Ημέρα εκλογών σήμερα και πλησιάζει το τέλος μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που κράτησε περίπου τρεις μήνες. Δηλώσεις, ομιλίες προγράμματα και φυσικά «εμείς θα σας σώσουμε ενώ οι άλλοι όχι». Αφού όμως το ζούμε όλο αυτό ας δούμε πώς και ποια τραγούδια έγιναν ύμνοι των κομμάτων και γιατί είναι συνυφασμένα με αυτά. Και για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, η σειρά θα είναι με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες εκλογές, οκέι;

 

1. Ύμνος της Νέας Δημοκρατίας (Νέα Δημοκρατία 40,79 %)

Ήταν το 1982, όταν ο συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς έγραφε τους στίχους και τη μουσική για τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ουίλιαμς ήταν μέλος του κόμματος από το 1974. Όταν και μετά από ένα φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ του ζητήθηκε να γράψει ένα τραγούδι για τη Νέα Δημοκρατία, αυτός δέχτηκε και έγραψε τον ύμνο του κόμματος. Το ερμήνευσαν ο Βίκτωρ Πολυδώρου και η Λία Βίσση, ενώ εκτός από τη σύνθεση συμμετείχε και ο ίδιος στα φωνητικά.

 

2. Bella Ciao – Rock the Casbah (ΣΥΡΙΖΑ 20,07 %)

Για το κόμμα του ΣΎΡΙΖΑ δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ύμνος. Ωστόσο το 2015, τότε που έγινε η ανατροπή του «Πρώτη φορά Αριστερά», η νεολαία του κόμματος είχε ήδη υιοθετήσει το επαναστατικό κομμάτι των Παρτιζάνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “Bella Ciao” και ακουγόταν σ’ όλη την προεκλογική δραστηριότητα. Στα επινίκια όμως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το κομμάτι που ήρθε κι έμεινε, ήταν το επίσης επαναστατικό “Rock the Casbah” των Clash, στη διασκευή του Αλγερινού Rachid Taha.

 

3. Ο Ήλιος ο Πράσινος – Carmina Burana (ΠΑΣΟΚ 11,45 %)

Ο επίσημος ύμνος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που έγραψε το 1977 ο Χρίστος Μαρκόπουλος και ερμήνευσε ο Γιάννης Θωμόπουλος, με τίτλο «Ο Ήλιος ο Πράσινος». Ύμνος στο σοσιαλισμό αλλά και το έμβλημα του παλιού και ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία του κόμματος υιοθετήθηκαν κι άλλα τραγούδια, όπως το «Θα σε ξαναβρώ στους Μπαξέδες» των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου και το «Καλημέρα Ήλιε» του Μάνου Λοΐζου. Αμφότερα όμως απαγορεύτηκε να ακούγονται για το ΠΑΣΟΚ, από τους δημιουργούς και την κόρη του Λοΐζου, Μυρσίνη, αντίστοιχα. Η σύνθεση όμως που έγινε ο ανεπίσημος ύμνος του κόμματος και προκαλούσε ρίγη συγκίνησης στους οπαδούς του, ήταν το Carmina Burana του Καρλ Ορφ, το οποίο και συνόδευε τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

4. Όταν σφίγγουν το χέρι (ΚΚΕ 7,23%)

Το ΚΚΕ, ως λαϊκό και ριζοσπαστικό κόμμα προφανώς και θα είχε ύμνο αντίστοιχα επαναστατικό. Από Λοΐζο μέχρι Μικρούτσικο και από Δημητριάδη μέχρι Νταλάρα, όσα κομμάτια συνδέθηκαν με το ΚΚΕ όλα τους ήταν ανατρεπτικά. Αν όμως πρέπει κάποιο να χαρακτηριστεί ως επίσημος ύμνος του, τότε αυτό μάλλον είναι το «Όταν σφίγγουν το χέρι», που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου και ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

 

5. Dublin Castle, Irish Rebellion (Ελληνική Λύση 4,45%)

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο και το κόμμα του, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το αν η μουσική σύνθεση Dublin Castle, καθιερώθηκε σαν επίσημος ύμνος του. Ακούγεται όμως στο τηλεοπτικό σποτ της Ελληνικής Λύσης, οπότε το αναφέρουμε κι ας μας συγχωρήσει αν κάνουμε λάθος. Πρόκειται για μια ορχηστρική σύνθεση του Ιρλανδού Patrick Cassidy και όπως προαναφέρθηκε, επενδύει μουσικά τη δωρεάν πολιτική διαφήμιση του κόμματος.

 

Αυτά λοιπόν ήταν τα μουσικά κομμάτια των μέχρι στιγμής κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη βουλή. Σήμερα όμως μπορεί και ν’ αλλάξουν τα δεδομένα. Αν πάντως δεν ταυτίζεσαι με κάποιο, πάντα θα υπάρχει ο Τζιμάκος Πανούσης με τις μουσικές του και με τις δικές του εκλογές. Καλή ψήφο, παιδιά!

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου