Είσαι σε φάση μετακόμισης κι έχεις πελαγώσει ήδη στην ιδέα; Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Αρχικά take a deep breath. Είτε το σπίτι που θα πας είναι δικό σου, είτε θα το νοικιάζεις, είτε θα πας προσωρινά, δεν παύει να αποτελεί το σημείο εκείνο που θα ξεκουράζεις τα βράδια το κορμί σου, θα περνάς τις στιγμές που θέλεις να χαλαρώσεις, θα ζεις εκεί μέσα εν ολίγοις και φυσικά θα θέλεις να είναι ένα άνετο κι ασφαλές καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης. Ακολουθούν τα βασικά tips μιας μετακόμισης που θα σε βοηθήσουν να μη χάσεις την μπάλα αλλά και τα μισά σου αντικείμενα μαζί με την ψυχραιμία σου.

Αρχικά χώρισε τη διαδικασία σε μίνι στάδια. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετακόμιση. Σε πρώτη φάση, σημαντικό είναι να προνοήσεις για δύο τρία πράγματα που θα σε σώσουν από τα απρόοπτα στο νέο σου σπιτικό. Και φυσικά δεν είναι άλλα από τα εξής:

 

1. Φως, νερό, τηλέφωνο

Η μεταφορά των λογαριασμών στη νέα σου κατοικία είναι από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος που μετακομίζει σε νέο σπίτι. Συγκεκριμένα, η έγκαιρη μεταφορά διότι το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα ήθελε κάνεις να πάει στο νέο σπίτι και να μην έχει ρεύμα, νερό και γιατί όχι και ίντερνετ;

 

2. Ειδοποίηση στις βασικές εταιρίες γι’ αλλαγή διεύθυνσης

Αν δε θέλεις να ψάχνεσαι με τους λογαριασμούς σου, αν δεν τους έχεις ήδη ρυθμίσει να έρχονται μόνο ηλεκτρονικά, μια ειδοποίηση στις αντίστοιχες εταιρίες θα σε σώσει από περιττά τρεξίματα στο μέλλον.

 

3. Vetex, σφουγγαρίστρα και χλωρίνη ανά χείρας

Και μια και δυο, βουρ για ένα καλό καθάρισμα στο νέο σπίτι. Πάρε το κολλητάρι αγκαζέ κι απογείωσε το φασιναριό με υπομονή και συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση tips καθαρισμού από τη μαμά και τη θεία θα βοηθήσουν πολύ και το μολύβι θα πάρει φωτιά στις σημειώσεις.

 

4. Εκκρεμότητες από το παλιό σπίτι

Κλείσε τις όλες. Απλά, λιτά κι όμορφα. Πριν φύγεις κι όχι αφού. Κλείσε πιθανούς λογαριασμούς, διόρθωσε τυχόν ζημιές, μην ξεχάσεις να ρίξεις και μια ματιά στο πατάρι, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στη συνέχεια να ασχοληθείς μόνο με όσα αφορούν τη νέα σου κατοικία.

 

 

 

 

5. Οργάνωση και Διοίκηση και συλλογή χαρτόκουτων

Μια βόλτα από τα γειτονικά μαγαζιά ή super market θα σε βοηθήσει να συλλέξεις κούτες που θα αποθηκεύσεις τα πράγματά σου έτσι ώστε να τα μεταφέρεις εύκολα και με ασφάλεια. Εφοδιάσου με αρκετές κούτες μεσαίου μεγέθους μαζί με ταινία και μαρκαδόρο έτσι ώστε να γράψεις απ’ έξω το περιεχόμενο της καθεμιάς ξεχωριστά έτσι ώστε να μην παίζεις αργότερα joker μαντεύοντας τι έχει μέσα η καθεμία! Extra tips αποφυγής ατυχημάτων η ταινία με την ένδειξη fragile για τα εύθραυστα αντικείμενα.

 

6. Ξεφορτώσου ό,τι περιττό έχεις φυλάξει

Αποκλείεται να μην έχεις. Όλοι έχουμε φυλάξει κάτι χωρίς να ξέρουμε τον λόγο και δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ. Χάρισέ το λοιπόν ή στην τελική πέταξέ το αν η πιθανότητα χρησιμότητάς του και στο νέο χώρο είναι το ίδιο περιττή όσο και στον παλαιό.

 

7. Ξεχώρισε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς συχνά σε μια τσάντα ή βαλίτσα

Είδη υγιεινής, αλλαξιές με ρούχα κι εσώρουχα, φορτιστές, τυχόν φάρμακα που ίσως παίρνεις και γενικότερα προσωπικά είδη που είναι καθημερινότητά σου καλό θα ήταν να είναι πάντα εύκαιρα έτσι ώστε να μην τα ψάχνεις μέσα στον πανικό.

 

8. Βρες χέρια για κουβάλημα

Ήρθε η ώρα της επιστράτευσης φίλων και συγγενών για να βοηθήσουν στη μεταφορά των επίπλων και των λοιπών αντικειμένων από το παλαιό σπίτι στο φορτηγάκι κι από το φορτηγάκι στο νέο σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις βρει φορτηγάκι για τη μεταφορά κάτι που θέλει επίσης τη δική του έρευνα ταυτόχρονα με την ψακτική εθελοντών κουβαλητών.

 

9. Ξεπακετάρισμα και τοποθέτηση των αντικειμένων σου στο νέο σπίτι

Φυσικά από τη στιγμή που το έκλεισες έχεις κάνει ήδη ένα πλάνο στο μυαλό σου για το πού θα πάει τι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μαζέψεις την υπομονή σου και να οργανώσεις πλέον τον νέο χώρο σου, κάτι με το οποίο καλό θα ήταν να καταπιαστείς μόνο εσύ έτσι ώστε να μην ψάχνεις μετά να βρεις πού στο καλό είναι το βιβλίο σου και φυσικά να τα τακτοποιήσεις με βάση τη δική σου προσωπική επιλογή και γούστο.

 

10. Δικτύωση στη νέα περιοχή

Αν η περιοχή που μετακομίζεις είναι κομματάκι άγνωστη για σένα, κάνε μια μικρή βόλτα στα πέριξ της γειτονιάς. Αναζήτησε το κοντινότερο super market και φαρμακείο για να ξέρεις πού θα ανατρέξεις σε περίπτωση που χρειαστείς είδη πρώτης ανάγκης και γενικότερα ρίξε μια ματιά να ανακαλύψεις τι έχει η αγορά γύρω σου, έτσι ώστε να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή σε περίπτωση που κάτι προκύψει.

 

Ο προσωπικός χώρος του κάθε ένα μας είναι το σημείο εκείνο που χάρη στη δική μας πινελιά θα ευχαριστιόμαστε κάθε που επιστρέφουμε σε αυτό και θα απολαμβάνουμε τις ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης που μας μένουν μέσα στην ημέρα. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει στις μέρες να βρεις το σπίτι εκείνο που θα καλύπτει την κάθε ανάγκη σου, τόσο εύκολο είναι με υπομονή και μεράκι να το διαμορφώσεις με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, ακόμα κι αν δεν πληροί πλήρως τις προδιαγραφές σου από την αρχή, να το πετύχεις με τον καιρό. Δεν έχουμε παρά να σου ευχηθούμε λοιπόν καλή υπομονή για τη διαδικασία της μετακόμισης και καλή διαμονή στο νέο σου παλατάκι!

Συντάκτης: Εμμανουέλα Μπερτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου