Θα έχεις βρεθεί αρκετές φορές στη δυσάρεστη θέση όπου σχεδιάζεις κάτι σ’ επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο κι εκεί που περιμένεις όλα να πάνε τέλεια, ξαφνικά έρχεται μια στραβή κι απογοητεύεσαι, ενώ πια σου φαίνονται όλα μάταια. Απολύτως φυσιολογική η απογοήτευση, σίγουρα, όμως υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς εκείνο το κάτι που ήρθε απρόοπτα στη ζωή σου τη στιγμή που περίμενες όλα να πάνε καλά. Άλλωστε, δεν είναι πάντα όλοι οι δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα, κάποιοι έχουν κι αγκάθια.

 

1. Πάρε λίγο χρόνο

Το πιο σημαντικό είναι ν’ αποδεχθείς την κατάσταση, να συνειδητοποιήσεις ότι το πλάνο σου δεν πέτυχε όπως περίμενες και να αφήσεις να εκφραστούν όσα νιώθεις. Θα σε επισκεφθούν πολλά ωραία, με πρωτοστάτες τον θυμό, τη λύπη, τα νεύρα, όμως το να μην τους κλείσεις την πόρτα στα μούτρα θα σε βοηθήσει και θα σε ωθήσει -με καθαρό μυαλό- να προχωρήσεις. Απόφυγε τις σπασμωδικές κινήσεις, δράσε ως παρατηρητής και θ’ αντιληφθείς καλύτερα τα σημεία της αποτυχίας, οπότε και θα τη δεχτείς ευκολότερα.

 

2. Συζήτησε με κάποιον κοντινό σου

Θα σε βοηθήσει αρκετά η συζήτηση μ’ ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, θα εκτονώσεις την εσωτερική σου πίεση και θα νιώσεις ανακούφιση. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως θα σταματήσεις να μεγαλοποιείς το συμβάν.

 

3. Αναπροσάρμοσε το πλάνο

Αφού δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί σε όσα συνέβησαν, στη συνέχεια αναθεώρησε κι αναπροσάρμοσε τους στόχους σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα παραμείνεις πρακτικός και θα δουλέψεις με ό,τι έχεις.

 

4. Μην πέφτεις στην παγίδα των συγκρίσεων

Δεν είναι ανάγκη να εξετάζεις τι πέτυχαν άλλοι ως τώρα και τι εσύ. Εστίασε απλώς στο πόσα μεγάλα ή μικρά κατορθώματα έφερες εις πέρας ως τώρα- σίγουρα είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα σού αναγνωρίζεις.

 

 

5. Τι δεν πήγε καλά;

Δυστυχώς είναι αδύνατον να έχεις μόνο επιτυχίες. Σε όλους συμβαίνει να έχουν μία αποτυχία, δεν είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις, όμως σου δίνει αρκετά μαθήματα με πρώτο τη γνώση για το πώς να περιορίζεις τέτοιου είδους απώλειες με τα κατάλληλα μέτρα, εξετάζοντας τι δεν πήγε καλά κι εφαρμόζοντας στα νέα σου σχέδια όσα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά την πρώτη φορά.

 

6.Ήρθε η ώρα των αποφάσεων

Σκέψου τι θέλεις να κάνεις, τι θα σε ωφελήσει πιο πολύ: Να σταθείς σ’ αυτήν την αποτυχία, να της επιτρέψεις να σε σημαδέψει και να φέρει το τέλος σου ή να προχωρήσεις παρακάτω και να την ξεπεράσεις ουσιαστικά;

 

7. Όλα βολικά (δε) θα είναι

Να θυμίζεις ξανά και ξανά στον εαυτό σου πως χρειάζεται να νιώσεις και λιγάκι άβολα για να έρθουν αργότερα τα βολικά. Αν δε βγεις από τη βολική ζώνη της συνήθειας, αν διστάσεις την επόμενη φορά, όπως τώρα, να πας εκτός σχεδίου, δε θα μάθεις ούτε τα όριά σου, ούτε πόσα πράγματά μπορείς να καταφέρεις.

 

8. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου

Πρακτικά μιλώντας, το να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για όλα τα ενδεχόμενα που ίσως και να συμβούν, είναι εντελώς ουτοπικό. Οπότε, δούλεψε με τον εαυτό σου και πίστεψε πως δεν έχεις καμία ανικανότητα να διαχειρίζεσαι πράγματα που δεν είχες προβλέψει, γιατί έχεις καλά αντανακλαστικά. Ένας σίγουρος άνθρωπος, είναι ένας αποφασιστικός άνθρωπος κι έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεκολλήσει από το απρόοπτο.

 

9. Θα υπάρξουν κι απώλειες

Η αποτυχία ποτέ δεν είναι εύκολη και συχνά πονάει πολύ περισσότερο απ΄όσο έχει προετοιμαστεί ο καθένας. Δυστυχώς, πρέπει να βιώσεις αυτόν τον πόνο. Δε χρειάζεται πάντα να εκλογικεύεις οτιδήποτε σου συμβαίνει άμεσα, χρειάζεται όμως να συμβεί αυτό όταν θελήσεις να πας ένα βήμα παρακάτω, έστω και χωρίς όλους όσους ήταν εξαρχής μαζί σου. Από τις δυσκολίες βγαίνεις πάντα δυνατότερος, ασχέτως που δε θα βγεις αλώβητος.

Δεν είναι εύκολο να σχεδιάζεις κάτι και να νιώθεις πως δεν είναι αρκετά όλα όσα έκανες. Είναι όμως στο χέρι σου να βρεις την αισιόδοξη ανάγνωση των γεγονότων, να την κρατήσεις ψηλά σαν να είναι η σημαία σου κι αφού πέσεις, να σηκωθείς και να συνεχίσεις με περίσσιο πείσμα κι αποφασιστικότητα. Να πας ένα βήμα μπροστά με θάρρος και πυγμή. Το ότι ήρθε μία φορά η αποτυχία δε σημαίνει πως θα έρχονται πάντα αποτυχίες. Τα καλύτερα έρχονται κι αν δεν το πιστέψεις και δεν τα φέρεις εσύ, κανείς δε θα το κάνει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου