Μιλάς και εσύ στο τηλέφωνο με τους δικούς σου όταν βαριέσαι; Τους παίρνεις ή σε παίρνουν σε ώρες ατέλειωτης βαρεμάρας, σε στιγμές που συνέβη κάτι πολυτάραχο, ένα σημαντικό γεγονός. Όταν θέλεις να κλάψεις, να γελάσεις, να φωνάξεις, όταν επιθυμείς να πείτε καμιά σαχλαμάρα να περάσει η ώρα, καθώς περιμένεις το λεωφορείο ή γυρνάς με τα πόδια σπίτι, τότε σηκώνεις το ακουστικό και τους καλείς ή αντίστοιχα σε καλούν.

Ποιοι όμως ανήκουν σε αυτό το γκρουπ των λεγόμενων «δικών σου» ανθρώπων; Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχεις αναπτύξει μαζί τους τέτοιο βαθμό οικειότητας, που κάθε άλλο παρά παράλογο σου φαίνεται να έχεις δεκαπέντε αναπάντητες στο κινητό σου από αυτούς ή να μιλάτε δυο ώρες συνεχόμενα, λέγοντας τα ίδια και τα ίδια. Φαντάσου να μη μίλαγες με τον κολλητό σου ολημερίς και ολονυχτίς ή να συνέβαινε κάτι και να μην μπορούσες να τον πάρεις τηλέφωνο να του το πεις; Καταστροφή! Υπάρχει, επομένως, ένας κύκλος ανθρώπων από τον οποίο επιτρέπεις άπειρες κλήσεις τη μέρα και είσαι κάτι παραπάνω από κουλ με αυτό το γεγονός. Ίσα-ίσα θα έλεγε κανείς ότι και εσύ ο ίδιος τις αποζητάς και η μέρα σου δίχως αυτές τις κλήσεις είναι ξεκάθαρα κενή και ανούσια.

Τι γίνεται με αυτούς όμως που δεν ανήκουν σε εκείνον τον πολυπόθητο κύκλο; Με εκείνους που ναι μεν μιλάς, αλλά επουδενί δεν μπορούν να συγκριθούν με τους αγαπημένους σου ανθρώπους; Αυτοί, λοιπόν, καλύτερα να στείλουν ένα μήνυμα, να προειδοποιήσουν για την κλήση τους, να προετοιμάσουν το έδαφος και μετά αν πνέει ούριος άνεμος και έχουν το θάρρος ας καλέσουν. Αν, δηλαδή, έχει γίνει μια απαραίτητη προετοιμασία και είναι ικανοί και αρκετά δυνατοί να μιλήσουν μαζί σου στο τηλέφωνο, ας το κάνουν. Αν όμως δεν τηρηθεί αυστηρά αυτή η διαδικασία, ας σωπάσουν και να στείλουν με περιστέρι το αίτημά τους.

Μη μας παίρνετε τηλέφωνο, στείλτε μήνυμα. Μήνυμα, μέσο ταχύτατο και εύκολο. Δεν μπορούμε με όλους να έχουμε την άμεση επαφή της τηλεφωνικής κλήσης. Αφήστε που κάποιοι έχουν και σπαστική φωνή, πόσα να αντέξουμε. Οι κλήσεις από άκυρους, σε αγχώνουν -πώς αλλιώς να το εξηγήσεις; Δε σε πειράζει να μιλάς δέκα ώρες με κάποιον που δεν έχετε στενή επαφή, από μηνύματα όμως, ή στα τρελά κέφια από κοντά -τι θέλει και σου κάνει κλήση; Ο ορισμός του άγχους, δέκα αναπάντητες από τον σπιτονοικοκύρη σου! Μέχρι να πάρεις πίσω, έχεις κάνει τα χειρότερα σενάρια με το μυαλό σου. Σκέφτεσαι ότι θέλει να διώξει από το σπίτι, ότι ανακάλυψε πόσα κοινόχρηστα χρωστάς, ότι θέλει να ανεβάσει το ενοίκιο, κάνεις χίλιες δυο αρνητικές σκέψεις. Και όλα αυτά γιατί; Διότι απλώς δεν μπορούσε να γράψει στο μήνυμα τέσσερις λέξεις «έρχεται ο τεχνικός στις 5».

Βλέπεις κλήσεις στο κινητό σου από άκυρους και αγχώνεσαι τόσο πολύ, λες και περνάς από έλεγχο του αεροδρομίου και κρύβεις άνθρωπο στη βαλίτσα σου. Δε θες τηλέφωνα από αγνώστους, απλούς συμφοιτητές. Θες μια τυπική επαφή όταν χρειάζεται. Αυτή ακριβώς την επαφή προσφέρουν τα μηνύματα και αυτή αποζητάς. Η τηλεφωνική κλήση είναι συνδεδεμένη με πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα και συνήθως όταν γίνεται από άλλα άτομα θεωρείς ότι έρχεται η καταστροφή του κόσμου.

Οπότε ανώνυμοι αντικοινωνικοί κλησοφοβικοί ελάτε να ενωθούμε και να πολεμήσουμε για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα που ονομάζεται τηλεφωνικές κλήσεις. Στέλνετε μηνύματα, μην τηλεφωνείτε!

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.