Η Mama Cax την οποία σήμερα η Google τιμά μ’ ένα φωτεινό και πολύχρωμο Doodle, είναι μία από τις γυναίκες που τόλμησαν να σπάσουν τα στερεότυπα, Αμερικανό-Αϊτινής καταγωγής μοντέλο κι αθλήτρια, υπέρμαχος των ατόμων με αναπηρία. Είναι από τους ανθρώπους εκείνους που το πρόβλημα της υγείας τους ή την ιδιαιτερότητα της κίνησής τους δεν τα είδαν ποτέ ως μειονέκτημα, αλλά τα έκαναν ένα μοναδικό ατού. Η ίδια, ούσα μοντέλο, όργωσε κορυφαίες πασαρέλες επιδεικνύοντας το προσθετικό της πόδι, το οποίο συχνά ήταν γεμάτο φωτεινά χρώματά και σχέδια, αμφισβητώντας τα πρότυπα ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας, φέρνοντάς τη σε μια νέα εποχή. Εκείνη της συμπεριληπτικότητας.

Το πραγματικό της όνομα είναι Cacsmy Brutus (Κάξμι Μπρούτους). Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989 στο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Πορτ-Ο-Πρενς στην Αϊτή. Στα δεκατέσσερά της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο στα οστά και τον πνεύμονα, ενώ δύο χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε μια αποτυχημένη αντικατάσταση στο ισχίο της, η οποία οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Όπως δήλωσε η ίδια, «χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για ν’ ανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου», έπαθε κατάθλιψη και δυσκολευόταν να συνηθίσει τη νέα της εικόνα, τον εαυτό της με το προσθετικό πόδι, καθώς ήθελε να φαίνεται αληθοφανές και να ταιριάζει με τον τόνο του δέρματός της. «Πέρασα ίσως μία ή δύο εβδομάδες χωρίς να κοιτάζω καθόλου το σώμα μου. Αυτή η αποστροφή διήρκεσε κθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μου στο κολέγιο. Το να νιώθω όμορφη ή να βρίσκομαι σ’ έναν χώρο όπου θα ένιωθα όμορφη δεν ήταν για μένα. Δεν αποτελούσε προτεραιότητα, επειδή θεωρούσα ότι δε θα μπορούσα ποτέ να φτάσω στο σημείο αυτό», είχε πει στο Glamour.

Περνώντας ο καιρός, η Mama Cax, άρχισε ν’ αποδέχεται και ν’ αγαπά το σώμα της, αλλά και να εκφράζει την αγάπη της για τη μόδα και το στιλ με πολύχρωμα ρούχα κι έντονο μακιγιάζ, αποδέχτηκε την αναπηρία της κι ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό κάνοντας χειροκίνητη ποδηλασία, ολοκληρώνοντας και τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Όσο το κίνημα του Body Positivity αναπτυσσόταν ταχύτατα, αντιλήφθηκε πως οι μαύρες γυναίκες κι οι γυναίκες με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία δεν εκπροσωπούνταν καθόλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε, ξεκίνησε, να δημοσιεύει τακτικά αναρτήσεις υπερασπιζόμενη τη συμπερίληψη στη μόδα και να χρησιμοποιεί τα κείμενά της και τις εικόνες της για να μιλά για τις ανασφάλειες του σώματός της. «Δεν έβλεπα να υπάρχει εκτίμηση για το σώμα σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με ουλές, οπότε άρχισα να μοιράζομαι την ιστορία μου στο Instagram», θα πει μετέπειτα, στους New York Times.

Στον χώρο της μόδας το επίσημο ντεμπούτο της έγινε Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, όπου η Mama Cax προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε επίδειξη μόδας από τους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για φιλανθρωπικό σκοπό. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ενώ τελείωνε τις σπουδές της. Το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη της εμπορική διαφήμιση και γρήγορα υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων στη Νέα Υόρκη, JAG Models. Το 2018, έγινε εξώφυλλο της Teen Vogue και την επόμενη χρονιά, στις 8 Φεβρουαρίου του 2019 η Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Οκτώβριο.

H Mama Cax έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο The Royal London Hospital, στο Λονδίνο, από τις επιπλοκές του καρκίνου στα 30 της μόλις χρόνια. Στην σκέψη όλων των ανθρώπων μνημονεύεται ως εκείνη η οποία επέκτεινε την αντίληψη του πώς θα “πρέπει” να είναι αλλά και να μοιάζουν τα άτομα με αναπηρία. Πάνω απ’ όλα όμως, θα μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη όλων, ως η γυναικά η οποία έσπασε τα στερεότυπα της μόδας κάνοντας περήφανα πασαρέλα με το προσθετικό της πόδι, δείχνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει να βάζει στόχους. Το σημερινό Doodle με το οποίο τιμάται, είναι σχεδιασμένο από την εικαστικό Lyne Lucien που είναι συμπατριώτισσα της Mama Cax. Το έργο αντανακλά τη φωτεινή ζωή της και τον πολύχρωμο χαρακτήρα της. Αν έψαχνες ένα πρότυπο, μόλις το βρήκες.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου