Article of the day: Βρείτε εδώ το πρώτο άρθρο της νέας pillowfighter Κατερίνας Κύρκου!

r789

Οι σχέσεις χρειάζονται καθημερινή προσπάθεια και φροντίδα για να διατηρηθούν υγιείς. Όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις περνάνε από διακυμάνσεις. Στις ερωτικές, υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα που συνήθως οφείλονται σε διαφωνίες, ρουτίνα ή έλλειψη επικοινωνίας. Τα ζευγάρια τείνουν να παραμελούν τον σύντροφό τους και να αδιαφορούν για τα προβλήματα που προκύπτουν ή να αποφεύγουν να τα αντιμετωπίσουν. Η καθημερινότητα, η εργασιομανία, οι καθημερινοί καβγάδες, έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την πορεία μια ερωτικής σχέσης. Δύο άνθρωποι που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο, φέρουν διαφορετικά βιώματα και συνεπώς διαθέτουν διαφορετικές επικοινωνιακές ικανότητες.

Υπάρχει η εντύπωση πως όταν οι σύντροφοι συζητάνε μεταξύ τους για τα τυπικά θέματα, όπως για τη δουλειά, για το σπίτι ή για τα παιδιά,  επικοινωνούν. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν τυπικές συζητήσεις δε συνεπάγεται μια ουσιαστική επικοινωνία. Η πραγματική συζήτηση ανάγεται στο επίπεδο των πιο ουσιαστικών θεμάτων. Είναι σημαντικό να μιλάνε για τα όνειρά τους, για το μέλλον, για σχέδια που σκέφτονται και για το πώς θα οδηγηθούν στην υλοποίησή τους.

Παρακάτω, παρουσιάζονται δέκα μικρές κινήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το μεταξύ σας και να σας φέρουν πιο κοντά με το ταίρι σας. Γιατί οι συναισθηματικές διακυμάνσεις επηρεάζουν όλες τις πτυχές μιας ερωτικής ζωής και αν τύχει να βαλτώσει, τότε πρέπει να κάνουμε κάποια προσπάθεια ώστε να ορθοποδήσει ξανά.

 

 

1. Πείσε τον εαυτό σου να ακούσει

Κάποιες φορές, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, γινόμαστε εγωκεντρικοί. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου, είμαστε ευερέθιστοι και υπερβολικά οξύθυμοι, πιστεύοντας πως πάντα έχουμε δίκιο. Σταματάμε να ακούμε και συνεχίζουμε να μιλάμε, ενώ καλό θα ήταν να συμβαίνει το αντίθετο. Προσπάθησε να βάλεις ένα φρένο σε όσα τριγυρίζουν στο μυαλό σου και άκουσε. Μη σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις εσύ, αφουγκράσου πραγματικά τα λόγια του άλλου. Έπειτα, έχεις κάθε δικαίωμα να παρέμβεις.

 

2. Μη βλέπεις τη χρυσή τομή σαν συμβιβασμό

Αν σε κάθε καβγά δεν είναι κανείς από τους δύο διατεθειμένος να υποχωρήσει, τότε είναι σαφές ότι θα βρίσκεστε διαρκώς σε ένα φαύλο κύκλο, αναπαράγοντας ξανά και ξανά τα ίδια λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς. Βρείτε μια μέση οδό σε αυτά που αισθάνεστε να σας χωρίζουν, ξεκινήστε να ψάχνετε για λύσεις και όχι για αφορμές. Δεν εννοούμε συμβιβασμό στα πιστεύω σας, αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να ικανοποιηθείτε όσο γίνεται περισσότερο και οι δύο εννοούμε. Και πριν πεις το «αφού εγώ έχω δίκιο» αναρωτήσου. Δεν αξίζει ένα βήμα πίσω από τη θέση σου, την ικανοποίηση της ηρεμίας στη σχέση σου;

 

3. Ανοιχτή συζήτηση σε επίπεδα που ίσως ενοχλήσουν

Μια σωστή σχέση χρειάζεται ειλικρίνεια για να χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια. Το ψέμα και η υποκρισία, που δεν έρχεται κατ’ ανάγκη από κακό, μα από θέληση να ευχαριστήσουμε τον άλλον, θα σας φέρουν αντιμέτωπους με δύσκολες περιστάσεις και θα δυσχεραίνουν διαρκώς τις καταστάσεις εντός της σχέσης. Το να ανοίγεσαι στον σύντροφό σου σημαίνει να νιώθεις οικειότητα μαζί του και να είσαι έτοιμος να μιλήσεις ανοιχτά για όσα σε απασχολούν. Οι προβληματικές σκέψεις και τα διλήμματα χρειάζονται συζήτηση για να επιλυθούν και αυτό σίγουρα απαιτεί ειλικρινείς στάσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούσεις τη γνώμη του άλλου, ακόμα και αν σε ενοχλήσει ή σε δυσαρεστήσει. Μόνο έτσι θα ανάβετε φακούς και φώτα σε δρόμους που για άλλους έμοιαζαν σκοτεινοί και δύσβατοι.

 

4. «Βουνό, θάλασσα ή καναπέ και κωμωδία;»

Το γέλιο είναι πηγή ζωής και σίγουρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα μιας σχέσης. Δείτε μια αστεία κωμωδία, είτε στο σπίτι είτε στον κινηματογράφο. Οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή, αποταμιεύσετε από κοινού χρήματα, ώστε να μη σας είναι εμπόδιο το οικονομικό κομμάτι και διαλέξτε έναν προορισμό που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και των δύο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές εάν υπάρχει καλή διάθεση. Ο χρόνος που περνάτε σαν ζευγάρι εκτός της βάσης σας, αλλά και ο χρόνος που αφιερώνετε στο να γελάτε παρέα, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος.

 

5. «Πάμε γυμναστήριο;»

Τα χόμπι μπορούν να βοηθήσουν μια σχέση που περνάει κρίση. Βρείτε και δοκιμάστε κάτι που να αρέσει εξίσου και στους δύο. Μπορείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, να ξεκινήσετε τένις, σκάκι ή ακόμα και κάτι σε ομάδα, όπως χορό. Τα χόμπι και ο χρόνος μακριά από σκοτούρες και καθημερινούς προβληματισμούς, βοηθούν το σύντροφο να δει και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς μας και έτσι να μας γνωρίσει καλύτερα. Αυτή η εκμάθηση αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και δημιουργεί μια διασκεδαστική καθημερινότητα.

 

6. Θέλει και το κρεβάτι την ανανέωσή του

Και δεν εννοούμε μόνο τα καθαρά σεντόνια. Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού παίζει καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης τους. Όταν στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχει ποικιλία, είναι λογικό να έπεται μια μονοτονία. Δοκιμάστε καινούρια πράματα και νέες συνθήκες, πειραματιστείτε λίγο περισσότερο με το τι αρέσει στον καθένα και δημιουργήστε ένα ευνοϊκό έδαφος ώστε να ανθίσει η ερωτική σας ζωή.

 

7. Όλοι έχουμε τα στραβά μας· έχουμε όμως και τα όμορφα

Με κανέναν άνθρωπο δεν μπορούμε να ταιριάξουμε απόλυτα και το να αναμένουμε κάτι τέτοιο θα έχει παρόμοια αποτελέσματα με το να αναμένουμε πως με δύο αριστερά παπούτσια θα περπατάμε άνετα. Απλώς απογοήτευση. Πάντα θα βρίσκουμε στοιχεία στον χαρακτήρα του συντρόφου μας που θα μας δυσαρεστούν. Το σημαντικό είναι να εκτιμάμε τα προτερήματα και τις αρετές του άλλου, εξάλλου ουδείς τέλειος!

 

8. Τα πρώτα ραντεβού έχουν άλλη χάρη όταν τα ξαναζείς 

Επισκεφτείτε ξανά τα μέρη που ξεκίνησε η σχέση σας, τα πρώτα σας ραντεβού. Περπατήστε τα, πιείτε ένα ποτό στο στέκι που συχνάζατε, δοκιμάστε τις αγαπημένες σας γεύσεις. Θυμηθείτε με όλες τις λεπτομέρειες όσα σας ένωσαν κάποτε και στήστε το ιδανικό σκηνικό για την αναβίωσή τους. Μια ανάμνηση που αναβιώνει, πασπαλίζεται με τη δύναμη της οικειότητας και ενισχύεται από την ομορφιά του παλιού. Τι καλύτερο;

 

9. Παίξτε παιχνίδια

Σαν μικρά παιδιά. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, τράπουλα ή ένα escape room θα σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας! Δοκιμάστε να ξεκλέβετε χρόνο μέσα στη μέρα ή στο σαββατοκύριακο για κάποιο παιχνίδι (και να ξεκαθαρίσουμε πως κανείς δεν έβγαλε τα ερωτικά από τη λίστα). Τα συνηθισμένα τα βαριόμαστε εύκολα. Το μυστήριο βρίσκεται στα ασυνήθιστα!

 

10. «Τι θα ήθελες εσύ;»

Σεβαστείτε τα θέλω του συντρόφου σας. Αφιερώστε χρόνο στην κατανόηση των αναγκών και μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Δε χρειάζεται να φτάσουμε και στο άλλο άκρο, στην καταπάτηση δηλαδή της προσωπικότητάς μας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουμε τον άλλον, ούτε όμως πρέπει να βλέπουμε την οποιαδήποτε μετακίνηση από τη θέση μας σαν κάτι τέτοιο. Αν βαδίζουμε με σταθερά βήματα, τότε δε θα χάσουμε ποτέ τον εαυτό μας.

 

Η πλήξη σε μια σχέση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο με το πέρασμα του χρόνου. Ο άνθρωπος χρειάζεται την περιπέτεια για να νιώθει ζωντανός, γι’ αυτό φροντίστε τη σχέση σας για να σας φροντίσει και αυτή!

Συντάκτης: Κασσιανή Καβαργύρη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη