Επικοινωνία· το Α και το Ω σε μια σχέση, το μονοπάτι που την καθοδηγεί. Υπάρχουν όμως φορές που ακόμα κι αν υπάρχει, χάνεται. Είναι εκείνες οι φορές που συσσωρεύονται στη διάρκεια της σχέσης πολλά μικρά πράγματα, όπως το ν’ αργήσεις να στείλεις ένα μήνυμα ή να μην απαντήσεις σ’ ένα τηλεφώνημα, να ξεχάσεις μια γορτή ή να κουραστείς σε μια διαφωνία χωρίς να έχεις όρεξη να τη λύσεις. Εκείνα που από μικρά κι ασήμαντα, καταλήγουν να επηρεάζουν τη σχέση και μερικές φορές να την οδηγούν ως και σε τέλμα.

Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει πως στη διάρκεια μιας σχέσης, εκείνα που στην αρχή γίνονται μ’ ενθουσιασμό και διάθεση εντυπωσιασμού, ακόμη κι όσα γίνονται χάριν σύνδεσης, μειώνονται ή ακόμη και χάνονται μπροστά στην πρακτικότητα. Για παράδειγμα, τα ψώνια που ίσως κάνετε μαζί, τώρα τα κάνει ο καθένας μόνος του, η βιντεοκλήση που κάνατε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά τώρα, θα είναι δυο μηνύματα, και πάει λέγοντας. Βλέποντας με τον καιρό το χάσμα που δημιουργείται κι από φόβο μη γιγαντωθεί αυτή η απόσταση, αποφασίζεις να συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Τότε, προς μεγάλη σου έκπληξη, συνειδητοποιείς πως αυτό το χάσμα το βλέπεις μόνο εσύ. Η άλλη πλευρά θεωρεί πως όλα βαίνουν ομαλά και καταλήγετε σε τσακωμούς με μονομερή ανάληψη ευθύνης.

 

 

Το να μη γίνονται όλα με την ίδια ένταση κι αγωνία, ως έναν βαθμό, όσο περνάει ο καιρός σε μια σχέση, είναι φυσιολογικό και χρήσιμο. Δε γίνεται άλλωστε να έχει η σχέση την ίδια αβεβαιότητα με την περίοδο του φλερτ- αυτό σημαίνει στασιμότητα. Όταν θέλουμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο μόνοι μας, όταν μιλάμε λιγότερο από ό,τι πριν, όταν αρχίζουμε και νιώθουμε άβολα κι αμήχανα για πράγματα που πριν έμοιαζαν φυσικά, όταν αναρωτηθούμε «τι κάνω εγώ εδώ;», τότε είναι μια καλή στιγμή να πούμε πως η επικοινωνία στη σχέση μας έχει θέματα.

Έρχονται μέρες που δεν μπορούμε να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε ούτε για τ’ απλά, καθημερινά πράγματα- ακόμη και για το τι θα κάνουμε αύριο. Μιλάει ο ένας και δεν ακούει ο άλλος, δε συμμερίζεται τις ανάγκες μας όπως πριν. Μιλάει ο άλλος και νιώθει πίεση ο πρώτος. Πανικοβαλλόμαστε. Το αρνούμαστε. Το κρύβουμε. Κι αφού κάπως ηρεμήσουμε, ίσως σκεφτούμε πως ήρθε η ώρα για μια συζήτηση ώστε να οδηγηθούμε σε μια λύση.

Συνήθως, όταν αυτή η συζήτηση τελειώσει -κι αφού φτύσουμε αίμα σε μπαλάκια ευθύνης του ενός προς τον άλλον- θα καταλήξουμε στο τι φταίει, τι οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση της σχέσης. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι, παρά τις όποιες συζητήσεις, να θεωρήσει η μια πλευρά πως η έλλειψη μαγείας κι επικοινωνίας είναι μόνο η οπτική από το ταίρι του, ενώ θεωρεί πως έχουν μια υγιή σχέση.

Πριν το άγχος μας κυριεύσει και μας οδηγήσει ο πιθανός θυμός σε συμπέρασμα τύπου «δε με καταλαβαίνει» σκέψου πως δε βλέπουμε όλοι τα πράγματα από την ίδια οπτική ούτε μας ενδιαφέρουν όλους όλα με την ίδια ένταση. Όσο κι αν φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, σίγουρα όσο περνάει ο καιρός η μαγεία μπορεί ν’ αρχίσει να φθείρεται, διότι συνήθως δεν είμαστε οι ίδιοι που ήμασταν στην αρχή της σχέσης. Ταυτόχρονα δίνει τη θέση της σε μια πιο ουσιαστική μορφή της, που μπορεί για το ταίρι μας να είναι το ζητούμενο, που εμείς μέσα στον πανικό μας δε βλέπουμε.

Το σημαντικό είναι να κρατηθεί αμείωτη η διάθεση για επικοινωνία, να υπάρχει πάντα όρεξη για συζήτηση και να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος στον καθένα ν’ αντιληφθεί την ευθύνη και τα δικαιώματα που έχει μέσα στη σχέση, χωρίς θυματοποιήση αλλά ούτε και διάθεση ελέγχου. Σταδιακά, το χάσμα θα γεφυρωθεί όταν γίνονται μικρά βήματα με στόχο να είμαστε μαζί και καλά. Κι αυτό που στην αρχή ονομαζόταν μαγεία κι ήταν εισιτήρια για τη Μάλτα, σήμερα να είναι το «αγάπη μου έπλυνα το αυτοκίνητο», χωρίς να σημαίνει ότι ένα από τα δύο είναι λιγότερο σημαντικό.

Με επιμονή τόση, όση αντέχει ο καθένας, κι υπομονή κι από τις δύο πλευρές, χτίζονται συνήθως οι σχέσεις. Με αμοιβαία αισθήματα και κοινή παραδοχή των δύο, χτίζονται οι σωστές σχέσεις. Επιστρέφει συνήθως ό,τι χάθηκε, απλώς δε θα το κάνει μόνο του. Θέλει και κάποιον να το ψάξει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου