Punk: Μια μουσική υποκουλτούρα που χαρακτήρισε και σημάδεψε το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Μια μουσική επανάσταση που στάθηκε απέναντι σ’ ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα μιας εποχής, που στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης, δημιούργησε κοινωνικές ανισότητες και περιθωριοποίησε την εργατική τάξη. Η απογοήτευση που δημιούργησε η κοινωνική αυτή κατάσταση, έφερε την απελπισία. Η απελπισία την οργή. Μια οργή προς ένα κατεστημένο, που έπρεπε να εκφραστεί. Κι εγένετο punk.

Για τους περισσότερους, η punk μουσική είναι συνυφασμένη με τη βρετανική μουσική σκηνή. Δεκαετία του 70, Ηνωμένο Βασίλειο, Θάτσερ, Sex Pistols κι όλα τα σχετικά. Η αλήθεια όμως είναι πως η punk μουσική γεννήθηκε στις ΗΠΑ, σχεδόν δέκα χρόνια πριν. Απλώς στην Αγγλία βρήκε γόνιμο έδαφος για ν’ αναπτυχθεί ή και να εκφραστεί, αν προτιμάτε, μιας κι οι κοινωνικές συνθήκες στη Βρετανία, μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες δυνατές ως προς τη διαβίωση της μεσαίας τάξης, ήταν όμως οι ιδανικές για να υιοθετηθεί μια επαναστατική μουσική, όπως η punk.

Αν θελήσουμε, λοιπόν, ν’ αναζητήσουμε τις ρίζες της punk, θα πρέπει να φύγουμε από την Αγγλία και να πάμε στην Αμερική και κάπου στα μισά του 1960. Οι Beatles έχουν ήδη κατακτήσει τις ΗΠΑ. Αν και ουδεμία σχέση είχαν με το είδος, επηρέασαν μουσικά τον πρωτοπόρο, τον επονομαζόμενο και ως “Νονό της Punk”, Iggy Pop. Δημιουργεί τη δική του μπάντα, τους Stooges και λανσάρει ένα καινοτόμο για την εποχή του ήχο, σχεδόν “ξερό” κι όχι ιδιαίτερα μελωδικό, σε τέτοιο βαθμό που οι music experts της εποχής πίστευαν πως τα μέλη της μπάντας δεν ήξεραν καν να παίζουν μουσική. Ωστόσο, οι εκκεντρικές του εμφανίσεις επί σκηνής και η σχεδόν παραβατική του συμπεριφορά, έκαναν τον Iggy και τους Stooges να κερδίσουν το κοινό και να καθιερώσουν το νέο είδος.

Παραμένοντας για λίγο ακόμα στην Αμερική, βλέπουμε πως ο Iggy Pop δεν ήρθε απλά για να μείνει στα μουσικά δρώμενα αλλά και μυήσει νέες μπάντες στην punk μουσική. Συγκροτήματα όπως οι Blondie ή οι Talking Heads, είτε με παρόμοιο είτε με διαφορετικό ήχο, ακολούθησαν τα βήματα του Iggy Pop. Αυτοί όμως που ξεχώρισαν και διέδωσαν την punk ήταν οι Ramones. Μια μπάντα από τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε το 1974. Το στυλ τους επί σκηνής (όλοι μαυροφορεμένοι, με μακρυά μαλλιά και μαύρα γυαλιά) καθώς κι ο ήχος τους (που είχε ένα πιο άμεσο και χωρίς intro τέμπο), τους έκανε να ξεχωρίσουν από την punk που υπήρχε μέχρι τότε.

Πάμε λοιπόν, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία των Ramones και συγκεκριμένα στο 1976, όπου και δίνουν την πρώτη τους συναυλία επί βρετανικού εδάφους. Τον Ιούλιο της χρονιάς εκείνης η μπάντα παίζει στο Λονδίνο. Οι Βρετανοί λατρεύουν τους Ramones, αλλά και την punk μουσική. Μπάντες όπως οι Clash, οι Buzzcocks κι οι Sex Pistols, ίσως και να μην υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι Ramones. Κι αν υπήρχαν, ίσως να μην ήταν αυτό που έγιναν. Ας σταθούμε όμως στους Sex Pistols, που μπορεί να μην ήταν από τους θεμελιωτές της βρετανικής punk, ήταν όμως αυτοί που την καθιέρωσαν. Μέσα από τα κομμάτια τους όπως το “God save the Queen” που αποτελούσε μια ευθεία κι ωμή επίθεση στο πρόσωπο της Ελισάβετ ή και το “Anarchy in the UK” που δήλωνε ευθαρσώς την ταυτότητα όσων ήταν απέναντι στο σύστημα, έγιναν η φωνή της punk κουλτούρας. Κι αν ο Iggy Pop είχε παραβατική συμπεριφορά στη σκηνή, ο μπασίστας των Pistols, Sid Vicious, τον ξεπέρασε κατά πολύ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που που κατέληγε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα εξαιτίας αναρμόστης συμπεριφοράς. Μια φορά, οι Sex Pistols αγαπήθηκαν από τα πανκιά της εποχής κι έγιναν η σημαία της punk μουσικής.

Με το πέρασμα του χρόνου η punk άρχισε να ξεφτίζει. Έδωσε τη θέση της σε παρακλάδια της, που θεωρητικά αποτέλεσαν την εξέλιξή της. Κάποιοι punks που έχουν απομείνει σήμερα, έχουν ρόλο ατραξιόν για όσους επισκέπτονται την Αγγλία. Όσο όμως υπάρχουν νοσταλγοί κι επαναστάτες της εποχής εκείνης, η φλόγα θα συνεχίζει να καίει. Και η punk θα παραμένει ζωντανή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου