Σε μία σχέση το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρχουν κάποιες φορές που θα είστε καλά μεταξύ σας και κάποιες φορές όπου θα υπάρχουν εντάσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας, κάτι το οποίο συνήθως δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, ίσως έρθει κάποια στιγμή που θα νιώσεις αμφιβολίες, τις οποίες είτε θα ακούσεις είτε θα αγνοήσεις προσπαθώντας να αποδείξεις στον εαυτό σου και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη σχέση σου κι όλα βαίνουν καλώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν έξι σημάδια τα οποία καλό είναι να μην αγνοήσεις εάν τα αντιληφθείς, καθώς σε ειδοποιούν πως πρέπει να δώσεις ένα τέλος στη σχέση σου.

 

1.Έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης

Θα έρθει μία στιγμή που θα νιώσεις πως η σπίθα της σχέσης σου έχει περάσει ή δεν είναι έντονη. Σε αυτό το σημείο ίσως αμφιταλαντευτείς αν πρέπει να χωρίσεις αμέσως ή να προσπαθήσεις να δώσεις μία ακόμη ευκαιρία για να σώσεις τη σχέση σου. Βασικό στοιχείο πως ήρθε η ώρα να χωρίσεις είναι η έλλειψη της συναισθηματικής επικοινωνίας, όταν δηλαδή δε νιώθεις πλέον ευάλωτος και ανοιχτός προς τον σύντροφό σου, ακριβώς επειδή βασικό συστατικό μίας ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης είναι το να μοιράζεσαι σκέψεις κι απόψεις, να συζητάς και να επικοινωνείς ουσιαστικά.

Όταν τα παραπάνω χαθούν, τότε είναι η ώρα να λήξεις και τη σχέση σου. Εάν δε μοιράζεσαι όσα σκέφτεσαι, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν επιθυμείς μια ουσιαστική επικοινωνία και σύνδεση. Αν διαπιστώσεις ότι τα πειράγματα μεταξύ σας δε σου αρέσουν πλέον, ή είναι δύσκολο να υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ σας ήρθε η ώρα να κάνεις το τολμηρό βήμα του χωρισμού.

 

2. Απουσία σωματικής οικειότητας

Η σ3ξουαλική επιθυμία μπορεί να μην έχει σταθερή πορεία κατά τη διάρκεια της σχέσης, κι αν κάποια στιγμή δεν είναι στα πάνω της, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι η σχέση έχει τελειώσει. Αρκεί να φανταστείς την πρώτη φορά που ένιωσες σωματική οικειότητα με το ταίρι σου και να σκεφτείς πως σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η ανάμνηση. Αν σου αρέσει αυτό που θα νιώσεις, τότε πιθανότατα εξακολουθείς να έλκεσαι σ3ξουαλικά από το ταίρι σου. Αντίθετα, εάν δε νιώσεις το ίδιο πάθος και θυμάσαι αμυδρά τι ζήσατε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καμπανάκι. Η έλλειψη σ3ξουαλικού ενδιαφέροντος είναι συχνά μια αντανάκλαση της μακροζωίας των σχέσεων. Όταν φτάσει να σε ενοχλεί και η σκέψη ότι το ταίρι σου είναι κοντά ή σε αγγίζει, αυτό ίσως να σηματοδοτεί ότι η σχέση χρειάζεται ολική αλλαγή ή ο χωρισμός είναι αρκετά κοντά.

 

3. Διαφωνείτε σε όλα

Ακούγεται πολύ τετριμμένο, ωστόσο όταν διαφωνείτε συνεχώς μεταξύ σας κι υπάρχει θυμός κι από τους δύο σας, τότε οδεύεις προς τον χωρισμό. «Όταν οι μάχες είναι αδυσώπητες, σε σημείο που υπάρχουν πολύ λίγα λεπτά ηρεμίας, πάρτε το σοβαρά», λέει η κλινική ψυχολόγος Andrea Bonior, Ph. D. Ακόμα κι αν φαίνεται περίεργο, το να μη διαφωνείτε αρκετά μπορεί επίσης να είναι κακό σημάδι: «Μερικά ζευγάρια εξαντλούνται τόσο πολύ από τους καβγάδες που απλά σταματούν. Συχνά σταματούν να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους εντελώς κι έχουν μηδενική ικανότητα να αναφέρουν κάθε είδους διαφωνία». Όταν στο μόνο που μπορείτε να συμφωνήσετε είναι ότι δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε τίποτα, κάτι σημαίνει για το μέλλον της σχέσης.

 

4. Σκέφτεσαι διαρκώς άλλα άτομα

Είτε σκέφτεσαι ακόμη το πρώην ταίρι σου, είτε κάποιον συνάδελφο από τη δουλειά, ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις σοβαρά τα συναισθήματά σου για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, διότι σε κανέναν από τους δύο δεν αξίζουν ψέματα και άβολες καταστάσεις. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις για τους άλλους μπορεί να είναι καλές αν προσθέτουν στη σχέση, αλλά αν δημιουργήσουν έναν κόσμο στον οποίο ο ρόλος του συντρόφου συρρικνώνεται, ήρθε η ώρα είτε να βάλεις κάποιον άλλο στις φαντασιώσεις σου, είτε να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Εάν το ταίρι σου δεν είναι πλέον η προτεραιότητά σου στο κρεβάτι, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

 

5. Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δύσκολα θα αποκατασταθεί, από ένα μικρό ψέμα μέχρι μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε. Αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς το ταίρι σου, αυτόματα δημιουργούνται εμπόδια για μια σχέση ουσιαστική. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας σχέση με αφοσίωση και η έλλειψή της υποσκάπτει μια σχέση εκ των έσω. Προκειμένου να ανακτηθεί, και οι δύο πρέπει να επικεντρωθείτε, όχι μόνο στην ίδια την εμπιστοσύνη, αλλά και στη ρίζα των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση.

 

6. Οι στόχοι σας δε συμβαδίζουν

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα σε μια σχέση είναι όταν θέλεις διαφορετικά πράγματα από το ταίρι σου. Ανεξάρτητα από το πόσο νοιάζεστε αμφότεροι, αν δεν υπάρχουν κοινά σχέδια για το μέλλον, μία ευκαιρία στη σχέση φαντάζει πιο δύσκολη σε σχέση με έναν χωρισμό. Οι επιθυμίες για τα παιδιά, τα επαγγελματικά ή το πού θα ζήσετε είναι κοινές φιλοδοξίες για τα ζευγάρια. Ένας συμβιβασμός ίσως να μοιάζει ελπιδοφόρος, αλλά χωρίς εκείνον, δύσκολα θα αγνοήσεις τις προειδοποιήσεις που δείχνουν τον χωρισμό.

Δυστυχώς, όταν μία σχέση μοιάζει μέσα σου να έχει φτάσει στο σημείο τερματισμού χωρίς επιστροφή, τότε πρέπει να αλλάξεις δρόμο. Δεν αξίζει ούτε σε σένα ούτε στο ταίρι σου να επιβαρύνεστε ψυχολογικά, ή να αναλώνεστε σε καταστάσεις οι οποίες έχουν τελειώσει.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου