Η δράση των σίριαλ κίλερς που, κατά καιρούς, έρχεται στη δημοσιότητα αποκαλύπτει την αρρωστημένη συμπεριφορά που μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος ορμώμενος από ένστικτα και ψυχολογικά κατάλοιπα που δεν εξηγούνται πάντα σε βάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι άνθρωποι που δ@λοφονούν κατά συρροή, επιλέγουν τα θύματά τους λόγω ενός κοινού χαρακτηριστικού τους. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό μπόρεσε, την τελευταία στιγμή, να σώσει τη ζωή της Ελληνοαμερικανίδας Σώτριας Κριτσώνη από τα χέρια του Τεντ Μπάντι το 1972.

Ο Τεντ Μπάντι γεννήθηκε το 1946 στην πολιτεία του Βερμόντ των Η.Π.Α. και θεωρείται ένας από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες που έδρασαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Μεγάλωσε σε ένα τεταμένο οικογενειακό περιβάλλον, έχοντας δύσκολη σχέση με τον πατριό του. Επειδή, επιπρόσθετα, ως παιδί είχε μια φυσική συστολή, αρκετά συχνά γινόταν αποδέκτης bullying. Παρ΄όλα αυτά, μεγαλώνοντας απέκτησε κοινωνικές και πνευματικές δεξιότητες και κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αλλά και να εισαχθεί στην νομική σχολή του Puget Sound το 1973 χωρίς, όμως, να καταφέρει να αποφοιτήσει.

Το 1974, ξεκίνησαν οι πρώτες εξαφανίσεις στην Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, το Κολοράντο, τη Γιούτα και τη Φλόριντα μέχρι και το 1978. Μέσα στο διάστημα των πρώτων 6 μηνών είχαν ήδη εξαφανισθεί 6 κοπέλες. Η μαζική εξαφάνιση νέων γυναικών κινητοποίησε τις αρχές οι οποίες συνέλεξαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για ένα λευκό αυτοκίνητο κι έναν άνδρα που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά του Μπάντι. Μετά από παρακολούθηση της αστυνομίας, ο Τεντ Μπάντι συνελήφθη το 1975, αφού βρέθηκαν στην κατοχή του μάσκες, χειροπέδες και βαριά αντικείμενα κι άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Η τακτική του ήταν να πλησιάζει τις νέες κοπέλες και, υποδυόμενος τον τραυματισμένο ή τον ανάπηρο, να τους ζητά να τον βοηθήσουν να βάλει ένα αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητό του. Αφού τις αναισθητοποιούσε, τις οδηγούσε σε ερημικά μέρη και δάση, τις βί@ζε αναίσθητες και πετούσε τα σώματά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, αποκ3φάλιζε τα θύματα και κρατούσε στο σπίτι του τα κρανία ως τρόπαιο.

O ίδιος ομολόγησε ότι είχε διαπράξει 30 φ@νους γυναικών, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές των θεώρησαν υπεύθυνο για ακόμα περισσότερους. Φυλακίστηκε, αλλά δραπέτευσε 2 φορές για να συλληφθεί εκ νέου στη Φλόριντα όταν επιτέθηκε σε μια αδελφότητα, όπου βί@σε και σκ@τωσε τέσσερις γυναίκες, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο. Καταδικάστηκε σε θάνατο δύο φορές, με τελευταία το 1980 για τον βι@σμό και τη δ@λοφονία ενός 12χρονου κοριτσιού. Ο Μπάντι εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στην Φλόριντα το 1989.

Αν και πολλές γυναίκες δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τον Μπάντι, η Ελληνοαμερικανίδα Σώτρια (Σωτηρία) Κριτσώνη, ίσως, ήταν η μόνη που κατάφερε να επιζήσει. Το 1972, η Σωτηρία περίμενε το αστικό λεωφορείο σε στάση του Σιάτλ για να πάει στη σχολή της. Κάποια στιγμή, σταμάτησε μπροστά της το λευκό Volkswagen Beattle του Μπάντι ο οποίος προσφέρθηκε να τη μεταφέρει, μιας και το λεωφορείο αργούσε. Δεδομένου ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός εμφανισιακά και καλοντυμένος, αλλά και λόγω του κρύου που επικρατούσε επειδή εκείνες τις ημέρες χιόνιζε στο Σιάτλ, δέχθηκε την προσφορά του. Μπήκε στο αυτοκίνητο του Μπάντι, αλλά άμεσα αντιλήφθηκε ότι είχε κάνει ένα τραγικό λάθος, όπως ο ίδιος της είπε ευθαρσώς. Της ανέφερε ότι δεν έπρεπε να μπει στο όχημα κι ότι δε θα έφτανε ποτέ στη σχολή της.

Η κοπέλα πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα η οποία, όμως, άνοιγε μόνο απ’ έξω. Άρχισε να τον παρακαλά να την αφήσει ελεύθερη, αλλά εκείνος έμεινε ασυγκίνητος και της ζήτησε να βγάλει το καπέλο που φορούσε. Όταν γύρισε να την κοιτάξει, τη ρώτησε έξαλλος για ποιον λόγο είχε κόψει τα μαλλιά της. Σταμάτησε το αυτοκίνητο, τράβηξε τη Σώτρια έξω, την έριξε στο έδαφος, μπήκε στο αυτοκίνητο ξανά κι εξαφανίστηκε. Όπως αποδείχθηκε, μετά την πρώτη σύλληψή του το 1974, ο Μπάντι είχε προτίμηση στις κοπέλες με μακριά καστανά μαλλιά. Η Σώτρια, μέχρι την ημέρα που την απήγαγε, είχε κι εκείνη τέτοια μαλλιά και προφανώς την παρακολουθούσε για κάποιες μέρες και την επέλεξε λόγω του χαρακτηριστικού της αυτού. Επειδή, όμως, εκείνες τις ημέρες λόγω του κρύου η Σώτρια φορούσε σκούφο, δε φαινόταν το πρόσφατο κούρεμά της κι έτσι ο Μπάντι δεν είχε εντοπίσει την αλλαγή στην εμφάνισή της. Όταν το διαπίστωσε, προφανώς, δεν πληρούσε πλέον τις προδιαγραφές του κι έτσι κατάφερε να επιζήσει.

Ο παράγοντας της τύχης και ο ρόλος της μοίρας στη ζωή των ανθρώπων, συχνά, αμφισβητούνται. Στην περίπτωση της Σωτηρίας Κριτσώνη, όμως, φαίνεται ότι η τυχαία χρονική στιγμή που επέλεξε η κοπέλα να αλλάξει το κούρεμά της ήταν, ίσως, σημάδι της μοίρας και σίγουρα ο λόγος που της έσωσε τη ζωή.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου