Μάθαμε στη χημεία πως όταν δυο στοιχεία βρεθούν μαζί, είτε θα αντιδράσουν είτε θα αδρανήσουν. Στην πρώτη περίπτωση αλλάζουν και τα δύο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στις ζωές μας υπάρχουν στιγμές που ακινητοποιούμαστε. Στους περισσότερους έχει συμβεί. Αφήνουμε καταστάσεις να μας παρασύρουν και γινόμαστε πλαστελίνες στα χέρια χειριστικών ατόμων. Επικαλούμαστε τη μοίρα, το σύμπαν και την κακή την τύχη μας, ενώ η πραγματικότητα  απέχει κατά πολύ.

Ο Αριστοτέλης είπε πως η αλλαγή είναι ανάπαυση. Κάθε αλλαγή στη ζωή μας, όμως, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, πολλών και διαφορετικών συνιστωσών. Τον πιο καθοριστικό ρόλο των διαδραματίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας. Οι εμψυχωτές είναι αυτοί που θα μας κάνουν να αναγνωρίσουμε τις ικανότητές μας και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας. Γίνονται εκείνη η φωνή που μας λέει πως όλα θα πάνε καλά, αρκεί να το πιστέψουμε, μας ξανασυστήνουν με τον εαυτό μας και μας παρακινούν να κάνουμε βήματα μπροστά.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είχαν κανένα ρόλο στην πορεία μας. Να μην είχαμε μαζί τους ούτε συγγενική, ούτε ερωτική, ούτε καν φιλική σχέση. Κι όμως, έγιναν καταλύτης στη ζωή μας, μας παρακίνησαν και μας έδωσαν ώθηση να πάμε μπροστά, να ξεκολλήσουμε απ’ την αδράνεια, να φύγουμε απ’ τη λήθη. Μία λέξη, ένα νεύμα, μία κουβέντα, μία ματιά αρκούν. Οι άνθρωποι αυτοί –αν έχουμε την τύχη να τους συναντήσουμε– έχουν μια ενέργεια μέσα τους που μπορούν να την περάσουν και στους γύρω τους. Έχουν δύναμη, είναι μοναδικοί κι αθόρυβοι. Δεν επιδεικνύουν το χάρισμά τους και φυσικά δεν περιμένουν αντάλλαγμα.

Υπάρχουν στιγμές-σταθμοί στη ζωή μας. Έτσι ακριβώς όπως υπάρχουν κι άνθρωποι που μας σημαδεύουν και μας παρακινούν με θετικό πρόσημο. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ερωτική σχέση με τα άτομα αυτά. Τις περισσότερες φορές δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Μας παρακινεί η αύρα τους και μέσα στο πρόσωπό τους βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα να νιώθεις πως κάτι σε ενεργοποίησε θετικά μετά από μια γνωριμία ή μια κουβέντα με έναν άλλο άνθρωπο.

Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει κάποιος που δεν έχει γνώσεις και σπουδές αντίστοιχου πεδίου, που δεν έχει επαγγελματική τριβή με την ψυχολογία. Φυσικά κι είναι πολύ σημαντικό να το έχει κάποιος σπουδάσει το αντικείμενο, αλλά αν έχει αυτό το εκ γενετής χάρισμα της έντονης αύρας, τότε μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στην καθημερινότητα των γύρω του.

Η ζωή είναι ο πιο ευφάνταστος σκηνοθέτης, δημιουργεί καταστάσεις κι ανατροπές που έχουν κεντρικό πρωταγωνιστή εμάς. Πολλές οι φορές που έχουμε στεναχωρηθεί, δειλιάσει, πονέσει, κάναμε πίσω μπροστά σε κάποιο γεγονός ή απόφαση που δεν μπορούσαμε να πάρουμε. Μια κουβέντα, μια απλή λέξη από έναν άνθρωπο-εμψυχωτή, μας δίνει άλλη ώθηση και μας κάνει να δούμε όλη την εικόνα από άλλη οπτική γωνία. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό. Να τα δούμε όλα από διαφορετικό πρίσμα.

Είναι τύχη κι ευλογία να βρεθεί στο δρόμο μας ο άνθρωπος αυτός που θα μας θυμίσει πως κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα. Πως το μαξιλάρι, όσο ελαφρύ και να είναι, όταν το κρατάμε συνέχεια ψηλά θα μας φανεί το βάρος του αβάσταχτο κι όχι πουπουλένιο.

Υπάρχουν στη ζωή όλων μας οι άνθρωποι-εμψυχωτές, είναι αθόρυβοι,  διακριτικοί, δεν επιβάλλουν την παρουσία και τη γνώμη τους και σέβονται τη θέση και τις επιθυμίες των ανθρώπων που συναναστρέφονται.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας, λοιπόν, κι ας ευεργετηθούμε απ’ τη φωτεινή πλευρά τους.

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Βεργανελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη