Ξέρεις τι είναι υπέροχο με τους ανθρώπους; Να έχει ο καθένας τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και να εκφράζει την ιδεολογία του για οτιδήποτε συμβαίνει, αποδεχόμενος παράλληλα και τη διαφορετική άποψη των υπολοίπων. Κάποιοι δέχονται τη γνώμη των άλλων, ακόμα κι αν είναι αντίθετη απ’ τη δική τους. Άλλοι φαίνεται να μην έχουν και τόσο δυνατή και σταθερή άποψη και συχνά υιοθετούν απόψεις ξένες. Κι έπειτα, υπάρχουν άλλοι που δε δέχονται διαφορετική γνώμη και θέλουν να περνάει πάντα το δικό τους.

Ένας χαρακτήρας που επιμένει τόσο στην άποψή του, προσπαθεί πολλές φορές να πείσει και τους υπόλοιπους για το δίκιο του κι όταν βλέπει πως δε συμφωνούν μαζί του αντιδρά. Στην παρέα είναι ο τύπος που θέλει πάντα ο ίδιος να αποφασίζει για την ώρα που θα βγείτε, το πού θα πάτε και σε ποιο τραπέζι θα καθίσετε. Κι αν τύχει και φέρετε κι άλλο άτομο μαζί, μπορεί και να του κακοφανεί, ειδικά αν δεν είναι γνωστός του. Είναι λες και θέλει να ελέγχει τα πάντα, χειραγωγόντας τις κινήσεις σας κι αν δεν περάσει το δικό του, ως αντίδραση θα κατεβάσει μούτρα κατευθείαν.

Όσο περισσότερο τον κοντράρεις, τόσο θα βρίσκει νέους τρόπους να ανταποδώσει την αμυντική του συμπεριφορά η οποία καταλήγει πολλές φορές σε ψυχολογικό εκβιασμό. Κι αν αποφασίσεις να του πεις να φύγετε απ΄το μέρος που διάλεξε και να πάτε κάπου αλλού, θα βρει διάφορες δικαιολογίες, θα σου πει πως ταλαιπωρήθηκε πολύ αυτή την εβδομάδα, θα σου επισημάνει και δυο-τρία περιστατικά που του έριξαν τη διάθεση και κυρίως θα σου τονίσει πως έχει ανάγκη να πάει κάπου που θα περάσει σίγουρα καλά -δηλαδή και πάλι εκεί που θα επιλέξει ο ίδιος. Αν διαφωνήσεις με την άποψή του είναι πιθανόν να υψώσει τον τόνο της φωνής του, να σε ειρωνευτεί και στο τέλος μπορεί και να μη σου μιλάει, μόνο και μόνο που δε συμφώνησες εξαρχής μαζί του.

Τα πιο πάνω σκηνικά είναι ελάχιστα από τα πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος που δε δέχεται την άποψη κανενός και θέλει να περνάει πάντα το δικό του. Ένας τέτοιος χαρακτήρας ως σύντροφός δε μοιάζει να είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για σχέση, αφού αν πρέπει να του κάνεις οπωσδήποτε όλα τα χατίρια για μη θυμώνει, δε θα μπορέσει να διατηρήσει μια σοβαρή, σταθερή και πετυχημένη σχέση υπό αυτές τις συνθήκες συμπεριφοράς.

Ένας άνθρωπος που δε δέχεται μια διαφορετική άποψη και θέλει να περνάει πάντα το δικό του, αν και θέλει να δείχνει δυναμικός και ώριμος, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτές οι συμπεριφορές φανερώνουν ανωριμότητα και ανασφάλεια, αφού ένας ώριμος και ισορροπημένος χαρακτήρας είναι συζητήσιμος, δέχεται διαφορετικές απόψεις και όταν χρειαστεί συμβιβάζεται. Το να μη δέχεται άλλες απόψεις και να επιμένει μόνο στη δική του, είναι συμπεριφορές που διατηρεί ένας εγωκεντρικός και ίσως ναρκισσιστικός χαρακτήρας.

Για τη δική μας ψυχολογική ηρεμία, ωστόσο, είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από τέτοιους χαρακτήρες, όσο κι αν τους αγαπάμε κι όσο κι αν τους νοιαζόμαστε. Μπορεί να μην είναι εύκολο να απομακρυνθούμε, αλλά όταν το κάνουμε θα νιώθουμε αυτόματα πιο ήρεμοι και χαλαροί. Καλό είναι κι εμείς με τη σειρά μας να συμβιβαζόμαστε κάποιες φορές και να δεχόμαστε διαφορετικές απόψεις και γνώμες, χωρίς βέβαια να χάνουμε τη δική μας άποψη και χωρίς να αφήνουμε τα δικά μας «θέλω» στην άκρη.

Κι όποτε βρεθούμε μπροστά σε ένα άτομο που δε δέχεται κάτι άλλο από τη δική του γνώμη, ας μείνουμε μακριά του κι ας μην του δώσουμε τροφή για να μας επιβληθεί, γιατί θα μας αποσπάσει απ΄την ψυχραιμία μας.

 

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα