Αδιαμφισβήτητα ένα διαζύγιο είναι επίπονο για δύο ανθρώπους που αγαπιούνται αλλά υπάρχουν λόγοι που το “χώρια” είναι καλύτερο από το “μαζί”, ωστόσο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τα παιδιά που βρίσκονται αρκετές φορές ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που τους αγαπούν με όλη την ψυχή τους. Υπάρχουν κάποια πράγματα λοιπόν που όλα τα παιδιά χωρισμένων γονιών θα ήθελαν να πουν στους γονείς τους για να γνωρίζουν, ωστόσο συχνά τα κρατάνε μέσα τους, ενδεχομένως και για όλη τους τη ζωή καμιά φορά.

 

1. Μην κακολογείτε ο ένας τον άλλον μπροστά μου

Το να μιλάτε άσχημα στο παιδί σας ο ένας για τον άλλο, το φέρνει σε έντονα δύσκολη θέση, μιας που σας αγαπάει και τους δύο το ίδιο και για το παιδί σας, ό,τι κι αν γίνει, εσείς θα είστε οι γονείς του. Προσπαθήστε λοιπόν να μην το φέρνετε σε δύσκολη θέση, εφόσον βρίσκεται ήδη σε μια δύσκολη ψυχολογική περίοδο. Πρέπει να το βοηθήσετε κι όχι να προσπαθείτε να βγάλετε νικητή και χαμένο στην καρδιά του, με χαρακτηρισμούς και σπόντες ο ένας για τον άλλο.

 

2. Δε με νοιάζει αν πιστεύετε πως είστε καλύτερος γονιός από τον άλλο

Φράσεις όπως «εγώ είμαι η καλύτερη μαμά», «ο μπαμπάς σου δεν ξέρει πώς να σου φερθεί», όχι μόνο δεν πρέπει να λέγονται, αλλά φτάνουν το παιδί σας στο σημείο να θυμώνει περισσότερο με όσα κάνετε. Άλλωστε, εκείνο γνωρίζει πολύ καλύτερα τι του δίνετε και τι όχι, χωρίς να χρειάζεται να του αποδείξετε απολύτως τίποτα, επομένως οποιαδήποτε κριτική εκτός από περιττή, είναι κι άβολη, δυσκολεύοντας την κατάσταση ακόμη πιο πολύ.

 

3. Μη με βάζετε να μετράω πόσο χρόνο θα περνάω με τον καθένα σας

Δεν πιστεύουν τα παιδιά -κι όχι άδικα- πως είναι σωστό ούτε να επιλέγουν με ποιον από τους δύο σας θα περάσουν τον περισσότερο χρόνο. Ούτε σαφώς έχουν ένα νοητό ρολόι να μετράει αντίστροφά με συγκεκριμένο χρονικό όριο. Είναι λοιπόν καλύτερο, το χρονικό όριο να είναι το ίδιο και για τους δυο γονείς, ακριβώς γιατί το παιδί έχει ανάγκη να περνά ποιοτικό χρόνο και με τους δυο σας κι όχι να νιώθει πως έχει περιορισμένο χρόνο σαν να τρέχει σε αγώνες και πρέπει να βγει μπροστά.

 

4. Μη με βάζετε στη μέση για τη διατροφή

Το παιδί δεν είναι ο διαμεσολαβητής σας ούτε και πρέπει να το βλέπετε έτσι, με το να συζητάτε παρουσία του θέματα διαδικαστικά, οικονομικά και πιο προσωπικά. Του δίνετε έναν άτυπο ρόλο δικηγόρου, δημιουργώντας του μια τεράστια συναισθηματική ένταση, δίνοντας ευθύνες που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε έστω κι από κεκτημένη δική σας ταχύτητα να αναλάβει. Σκεφτείτε λοιπόν την επόμενη φορά τους τόνους και τι θα συζητήσετε μπροστά στο παιδί σας.

 

5. Όσο δυσκολεύετε την κατάσταση μεταξύ σας, δυσκολεύετε κι εμένα

Ναι, είναι η στιγμή να παραδεχτούμε, πως όσο περισσότερα προβλήματα δημιουργείτε στο πρώην ταίρι σας, τόσο πιο δύσκολη κάνετε τη ζωή του παιδιού σας. Άθελά σας το μπλέκετε σ’ ένα παιχνίδι «ψυχολογικού πολέμου» και το δυσκολεύετε ακόμη περισσότερο να δεχτεί τον χωρισμό σας πιστεύοντας πως αυτό το χάσμα στην επικοινωνία σας θα υπάρχει πάντα. Επομένως, αξίζει για το δικό του καλό να προσπαθήσετε να βρείτε τη χρυσή τομή στην επικοινωνία σας. Στην τελική, βρείτε έναν σύμβουλο για να σας βοηθήσει με τα προβλήματά σας.

 

6. Μην ξεχνάτε πως τώρα μοιράζομαι στη μέση

Ζει ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά σπίτια, κανόνες και συμπεριφορές τώρα πια. Να είστε υπομονετικοί μαζί του όταν ξεχνά πράγματα ή όταν χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Φροντίστε να έχει αρκετά πράγματα ώστε να μη χρειάζεται να είναι πάντα με μια βαλίτσα στο χέρι. Αν θέλετε να αισθάνεται “σαν στο σπίτι του” και στα δύο μέρη, να δημιουργήσετε ένα πλήρες σπίτι, ακόμη κι αν βρίσκεται εκεί μόνο λίγες ημέρες ή και ώρες. Όλα αυτά βοηθούν να νιώθει ευπρόσδεκτα κι οικεία και στα δύο σπίτια. Μην ανταγωνίζεστε ή διαφωνείτε γι’ αυτά τα πράγματα. Απλώς βοηθήστε το να μην είναι σαν επισκέπτης όταν βρίσκεται με έναν από τους δύο σας.

Είναι αρκετά σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας πως το γεγονός ότι χωρίζετε σαν σύντροφοι, δε σημαίνει πως θα χωρίσετε κι ως γονείς. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να επικοινωνείτε ήρεμα και πάντα με κοινό σκοπό το καλό του παιδιού σας, κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα είναι η προτεραιότητά σας. Ακούστε το παιδί σας, ίσως μ’ έναν δικό του τρόπο θέλει να σας εξηγήσει μερικά πράγματα που σίγουρα θα καταλάβετε. Αρκεί να μην κλείσετε τ’ αυτιά σας.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου