Η μουσική ανέκαθεν είχε μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους. Ήδη από την αρχαιότητα, ο Πλάτωνας είχε αναφέρει ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, είτε θετικά είτε αρνητικά. Υποστήριζε, επιπλέον, ότι η μουσική έχει ηθικοπλαστική δύναμη, είναι απαραίτητη για την παιδεία και συμβάλλει στην ορθή ανατροφή ενός παιδιού. Δημιουργούνται μέσω της μουσικής σφαιρικές προσωπικότητες, άρτια δομημένες, με βαθύ νου, ούσες ικανές να στελεχώσουν την κοινωνία.

Η επίδρασή της στο σύγχρονο κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όσα ειπώθηκαν από τους προγόνους μας. Αναλόγως της ψυχοσύνθεσης και συναισθηματικής κατάστασης που βρίσκεται ο καθένας η μουσική μπορεί να του χαρίσει ευφορία, τέρψη, αρμονία ή να δημιουργήσει συναισθήματα νοσταλγίας. Κι επειδή ως προσωπικότητες ποικίλουμε, δεν εγκαθίσταται στον ψυχικό μας κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Ένα είδος μουσικής που σε κάποιον προξενεί πνευματική και σωματική χαλάρωση, για έναν άλλον είναι κουραστικό και καθόλου ευχάριστο.

Η μουσική είναι τρόπος έκφρασης, μας δίνει κίνητρα για να εξερευνήσουμε την ταυτότητά μας και βοηθάει στη σύναψη των κοινωνικών μας σχέσεων. Έρευνες έχουν δείξει τον καταλυτικό ρόλο της στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης ασθενών με χρόνιες ασθένειες και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε άκουσμα και στίχος δημιουργούν εικόνες, αντανακλούν μια κουλτούρα που ερμηνεύεται ανόμοια, διότι οι επιρροές μας δε συγκλίνουν. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης, μιας καλλιτεχνικής φύσης, που εκεί, ανάμεσα στις νότες του πενταγράμμου αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Είναι, ίσως, το προσωπικό μας καταφύγιο των ονείρων. Ακούγοντας μουσική, όλα μας τα όνειρο αποκτούν υπόσταση. Κι αυτή είναι η απόλαυση των μελωδιών. Εφόσον τη φαντασία μπορείς να την πλάσεις όπως ακριβώς θέλεις, δε χωρά κανένα αρνητικό συναίσθημα. Κλείνεις τα μάτια κι αφήνεις τη δύναμή της να σε ταξιδέψει.

Βλέποντας τα πολλαπλά οφέλη της μουσικής, θα μπορούσε να θεωρηθεί  ότι δεν εντοπίζεται καμία σκοτεινή παράμετρος, όμως πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Σχετικά πρόσφατα, άρχισε να διακινείται μέσω διαδικτύου ένα καινούργιο «προϊόν» το οποίο προωθείται στην αγορά ως ένα «μουσικό» ναρκωτικό, με την ονομασία i-doser. Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει συγκεκριμένους ήχους που μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Αποτελείται από ένα σύνολο ήχων που έχουν την ικανότητα να προσομοιώνουν τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα με τις συγκεκριμένες ουσίες. Η επίδραση αυτή σχετίζεται με υποηχητικά κύματα τα οποία εισέρχονται στον εγκέφαλο κι επηρεάζουν τη λειτουργία του. Τα κύματα αυτά δεν έχουν όλα την ίδια επιρροή, κάποια επιφέρουν χαλάρωση, άλλα ευφορία, ενώ υπάρχουν κι αυτά που προκαλούν υπερδιέγερση. Οι επιδράσεις τους συνήθως σχετίζονται με τα Hertz, για παράδειγμα για να προκαλέσουν υπερδιέγερση θα πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 13-60 Hz.

Τα μουσικά αυτά κύματα είναι συσσωρευμένα σε μουσικά αρχεία τύπου mp3, εφόσον έχει υπάρξει επεξεργασία τους. Η εύρεσή τους γίνεται εύκολα και με ειδικό πρόγραμμα μπορούν να κατέβουν δωρεάν από το διαδίκτυο και να χρησιμοποιηθούν. Τα i-dosers έχουν κυρίως αποσπάσει το ενδιαφέρον των εφήβων του δυτικού κόσμου. Ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών είναι ανήλικες που λόγω άγχους, κρίσεων, παροξυσμών ή προσπάθειας αποδοχής από συνομηλίκους, πέφτουν σε αυτή την ψηφιακή παγίδα. Δεδομένου ότι η μουσική που παράγουν τα i-dosers είναι ευχάριστη και χαλαρωτική, ο κίνδυνος εθισμού είναι αρκετά αυξημένος. Στην αρχή, οι πρώτες «δόσεις» διατίθενται δωρεάν, στη συνέχεια όμως ο χρήστης είναι αναγκασμένος να πληρώσει προκειμένου να εξασφαλίσει τη μουσική του δόση. Η φιλοσοφία των κατόχων του είναι παρόμοια με τους γνωστούς dealers, καθώς αφενός είναι θέμα μάρκετινγκ κι αφετέρου θέμα δημιουργίας ενός πιστού πελατολογίου. Εφόσον η συγκεκριμένη μουσική είναι εθιστική, κανείς δε θα αρκεστεί στη μία φορά.

Οι τιμές των i-dosers είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από την ψυχοτρόπα ουσία, την επίδραση της οποίας εφαρμόζουν. Συνήθως πωλούνται σε 5 δόσεις μουσικών κομματιών. Μεγάλη διακίνηση έχει παρατηρηθεί στα ηχητικά κύματα που προσομοιώνουν την επίδραση της κάνναβης, έχοντας διαφορετικές παρενέργειες ανάλογα με τη δόση. Αρκετά συχνά έχουν προκαλέσει έντονη συγκέντρωση, διέγερση, ένταση στα συναισθήματα και στις σκέψεις, ακόμα και παραισθήσεις.

Πίσω από τη συγκεκριμένη διακίνηση, υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση με κέρδος εκατομμυρίων, που στην ουσία πρόκειται για έναν κολοσσό εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται στα social media ως καταστήματα πώλησης μουσικών κομματιών, χωρίς να υπάρχουν εμφανή στοιχεία ότι το άκουσμά τους είναι μη ασφαλές. Το κομμάτια είναι χωρισμένα σε κεφάλαια ώστε να ικανοποιούν όλα τα μουσικά ακούσματα και να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες.

Η έρευνα γύρω από τα i-doser, αν και φαίνεται πως ανήκει στη σύγχρονη εποχή, έχει ξεκινήσει ήδη από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα από το 1839. Τον τελευταίο καιρό, έχει παρατηρηθεί ότι τα i-dose περιέχουν ενδορφίνες, γεγονός που τα συνδέει με ψυχοτρόπες ουσίες. Αρκετοί γονείς εφήβων έχουν στραφεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς βρήκαν τα παιδιά τους σε κατάσταση «νιρβάνας» έπειτα από το άκουσμα των συγκεκριμένων ήχων. Μαρτυρίες έδειξαν ότι αρκετά παιδιά βρισκόταν σε υπερένταση και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

Το συγκεκριμένο θέμα σαφώς και χρήζει έρευνας με μεγαλύτερη ενδελέχεια, όμως καλό θα ήταν οι ενδείξεις να ληφθούν υπόψη. Όσοι είστε γονείς παιδιών που βρίσκονται σε μεταβατική ηλικία, προσπαθήστε να βρίσκεστε κοντά στα παιδιά σας. Μην τα πιέζετε, στηρίξτε τα ψυχολογικά, ώστε να βρουν το θάρρος να σας εμπιστευτούν και να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις. Στο διαδίκτυο εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι και η σωστή του διαχείριση μπορεί να αποδειχτεί εποικοδομητική. Η αμάθεια είναι το σκοτεινότερο μονοπάτι.

 

 

* Το συγκεκριμένο άρθρο σε καμία των περιπτώσεων δεν προτρέπει σε πράξεις εθισμού ή αγορές κανενός προϊόντος ή υπηρεσίας που αναφέρεται στο περιεχόμενό του. 

 

Συντάκτης: Κασσιανή Καβαργύρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου