Η πιο κατάλληλη «στολή» σήμερα για τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, έκανε την εμφάνισή της γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1880. Ποια είναι; Το κοστούμι ως ένδυμα, το οποίο εξελίχθηκε σε πραγματική επιστήμη. Όπως κάθετί, έχει την δική του ιστορία. Οι ρίζες του βέβαια, ξεκινούν στη βασιλική αυλή της Αγγλίας στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο βασιλιάς Κάρολος ο Β΄ ύστερα από το ξέσπασμα της πανούκλας του 1665 και της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου το 1666, υποχρέωσε τους αυλικούς του να εγκαταλείψουν τις πολυτελείς και υπερβολικές ενδυμασίες με δαντέλες και βολάν και να ντύνονται με χιτώνες, πουκάμισα και παντελόνια μέχρι το γόνατο, για να δώσει ένα μήνυμα εγκράτειας και μετριοπάθειας στο λαό. Η ανερχόμενη αστική τάξη, όπως κι οι ευγενείς που ζούσαν στην επαρχία, ακολούθησαν το παράδειγμα, ενώ το ανδρικό ντύσιμο έγινε ακόμη πιο απλό μετά τη γαλλική και την αμερικανική επανάσταση, ακολουθώντας το κλασσικό ντύσιμο των Άγγλων ευγενών της επαρχίας.

Ωστόσο, εκείνος που έβαλε τις βάσεις για το σύγχρονο ανδρικό κοστούμι, ήταν ο George “Beau” Brummel, ένας άγγλος αξιωματικός, ο οποίος υποστήριζε ότι ο καλός τζέντλεμαν ξεχωρίζει από το ντύσιμό του. Καθιέρωσε έτσι, ένα νέο στυλ ντυσίματος με στενά παντελόνια και σακάκια που αγκάλιαζαν το σώμα. Πολύ αργότερα, άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα στο Λονδίνο, όπου είχαν συγκεντρωθεί ράφτες από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο γνωστός οίκος Henry Poole & Co μόλις το 1865 δημιούργησε το πρώτο σμόκιν για τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας. Χρησιμοποιήθηκε ως ένδυση για την εργασία αλλά και για τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και σήμερα, το κοστούμι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αντρικού ντυσίματος κι εισέρχεται δυναμικά στον κόσμο της μόδας, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις μαζί με το φόρεμα και το παλτό. Κατά το τέλος της δεκαετίας του ’30 έχουμε την πρώτη γυναίκα, την Marlene Dietrich, που εμφανίστηκε δημόσια φορώντας αντρικό κοστούμι. Πολύ αργότερα, την δεκαετία του ’60 καθιερώθηκε το γυναικείο παντελόνι και στη συνέχεια η γνωστή Coco Chanel εισήγαγε τα μεσάτα σακάκια. Στην πορεία βλέπουμε ότι το κοστούμι ως ένδυμα παύει ν’ αποτελεί μόνο αντρική υπόθεση. Οι επιρροές από την εκάστοτε μόδα της εποχής αλλά κι από εξέχοντα πρόσωπα της κοινωνίας, καθώς κι από τον χώρο του θεάματος είναι πολλές.

Πλέον ένα σύγχρονο κοστούμι περιλαμβάνει το σακάκι, το γιλέκο και το παντελόνι. Είναι μια πραγματική ιεροτελεστία,θα λέγαμε, από την αρχή που σχεδιάζεται το πατρόν μέχρι και το τελευταίο γαζί του. Όπως όλα τα πράγματα, φτιάχνεται με μεράκι και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Η επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικά υφάσματα, χρώματα αλλά κι η διακόσμησή του με μικρές πινελιές, όπως το μαντήλι στο πέτο, το κάνουν μοναδικό. Διαμορφώνει άξια ένα τελείως διαφορετικό στυλ για τον καθένα που επιλέγει να το φορέσει, προσαρμοσμένο πάντα στην προσωπικότητά του, τη δουλειά ή και την περίσταση. Μπορεί ακόμη να φορεθεί εύκολα από το πρωί μεχρι το βράδυ, με μικρές παρεμβάσεις, για τους άντρες μια γραβάτα, ένα παπιγιόν, και για τις γυναίκες ένα κόσμημα, ένα φουλάρι, ή και τίποτα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας. Η εμφάνιση καλώς ή κακώς, διαμορφώνει την εικόνα καθώς και την πρώτη εντύπωση. Το κοστούμι έχει καταφέρει ν΄αποτελεί το κατ΄εξοχήν αντρικό ντύσιμο για επαγγελματικές εμφανίσεις, αλλά και σ’ όλο και μεγαλύτερο βαθμό προτιμάται κι από τον γυναικείο πληθυσμό. Κι αυτό δεν συμβαίνει καθόλου τυχαία, καθώς είναι συνώνυμο πλέον του κύρους. Συμβολίζει επισημότητα, σεβασμό και ταυτόχρονα συνδιάζει μ’ ένα μαγικό τρόπο απλότητα με κομψότητα. Γιατί ποιος είπε ότι κάτι απλό δεν μπορεί να είναι και κομψό; Γίνεται!

Πώς νιώθουμε όμως, όταν φοράμε κοστούμι; Σαν να μας αγγίζει ένα μαγικό ραβδάκι και μόλις βρεθούμε μέσα σε αυτό το ρούχο, νιώθουμε ξαφνικά πολύ διαφορετικά. Μας πλημυρίζει δύναμη, αυτοπεποίθηση, νιώθουμε όμορφοι, ισχυροί και μοναδικοί. Κι αυτό εκπέμπεται προς τα έξω, στους γύρω μας. Νιώθουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα κι ότι όλα είναι εφικτά. Σίγουρα ένας άντρας καταφέρνει να κλέψει τα βλέμματα φορώντας το, αλλά και σε μια γυναίκα δίνει ένα σέξι και δυναμικό λουκ, τονίζοντας τη θηλυκότητα. Δεν παίζει μεγάλο ρόλο αν πηγαίνεις στο μίτινγκ της δουλειάς ή στην απονομή των βραβείων Όσκαρ. Ταιριάζει κυριολεκτικά η φράση: περπατάς και βροντάς!

Τελικά, το κοστούμι παραμένει μέχρι και σήμερα, η πιο σικ εμφάνιση, είτε φορεθεί από άντρα είτε από γυναίκα κι αδιαμφισβήτητα προσδίδει prestige. Πάντα θα μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί. Ας φροντίσουμε όμως, να νιώθουμε το ίδιο, ακόμα κι όταν το βγάζουμε. Γιατί μπορεί η πρώτη εικόνα να παίζει ρόλο, αλλά η τελική εικόνα ολοκληρώνεται από την ποιότητά μας ως άνθρωποι και προσωπικότητες.

 

Συντάκτης: Φρόσω Κωνσταντάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου