Από μικρή πίστευα πως ο ρόλος της μαμάς μου στη ζωή μου είναι να μ’ αγαπάει, να με φροντίζει και να μου θυμίζει να πάρω ζακέτα. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ο ρόλος της μητέρας είναι πολλά περισσότερα και μάλιστα είναι και πολύ δύσκολος. Μου πήρε βλέπετε πολύ καιρό να αντιληφθώ ότι η μαμά κάθε φορά που με συμβούλευε, δεν το έκανε μόνο ως μητέρα, αλλά κι ως άνθρωπος που έχει μεγαλύτερη εμπειρία από μένα στη ζωή. Ας δούμε λοιπόν σήμερα 10 πράγματα που μου έλεγε η μάνα μου στην εφηβεία και τελικά είχε δίκιο.

 

1. «Να βάζεις όρια και να μην επιτρέπεις στους άλλους να σου επιβάλλονται»

Ενός λεπτού σιγή για όλους εμάς που κοντεύουμε τα 30 και τώρα μαθαίνουμε τι σημαίνει να βάζεις όρια, υγιή όρια. Όντας έφηβοι, αδυνατούμε συχνά να αναγνωρίσουμε πως κάποιος μπορεί να μας χρησιμοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο ή να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά όπου μεγαλώνοντας θεωρούμε πως τα όρια συνεπάγονται με απειλές πως δε θα ξαναμιλήσουμε στους άλλους ή δε θα μας ξαναδούν ποτέ. Και στις 2 περιπτώσεις είναι σαφές πως οι σχέσεις μας με τους άλλους χαρακτηρίζονταν από λάθος χειρισμούς και αυτό το καταλάβαμε μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας τον εαυτό μας καλύτερα.

 

2. «Μην κρατάς ανθρώπους στη ζωή σου που δε σε γεμίζουν, επειδή φοβάσαι τη μοναξιά»

Εννοείται πως αυτό το μάθημα το πήραμε πολύ αργότερα στη ζωή και όχι στην εφηβεία, που η παρέα ήταν το πιο ιερό πράγμα στη ζωή μας. Με τα χρόνια όμως καταλάβαμε πως κάποιοι άνθρωποι γύρω μας δε μας πρόσφεραν τίποτα ουσιαστικό και οι στιγμές μαζί τους ήταν από βαρετές έως ψυχικά εξουθενωτικές. Τότε μόνο κατανοήσαμε πως τελικά προτιμούμε να περάσουμε χρόνο μόνοι μας παρά μαζί τους.

 

3. «Να είσαι δεμένος με τα αδέρφια σου και να αλληλοϋποστηρίζεστε»

Ποιοι; Εμείς που με τα αδέρφια μας σκοτωνόμασταν μέρα νύχτα. Ποιος να μας το έλεγε, πως σε μερικά χρόνια δε θα αντέχουμε μια μέρα χωρίς να μιλήσουμε στα αδέρφια μας; Ποιος να μας το έλεγε πως τα αδέρφια μας θα γίνουν οι καλύτεροι μας φίλοι και οι άνθρωποι που ξέρουμε πως θα είναι πάντα εκεί για εμάς ό,τι και αν συμβεί. 

 

4. «Μην μπλεχτείς με εξαρτήσεις, γιατί αργότερα μπορεί να καθορίσουν τη ζωή σου»

Όλοι στην εφηβεία μας θέλαμε να δοκιμάσουμε κάθε τι απαγορευμένο όπως τα ναρκωτικά, αλλά δεν ήμασταν σε θέση να συλλάβουμε το κόστος και τις συνέπειές τους μακροπρόθεσμα. Καπνίζαμε, πίναμε αλκοόλ και θέλαμε να δοκιμάσουμε ό,τι κυκλοφορεί εκεί έξω, μόνο και μόνο επειδή ήταν απαγορευμένα από τους μεγάλους. Νομίζαμε πως τα ξέρουμε όλα και πως είμαστε άτρωτοι και όσο μεγαλώναμε καταλάβαμε πόσο άδικο είχαμε και πόσο κακό κάναμε στους εαυτούς μας.

 

5. «Η πρώτη φορά που θα κάνεις σ3ξ να γίνει επειδή το θέλεις»

Ακούγοντας πως οι φίλοι μας έχουν συνευρεθεί ερωτικά με άλλους πολλές φορές νιώθαμε ντροπή που εμείς δεν το έχουμε κάνει. Ακόμα, εκτός από την πίεση που μας ασκούσε ο κοινωνικός μας περίγυρος κι ο εαυτός μας, μπορεί να βιώναμε και πίεση από τους συντρόφους μας. Λόγω των παραπάνω, πολλοί έφηβοι αναγκάστηκαν να ενδώσουν και να κάνουν σ3ξ με κάποιον χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι πραγματικά ή πριν νιώσουν ακόμα έτοιμοι. Μεγαλώνοντας κατανοήσαμε πως η ανασφάλεια δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος.

 

6. «Να μη φοβάσαι να λες τη γνώμη σου και να έχεις άποψη/Μη φοβάσαι να διεκδικείς το δίκιο σου»

Προφανώς και σαν έφηβοι το να εκφραζόμαστε ελεύθερα για το οτιδήποτε ήταν η δύναμή μας. Μεγαλώνοντας κάποιοι χάσαμε αυτό το θάρρος να εκφράζουμε την άποψή μας ή τη δυσαρέσκειά μας γιατί αυτά μπορεί να έχουν συνέπειες, είτε στο χώρο εργασίας, στην κοινωνία ή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Κάθε φορά λοιπόν που δειλιάζουμε να ανοίξουμε το στόμα μας, πρέπει να φέρνουμε στο νου αυτήν τη συμβουλή της μητέρας μας, που παρ’ όλο που συχνά δρούσε εναντίον της, δε σταμάτησε ποτέ να μας την υπενθυμίζει.

 

7. «Μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σ’ επηρεάζει»

Πόσο κατάκαρδα παίρναμε μια βρισιά ή μια προσβολή προς το πρόσωπό μας στην εφηβεία; Πόσες τύψεις, ανασφάλειες, θυμό και στεναχώρια μπορεί να μας προκαλούσε; Βέβαια, το ότι ενηλικιωθήκαμε δε σήμαινε αυτόματα πως η γνώμη των άλλων για εμάς δε μας άγγιζε. Η φράση αυτή αν και αποτελεί μάθημα ζωής, δεν έχει εύκολη εφαρμογή στην πράξη και πολλοί από εμάς ακόμα εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας για να την τηρήσουμε.

 

8. «Μην ανεβαίνεις ποτέ σε μηχανή χωρίς κράνος/ Να βάζεις πάντα τη ζώνη σου στο αυτοκίνητο/ Μην οδηγείς χωρίς δίπλωμα ή μην μπαίνεις σε αυτοκίνητο που ο οδηγός δεν έχει δίπλωμα ή είναι μεθυσμένος»

Εμείς λοιπόν, σαν σωστά ανυπότακτα νιάτα τα κάναμε όλα αυτά, εννοείται κρυφά από τους γονείς μας. Ήταν που θέλαμε να τους πάμε κόντρα, ήταν που τα παίρναμε όλα αψήφιστα, ήταν που ήμασταν ανώριμοι και αδαείς. Μόνο τώρα που μεγαλώσαμε καταλάβαμε τη σοβαρότητα των πράξεών μας και δεν είμαστε και ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτές. 

 

9. «Μη συναντάς μόνος/η ανθρώπους που γνώρισες στο διαδίκτυο/ Μη δίνεις προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο»

Να και μια συμβουλή των μαμάδων των νεότερων γενιών που μας έβλεπαν να μεγαλώνουμε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και στα social media. Εννοείται πως συναντήσαμε άτομα που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο κρυφά από τους γονείς μας, εννοείται πως μιλούσαμε σε αγνώστους online. Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν όσο αθώα νομίζαμε και τώρα μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε τον πιθανό κίνδυνο στον οποίο εκτιθόμασταν.

 

10. «Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες για τις πράξεις σου και να μάθεις να ζητάς συγγνώμη»

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Ειδικά στην εφηβεία που ο εγωισμός και το πείσμα είναι στο απόγειο της δόξας τους. Ενήλικοι πια, και ακόμα διδάσκουμε στον εαυτό μας πως να ακολουθήσει αυτήν τη συμβουλή.

Συντάκτης: Μαρία Κουτσουρά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου