο χείλος του γκρεμού και σου ψήνουν το ψάρι στα χείλη. Τη μία σε λατρεύουν και την άλλη σε μισούν. Σε παίζουν και σε ρίχνουν κι εσύ κάθεσαι εκεί και τα ανέχεσαι όλα. Όχι επειδή είσαι σαδομαζοχιστής, αλλά επειδή ξέρεις κάτι που εκείνοι δεν ξέρουν. Σε έχουν καψουρευτεί και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.

Σε γνώρισαν χθες κι οι δυο σας γίνατε αμέσως κολλητοί. Ναι, αλλά δεν είστε μόνο αυτό διότι τα ερωτικά υπονοούμενα δίνουν και παίρνουν. Είναι κι αυτό που αν εξαφανιστείς για λίγο, σε ψάχνουν αμέσως ή κάνουν μια διακριτική παρατήρηση ή επισήμανση ότι τους έλειψες. Όχι εσύ ή το όμορφο προσωπάκι σου, οι συζητήσεις σας μόνο κι η παρέα σας διότι φιλικά το πάτε το όλο πράγμα, το είπαμε αυτό. Κι εσύ κουνάς χαμογελαστά το κεφάλι συμφωνώντας, ξέροντας μέσα σου αυτό που οι ίδιοι δε λένε ακόμα στον εαυτό τους.

Τους έχεις γίνει απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητας και πολλές φορές βγαίνουν απ’ το δρόμο τους  απλά και μόνο για να δουν το μουτράκι σου να γελά ή για να σε διευκολύνουν. Ξενύχτησαν άπειρες φορές μαζί σου, μοιράστηκαν τις στεναχώριες σου, απάλυναν τον πόνο σου, σε άκουσαν όταν το χρειαζόσουν και σε έχωναν στην αγκαλιά τους για να νιώσεις καλύτερα. Να μου πεις κι οι φίλοι αυτό κάνουν. Μόνο που με τους φίλους δε νιώθεις αυτή τη χημεία κι αυτή την πληρότητα που δε σου αφήνει όρεξη να ψαχτείς αλλού.

Κοντά τους νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά και βλέπεις πως τα ίδια συναισθήματα εκφράζουν κι εκείνοι απέναντί σου. Είναι και το φιλί εκείνο που δώσατε σε κλίμα φιλικό πάντοτε που δε σας αφήνει να ησυχάσετε.

Αποφασίζεις να αναφέρεις το θέμα ευθέως και χωρίς ενδοιασμούς και βρίσκεσαι προ εκπλήξεως. Πώς στην ευχή σου πέρασε απ’ το μυαλό ότι είναι ερωτευμένοι μαζί σου; Δυο πολύ καλοί φίλοι είστε κι αυτό θα παραμείνετε. Δεν είσαι ο τύπος τους και δεν πληροίς τις προδιαγραφές που έχουν θέσει για το πιθανό μελλοντικό ταίρι τους. Περνάς την ψυχρολουσία και κατεβάζεις και δυο-τρία σφηνάκια για να χωνέψεις αυτό που μόλις άκουσες, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχεις θιχτεί. Βασικά δεν έχεις καν πειστεί ότι εννοούν αυτά που λένε.

Οπότε συνεχίζεις την «παρέα» μαζί τους λες και δεν έχει συμβεί τίποτα και τους αφήνεις να επαναπαύονται μακριά από δεσμεύσεις κι υποχρεώσεις. Δεν είναι στο χέρι σου άλλωστε και δεν μπορείς με το ζόρι να τους αναγκάσεις να σε ερωτευτούν. Κι ας πληθαίνουν τα κομπλιμέντα, κι ας αυξάνονται τα υπονοούμενα κι ας σε κοιτάνε με εκείνο το αλάνθαστο βλέμμα που φωνάζει από χιλιόμετρα και προδίδει τον έρωτά τους.

Είναι κι όλοι σας οι φίλοι που πλέον σας δουλεύουν, είναι κι οι περαστικοί που σας κοιτάνε και σκάνε από ζήλια που δε ζουν κι εκείνοι τον έρωτά σας, αλλά ο άλλος στην κοσμάρα του. Δεν είναι σχέση, είπαμε. Δεν είναι έρωτας. Μια απλή, στενή και δυνατή φιλία μοιράζεστε και μερικά φιλιά, άντε και κάνα δυο αγκαλιές.

Για ερωτικά ούτε συζήτηση βέβαια. Δεν έχετε κάτι να πείτε. Δεν έχετε ερωτικά. Δεν ψάχνετε για έρωτες και σχέσεις. Αν ρωτήσεις αν υπάρχει κάτι στο προσκήνιο, θα ακούσεις ότι δεν ψάχνει για σχέση σε αυτή τη φάση (επειδή έχει εσένα θα ήταν η συνέχεια, μόνο που δεν το έχει αποδεχτεί πλήρως ακόμη).

Έρχεται, βέβαια, η στιγμή που ένα συμβάν θα τους ταράξει και θα τους ανοίξει τα μάτια. Σε είδαν να κλαις και να λυγίζεις κι έτρεξαν ανήσυχοι να σε βρουν απλά για να σιγουρευτούν ότι θα ξεπεράσεις αυτό που σε βασανίζει. Κάηκες και πανικοβλήθηκαν που δεν ήταν εκεί να σε φροντίσουν ή άρχισες εσύ να μιλάς για άλλα άτομα κι αντιλήφθηκαν ότι ίσως τελικά ζηλεύουν και σε θέλουν αποκλειστικά για την πάρτη τους.

Ό,τι κι αν ήταν αυτό που τους ξεμπρόστιασε και τους σέρβιρε τα αισθήματά τους για σένα στο πιάτο, τελικά δικαιώθηκες. Η στιγμή που τους ακούς να σου ομολογούν ότι τελικά είστε κάτι παραπάνω από φίλοι κι έτσι ήταν το πράγμα απ’ την αρχή, απλά δεν μπορούσαν να το δουν, ηχεί σαν γλυκιά μελωδία στα αυτάκια σου.

Δεν είναι βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Δεν είναι κάτι βαρύγδουπο. Είναι μια απερίγραπτη ηρεμία που σε κατακλύζει, μια σιγουριά κι απέραντη χαρά που το ένστικτό σου σε δικαίωσε για άλλη μια φορά. Είναι το φιλαράκι που γίνεται σύντροφος κι η άνεση που νιώθετε μεταξύ σας. Είναι αυτό που θέλατε κι ήρθε επιτέλους η ώρα να το ζήσετε.

 

Συντάκτης: Γεωργία Ευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη