Ένα μουσικό κομμάτι είναι ικανό να πυροδοτήσει συναισθηματική φόρτιση σ’ αρκετούς ανθρώπους. Συχνά, οι στίχοι κι η μουσική αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων στον ακροατή. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας παράγοντας που συχνά αγνοείται κι αυτός δεν είναι άλλος απ’ το εξώφυλλο ενός δίσκου. Παρακάτω θα θυμηθούμε επτά άλμπουμ που έκαναν πάταγο σε πωλήσεις, αλλά προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω του εξωφύλλου τους. 

 

Nevermind – Nirvana

 

Πηγή εικόνας: Spotify

 

Ο δίσκος “Nevermind” ανέδειξε τους Nirvana ως ένα εμβληματικό συγκρότημα, αλλά η ιστορία πίσω απ’ το άλμπουμ βγήκε στη δημοσιότητα περίπου 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Το γuμνό μωρό -που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του εξωφύλλου, προέβη σε καταγγελία για πορν0γραφία, θέτοντας κατηγορίες κατά των Nirvana. Ο Έλντεν, ο οποίος απεικονίζεται στη φωτογραφία, υποστηρίζει ότι υπέστη σοβαρή ψυχολογική ζημιά απ’ το περιστατικό και δήλωσε ότι ποτέ δε συναίνεσε για τη φωτογράφισή του, ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του. Έτσι, το θέμα κατέληξε στα δικαστήρια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του άλμπουμ.

Oral fixation – Shakira

 

Πηγή εικόνας: Spotify

 

Το εξώφυλλο του άλμπουμ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ανήκει στο “Oral Fixation” της Shakira. Στη φωτογραφία, η Shakira κρατά το μήλο της Εύας, ενώ στην επάνω δεξιά πλευρά, ένα μωρό προσπαθεί να αρπάξει το μήλο αυτό απ’ τα χέρια της. Στο άλμπουμ ασκήθηκε έντονη κριτική απ’ τους θρησκευτικούς κύκλους, καθώς πολλοί διέκριναν στο εξώφυλλο μια παραφρασμένη αναπαράσταση μητρότητας κι απαξίωσης των θρησκευτικών συμβόλων.

 

And Justice for all – Metallica

 

And Justice for All. Πηγή: Wikipedia

 

Το εικαστικό αυτού του άλμπουμ παρουσιάζει τη δικαιοσύνη πεσμένη και δεμένη. Το εικαστικό αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις λόγω της πολιτικής του ερμηνείας και του τρόπου που σχετίζεται με τους στίχους του άλμπουμ.

 

My Chemical Romance – Welcome to the black parade

 

Πηγή εικόνας: IMDb

 

Το εξώφυλλο αυτό μάς παρουσιάζει μια σκιαγράφηση του συγκροτήματος σε σχήμα σκελετού. Η σκοτεινή αισθητική του εξωφύλλου αντικατοπτρίζει και το θέμα του άλμπουμ που ασχολείται με τον θάν@το και την ανθρώπινη ζωή.

 

Sticky Fingers – The Rolling Stones

 

Πηγή εικόνας: Wikipedia

 

Το εξώφυλλο του άλμπουμ σχεδιάστηκε από τον Andy Warhol κι η σ3ξουαλική σύνδεση του εξωφύλλου προκάλεσε αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί πως το άλμπουμ κυκλοφόρησε και σε ορισμένες εκδόσεις όπου το φερμουάρ στο εξώφυλλο ήταν ανοιχτό.

Appetite for Destruction – Guns n’ Roses

 

Πηγή εικόνας: Diqsocs

Το εξώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου παρουσιάζει μια @ιματηρή σκηνή με έναν ρομποτικό βι@στή να σκοτώνει μια γυναικα. Η εικόνα αυτή θεωρήθηκε αρκετά προκλητική και πολλά καταστήματα λιανικής αρνήθηκαν να προωθήσουν το άλμπουμ χωρίς αλλαγές. Έτσι η δισκογραφική εταιρεία αναγκάστηκε ν’ αντικαταστήσει το εξώφυλλο μ’ ένα σταυρό που έφερε νεκρ0κεφαλές του κάθε μέλους, σχεδιασμένο από τον Μπίλυ Γουάιτ Τζούνιορ.

 

Love Symbol – Prince

 

undefined

 

Το εξώφυλλο αυτού του άλμπουμ απεικονίζει τον συμβολικό χαρακτήρα που χρησιμοποιούσε ο Prince εκείνη την περίοδο, έναν συνδυασμό των συμβόλων του άνδρα και της γυναίκας. Η συνθετική φύση του συμβόλου κι η ερμηνεία του προκάλεσαν αντιφάσεις και σχόλια.