Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Όλες μπορεί να τύχει να περάσουν από μία φάση δύσκολη, με την ιδέα του χωρισμού να χτυπάει καμπανάκια. Σίγουρα, κάτι τέτοιο είναι αρκετά τρομακτικό και για τα δύο μέλη, όμως δεν μπορείς να κρίνεις μέσα από μία φάση ολόκληρη τη σχέση σου και τον άνθρωπό σου. Εκείνη, η ίσως λίγο κλισέ συμβουλή που έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές, το «πάρτε λίγο χρόνο» μπορεί να αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική λύση. Είναι κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις και περιπτώσεις, όπου λίγος χρόνος χωριστά θα κουλάρει την κατάσταση και θα σας κάνει να δείτε ξεκάθαρα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, 8 περιπτώσεις που ο χρόνος αυτός θα πιάσει τόπο.

 

1. Όταν νιώθεις να σου χτυπάει ο χωρισμός την πόρτα

Είναι η ανάπαυση πριν τη ρήξη. Μέσα από εκείνο το διάστημα, θα καταλάβεις πώς μοιάζει πάνω κάτω η ζωή σου, χωρίς το ταίρι σου. Ίσως λείψετε ο ένας στον άλλον και καταλάβεις ότι ήταν απλώς μια δύσκολη περίοδος, κάποιες αποτυχημένες μέρες και πως όλα είναι καλά. Ίσως από την άλλη, αντιληφθείς ότι όντως κάτι πάει λάθος και πάρεις ένα έναυσμα για τη συνέχεια της σχέσης σας. Πάντως σίγουρα, θα καταλάβεις εάν αυτός ο χωρισμός που λέγαμε, είναι καλή ιδέα η όχι.

 

2. Μετά από απιστία

Σε όποια πλευρά κι αν ανήκεις ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε μία τέτοια περίπτωση. Νιώθεις τους παλμούς σου να ανεβαίνουν και τα εγκεφαλικά σου κύτταρα έτοιμα να εκραγούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να δίνουμε την ευκαιρία στον άνθρωπό μας να μάς εξηγήσει την κατάσταση κι έπειτα να αποστασιοποιούμαστε για λίγο καιρό. Είτε απάτησες είτε απατήθηκες, ο χρόνος μπορεί να δείξει πολλά σε μία τέτοια περίπτωση, κυρίως όμως κάνει την απόφαση συνειδητή κι όχι αποτέλεσμα σπασμωδικών κινήσεων.

 

3. Αλλιώς ξεκινήσαμε κι αλλιώς καταλήξαμε;

Πάμπολλες φορές μέσα σε μία σχέση συνειδητοποιούμε ότι αλλιώς μπήκαμε σ’ αυτήν κι αλλιώς έχουμε εν τέλει καταλήξει. Και κάτι τέτοιο, μόνο παράλογο δεν είναι, καθώς η καθημερινή τριβή με ένα πρόσωπο οδηγεί στο να υιοθετήσουμε στοιχεία και χαρακτηριστικά του. Φτάνει λοιπόν μια μέρα που αντιλαμβάνεσαι ότι πολλές από τις απόψεις σου έχουν τροποποιηθεί και πως ο άνθρωπος που είσαι τώρα ουδεμία σχέση έχει με εκείνον πριν κάτι μήνες και φρικάρεις. Τότε, είναι καλό για λίγες μέρες να μη βρεθείς με το ταίρι σου. Να πάρεις το χρόνο σου και να αναρωτηθείς. Σ’ αρέσει αυτό που είσαι τώρα;

 

4. Αχ αυτή η μονοτονία!

Μεγάλος και κύριος εχθρός των περισσότερων ζευγαριών είναι η ρουτίνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη σιχαίνονται και ισχυρίζονται πως εξαιτίας της ο έρωτας σβήνει. Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτό, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια φαίνεται να διαλύονται έπειτα από μήνες μονοτονίας και μιζέριας. Όταν, υποπέσει στην αντίληψή σου ότι η ρουτίνα είναι έτοιμη να κερδίσει τη μάχη, ζήτησε από το αγαπημένο σου πρόσωπο ένα διάστημα αποχής του ενός από τον άλλο. Ο καθένας σπίτι του και χωρίς τηλεφωνήματα. Και μέσα σε λίγες μέρες, θα έχεις καταφέρει να λείψετε ο ένας στον άλλον και να νικήσετε αυτό το εμπόδιο που τόσο καιρό σας πιλατεύει.

 

5. Ερωτική επαφή, αυτός ο άγνωστος

Παρόμοια και εδώ, πολλές φορές μία μακροχρόνια σχέση χάνει λίγο ερωτισμό και φαντασία. Τα χαμένα όμως αυτά, εύκολα ξανά βρίσκονται εάν καταφέρεις να πάρεις τον χρόνο σου. Όταν βρίσκεστε κάθε μέρα με τις πυτζάμες σας στον καναπέ για Netflix, είναι δυσκολότερο να ξυπνήσουν τα ερωτικά σας συναισθήματα. Εάν όμως, πάρεις μία εβδομάδα χώρια κι εμφανιστείς στα ξαφνικά με καινούρια εσώρουχα; Το πρόβλημα του κρεβατιού, νομίζω θα πάψει να σας απασχολεί.

 

6. Υπερβολική πίεση

Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο ένας από τους δύο ή ακόμα και οι δύο να πιέζονται μέσα σε μία σχέση. Πολλές φορές δεν έχει να κάνει με την ίδια τη σχέση, όμως καταλήγουμε να ξεσπάμε σ’ αυτή. Εάν δε βρεθείτε για λίγες μέρες μπορεί το μυαλό να καθαρίσει και να εστιάσει στο γεγονός που φέρνει την πίεση αυτή, έτσι ώστε να οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση χωρίς να γίνει η σχέση ο σάκος του μποξ.

 

7. Όταν τα θέλω σας δε συμβαδίζουν

Εάν έχετε διαφορετικές βλέψεις, διαφορετικά θέλω, διαφορετικούς στόχους, τότε δύσκολα θα μπορέσετε να συνεχίσετε μαζί. Στην πορεία μιας σχέσης, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν οι στόχοι σου και να φτάσεις σε σημείο να θέλεις να είσαι με το συγκεκριμένο πρόσωπο ακόμη και αν πρέπει να τα παρατήσεις όλα. Όμως, για εκείνους που συνεχίζουν μαζί ενώ επιζητούν διαφορετικά πράγματα, η συμβίωση δυσκολεύει υπερβολικά. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι καλό να παίρνετε λίγο χρόνο χωριστά, ώστε να συνειδητοποιήσετε εάν κάποιος από τους δύο είναι διατεθειμένος να κάνει ένα βήμα πίσω και πώς αυτό θα λειτουργήσει. Ο χρόνος, θα δείξει σίγουρα.

 

8. Μετά από σοβαρούς τσακωμούς

Τέλος, τα περισσότερα ζευγάρια στις σχέσεις τους έχουν διανύσει μεγάλους και σοβαρούς τσακωμούς. Εκείνοι συνήθως βασίζονται στην έλλειψη βασικών στοιχείων όπως είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη. Μετά από έναν σοβαρό και μεγάλο τσακωμό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε λίγο χρόνο χωριστά, να συλλογιστείτε τα λάθη και τα σφάλματά σας και μετά να το συζητήσετε. Εάν πραγματοποιηθεί, κάποια συζήτηση κατευθείαν, το πιο πιθανόν είναι να μαλώσετε ακόμη περισσότερο. Αντίθετα, εάν πάρετε λίγο χρόνο μόνοι, θα συνειδητοποιήσει ο καθένας τα λάθη του και θα προβεί στην διόρθωσή τους.

 

 

Οι σχέσεις είναι ένα βιβλίο μυστηρίου, μία ταινία τρόμου κι αισθήματος μαζί, ένας πίνακας μπερδεμένος με δέκα χρώματα. Είναι περίπλοκες, δύσκολες, όμως σου προσφέρουν στοιχεία και κομμάτια που δεν πρόκειται να βρεις αλλού. Η κάθε μία προσθέτει τη δική της μοναδική χροιά επάνω σου. Πρέπει, όμως,  να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους μας και να μην τους πνιγούμε. Να τους αφήνουμε να παίρνουν μία βαθιά ανάσα κι όχι να είμαστε το μαξιλάρι που την κόβει. Να γινόμαστε οξυγόνο για εκείνους για τις μέρες που νιώθουν πως δεν τους φτάνει. Γιατί τελικά, ο χρόνος μπορεί να αποδειχτεί ο καλύτερος γιατρός.

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου