Κάποια στιγμή έρχεται εκείνη η φάση στη ζωή που βιώνουμε ίσως μια εσωτερική αναζήτηση κι αμφισβήτηση, προσπαθώντας να βρούμε τι είναι όντως αυτό που έχει αξία για εμάς. Μέσα από ταινίες, βιβλία κι άλλα ερεθίσματα είτε γεννώνται περισσότερα ερωτήματα, είτε παίρνουμε κάποιες απαντήσεις ή την έμπνευση που χρειαζόμαστε για να συνεχίζουμε.

Κάποτε ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες, ο Φραντς Κάφκα, είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας».  Δε θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα το πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο στην ψυχή μας, τις ώρες που χάνουμε το ενδιαφέρον μας για οτιδήποτε άλλο και το μόνο που μας συναρπάζει είναι να χαθούμε στις σελίδες του.

Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζουμε για την καυτή πλοκή τους, άλλα που μας δίνουν γνώση κι άλλα που μας ανοίγουν το μυαλό κάνοντάς μας να προβληματιζόμαστε. Συνήθως αυτά τα τελευταία είναι κι εκείνα που συνήθως μας βγάζουν από τους βάλτους που βρισκόμαστε συχνά πυκνά στη ζωή μας, γιατί μας κάνουν να δούμε τον κόσμο αλλιώς και να αλλάξουμε κι εμείς. Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα, σας βρήκαμε πέντε τέτοια βιβλία που ίσως σας βοηθήσουν να βάλετε τα πράγματα στο μυαλό σας σε μια σειρά ή απλώς αποτελέσουν τροφή για σκέψη κι έμπνευση. Πάμε να τα δούμε!

 

1. «Ο μοναχός που πούλησε τη φεράρι του» -Robin Sharma 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα best seller όλων των εποχών, μεταφρασμένο σε πάνω από 70 γλώσσες, κατατάσσεται στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης. Όλη η υπόθεση του βιβλίου αναπτύσσεται πάνω στη ζωή του Τζούλιαν Μαντλ, ενός σπουδαίου κι επιτυχημένου δικηγόρου, ο οποίος ζει μέσα στον πλούτο και την αφθονία που του πρόσφερε η χρόνια και σκληρή δουλειά του μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Παλεύει με νύχια και με δόντια ώστε να παραμείνει ο καλύτερος στον κλάδο του, ξεχνώντας ότι η ουσία κι οι απολαύσεις της ζωής κρύβονται στα μικρά πράγματα κι όχι στα υλικά αγαθά. Όλα αυτά αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή, όταν παθαίνει έμφραγμα μέσα στο δικαστήριο και πλησιάζει πολύ κοντά στον θάνατο. Τότε είναι κι η ώρα που αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του μέσα από ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης στην Ανατολή. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό του και με σύντροφο τη βαθιά, έντονη κι πνευματική ανησυχία, βλέπει και νιώθει πράγματα που δεν πίστευε ποτέ, στην μέχρι τότε πολυτάραχη ζωή του, ότι θα έβλεπε.

 

2. «Να σου πω μια ιστορία» – Jorge Bucay 

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι, το οποίο ξεχωρίζει μέσα από τη σειρά βιβλίων του. Μιλάει για το ταξίδι της ψυχοθεραπείας του Ντεμιάν ενός νεαρού, ο οποίος καταφεύγει στη βοήθεια του ψυχοθαρεπευτή Bucay. Ο θεραπευτής όμως αυτός, ο οποίος μέσα στο βιβλίο επονομάζεται ως «Χοντρός», είναι λίγο πιο ιδιαίτερος και ξεχωριστός από τους κλασσικούς ψυχοθεραπευτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και χρησιμοποιεί εναλλακτικές μεθόδους στις συζητήσεις του με τον Ντεμιάν, Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει απ’ όλα τα υπόλοιπα, γιατί δεν ακολουθεί μια σειρά ρητών και παραγράφων που σου επιδεικνύουν τον καλύτερο τρόπο με για να ζήσεις, αλλά μέσα από μικρές παραβολές, δίνει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη να σκεφτεί και να εμβαθύνει σε πράγματα που μέχρι τότε πίστευε ότι καλά γνωρίζει κι έχει λύσει μέσα του.

 

3. «Σιντάρτα»-  Hermann Hesse

Ίσως από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βιβλία. Ιδιαίτερο στον τρόπο γραφής του, στις περιγραφές του, αλλά και στην υπόθεση που εξελίσσεται μέσα στις σελίδες αυτού του αριστουργήματος.  Είναι ένα ινδικό παραμύθι το οποίο μας μεταφέρει στην αρχαία Ινδία και μας μιλάει για τον δρόμο της προσωπικής αναζήτησης του Σιντάρτα, απο τα πρώτα στάδια της ζωής του, μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ένα ταξίδι μαγικό, με αρκετές εναλλαγές καταστάσεων αλλά και προσώπων. Απο τις πρώτες σελίδες του βιβλίου αντιλαμβανόμαστε πόσο παθιασμένος υπήρξε ο νεαρός Σιντάρτα με τη ζωή, την αλήθεια και με τη βαθιά πνευματικότητα. Αυτό που επιδιώκει είναι η πνευματική ανεξαρτησία του που περικλύει μέσα της τις έννοιες της ατομικότητας κι αυτοσυντήρησης του εαυτού του. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως αυτό το βιβλίο θα του δίναμε δικαιωματικά το όνομα «Βίβλος ζωής».

 

4. «Ζήσε την κάθε μέρα με έμπνευση» -Robin Sharma 

Συναντάμε ξανά τον γνωστό συγγραφέα Robin Sharma, αλλά αυτή τη φορά σε ένα πιο απλοϊκο αλλά εξίσου καλό βιβλίο του. Αυτός ο «θυσαυρούλης» αποτελείται απο 365 σελίδες, όσες κι οι ημέρες που αντιστοιχούν στο ένα έτος. Παραθέτει για κάθε ημέρα ένα όμορφο μήνυμα, μια αλήθεια της ζωής. Άλλες φορές σε μια μόνο πρόταση κι άλλες σε μια παράγραφο, αποδίδει το μήνυμα που θέλει να περάσει. Ειναι η έμπνευση που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα, ή αυτό που ίσως έχουμε ανάγκη να ακούσουμε κατά τη διάρκειά της για να μας δώσει δύναμη κι όρεξη να συνεχίζουμε.

 

5. «Η επιτυχία βήμα βήμα» – Jack Canfield

Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τόμος δεν εστιάζει ακριβώς στην αυτοβελτίωση. Αυτό που κάνει είναι να δείξει στον κάθε έναν που θα το πιάσει στα χέρια του, πώς να βγει απο το χαμένο μονοπάτι του, πώς να βρει αυτο που πραγματικά θέλει και ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να κατορθώσει τα παραπάνω και να οδηγηθεί στην επιτυχία. Μέσα από παραδείγματα κι ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων, καταφέρνει να εμφυσήσει στο μυαλό μας την πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και πως το μοναδικό πράγμα που μας χωρίζει απο την επιτυχία είναι ότι απλώς δεν έχουμε πιστέψει αρκετά σε αυτήν.

Συντάκτης: Ανθή Μπρόκου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά