Ένας μύθος που ηχεί στα αφτιά μας καθημερινά είναι πως τα ετερώνυμα έλκονται. Τι ήθελε να πει ο ποιητής με αυτή τη φράση; Όταν έλεγε ετερώνυμα τι ακριβώς εννοούσε; Πρέπει να καταλάβουμε αν μιλούσε για διαφορές σε εξωτερική εμφάνιση, γούστα, όπως φαγητό, μουσική και γενικότερα ψυχαγωγία ή για συμπεριφορές. Γιατί φυσικά είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι κάποιοι είναι διαφορετικοί και να εννοούμε ότι ο ένας ακούει ροκ και ο άλλος τζαζ, άλλο το ταίρι να τρώει μπάμιες ενώ εσύ δε θες να τις δεις, άλλο ο ένας να προτιμάει βουνό κι ο άλλος θάλασσα και διαφορετικό ο σύντροφός μας να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και εμείς μισοάδειο.

Οι άνθρωποι είναι λογικό να διαφέρουν σε στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ένας απ’ τους βασικούς πυλώνες κάθε σχέσης είναι και το κομμάτι του αυθορμητισμού. Γενικά θα μπορούσαμε να χωριστούμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία βρίσκονται αυτοί που δεν το πολυσκέφτονται, δρουν αυθόρμητα, τους έρχεται κάτι στο μυαλό και χωρίς δεύτερη σκέψη προχωρούν στην υλοποίησή του. Από την άλλη έχουμε και τους τύπους που αναλύουν κάθε τους κίνηση. Όχι μόνο τα σκέφτονται δυο και τρεις φορές αλλά είναι σπάνιο οι πράξεις και οι κουβέντες τους να μην έχουν υποστεί επεξεργασία. Από τα πιο απλά, όπως το τι θα φάνε το βράδυ ή αν θα πάνε μια βόλτα στην παραλία, μέχρι τα πιο σύνθετα και σημαντικά, όπως η εκδήλωση αγάπης ή μια μετακόμιση, όλα περνάνε από κόσκινο. Έτσι είναι η φύση τους, προσπαθούν να προλαβαίνουν την τύχη, να τη διαμορφώνουν ουσιαστικά μόνοι τους. Ίσως βέβαια μπαίνουν και σε έναν φαύλο κύκλο, αφού δεν τους αφήνει σε ηρεμία η ίδια τους η σκέψη.

Τι γίνεται λοιπόν όταν εμείς είμαστε λίγο στην κοσμάρα μας, όταν θα κάνουμε κάτι και δε θα το πολυσκεφτούμε ή θα πούμε κάτι που μας πέρασε από το μυαλό την ίδια ακριβώς στιγμή, ενώ το ταίρι μετράει κάθε κουβέντα και σκέφτεται διπλά και τριπλά πριν πράξει; Άραγε σε αυτή την περίπτωση τα ετερώνυμα μπορούν να είναι μαζί;

Σίγουρα σε μια σχέση σημαντικό είναι το πώς συμπεριφέρεται ο καθένας. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παζλ. Είναι όμορφο και πολλές φορές αξιοζήλευτο να βρίσκεις στο ταίρι κομμάτια που λείπουν από τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι αυθόρμητοι πάνω στην τρέλα τους, στον ενθουσιασμό και τη χαρά τους καμιά φορά προβαίνουν σε πράξεις και λένε πράγματα που τελικά μπορεί να μετανιώσουν. Δε συγκρατούνται εύκολα, δε θέτουν όρια στο εαυτό τους. Εκείνη τη στιγμή το ταίρι που τα σκέφτεται όλα και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και να γλιτώσει την επεξεργασία, σαν φύλακας άγγελος μπορεί να σε γλιτώσει από μια παρόρμηση της στιγμής. Σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Σε κάνει να σκεφτείς λογικά και συνετά. Αν όχι να σκεφτείς δεύτερη φορά, τουλάχιστον να δεις τα πράγματα καθαρά. Είναι μια φωνή λογικής στον απερίγραπτο ενθουσιασμό της στιγμής. Μπορεί να το χαρακτηρίσεις στην αρχή ξενέρωτο, αλλά μετά ίσως ευχαριστείς τον σύντροφό σου διπλά που τουλάχιστον σου έδειξε πιθανές επιπτώσεις των πράξεών σου. Γιατί αντικειμενικά κάθε πράξη -και η αυθόρμητη και αυτή που θα έχεις σκεφτεί πολύ- θα φέρει κάποια αποτελέσματα.

Από την άλλη όταν το ταίρι είναι υπεραναλυτικό και μόνο του βυθίζεται σε σκέψεις, θέλει να το βοηθήσεις να ξεφύγει λίγο από τα νερά του. Να του μάθεις πως ο αυθορμητισμός καμιά φορά είναι και το ζητούμενο. Δε χρειάζονται όλα οργάνωση και πρόγραμμα, αρκεί να υπάρχει καλή παρέα και μια όμορφη σκέψη. Είσαι εκεί για να του αποδείξεις ότι τα πιο όμορφα πράγματα γίνονται αυθόρμητα.

Μάλλον τελικά τα ετερώνυμα έλκονται και μπορεί ο σύντροφός να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που εσένα σου λείπουν. Όλα βέβαια πρέπει να γίνονται με μέτρο και σεβασμό προς τον διπλανό μας. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω ο ένας για τον άλλον και ας δεχτούμε τον άνθρωπό μας όπως είναι, χωρίς να θέλουμε να αλλάξουμε ούτε το πρόγραμμα του, ούτε την τρέλα που κρύβεται πίσω από τον αυθορμητισμό του. Καμιά φορά η δεύτερη σκέψη είναι σωτηρία και άλλες πάλι η καθόλου σκέψη είναι μαγική. Γεύσου και τα δύο ταξίδια.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.