Υπάρχουν φορές που οι σύντροφοι της ζωής μας δεν εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους. Στο μυαλό μας ίσως να φαντάζει πως αδιαφορούν ή απλώς δεν κάνουν προσπάθεια να εκφραστούν κι έτσι η κατανόηση των προθέσεων γίνεται τόσο δύσκολη, που φτάνει στο σημείο να υπάρχει μια παραίτηση από τη σχέση. Το να πεις απλά και μόνο ένα «σ’ αγαπώ» δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο, όπως επίσης και το να μην μπορείς να εκφράσεις το «σ’ αγαπώ» δε φέρνει το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν εκατοντάδες φράσεις που φανερώνουν ένα «σ’ αγαπώ» χωρίς να ειπωθούν αυτές τις 3 μικρές κοφτές λέξεις. Όπως:

 

Λατρεύω το πάθος σου

Ο θαυμασμός είναι στοιχείο του έρωτα. Το να θαυμάζουμε και ν’ αγαπάμε το πάθος των ανθρώπων μας, που μπορεί να είναι οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνονται και που με την ομολογία μας αυτή τους δίνουμε μια ακόμη ώθηση να συνεχίσουν, είναι αναντικατάστατο ως έκφραση.

 

Σ’ ευχαριστώ

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης σε μια φράση. Σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις, που είσαι στη ζωή μου, που ομορφαίνεις τον κόσμο μου, που είσαι εσύ. Μια λέξη που κρύβει εκατοντάδες πίσω της. Μια φράση που ακόμη κι αν δεν έχετε τολμήσει, προσθέστε την στο μεταξύ σας λεξιλόγιο.

 

Σε στηρίζω

Κάθε φορά που μου έλεγαν αυτή τη φράση έβγαζα φτερά και πετούσα. Ήμουν ικανή να ταρακουνήσω βουνά. Η σκέψη πως για όλα όσα προσπαθείς, ονειρεύεσαι και παλεύεις είναι επίσης κι έννοια του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου, σε κάνει να έχεις χίλιους κι έναν ακόμη λόγους να προσπαθείς.

 

Δε θα φύγω, αν δε θέλεις

Στα κομμάτια τα «σ’ αγαπώ» όλου του κόσμου όταν έχεις να κάνεις με τέτοιες υποσχέσεις. Μπορεί να μην ξέρουμε αν το αύριο μας βρει μαζί τους, μπορεί η ζωή να μάς ανατρέψει όλα τα δεδομένα, αλλά αυτή η φράση σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας για να προχωρήσετε μαζί. Είναι η υπόσχεση που κλείνει το συναίσθημα της αγάπης.

 

Είσαι υπέροχος/υπέροχη

Πόσο σημαντικό είναι να θαυμάζουμε τους συντρόφους μας βλέποντάς τους. Πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να σκέφτεται βλέποντας τον σύντροφό μου «αυτός ο υπέροχος άνθρωπος είναι δίπλα μου» και μόνο όμορφα μπορούσα να νιώσω. Πρέπει να λέμε και να εκφράζουμε φωναχτά τις σκέψεις μας. Άλλωστε είναι τα καλύτερα υποκατάστατα του «σ’ αγαπώ». Μην ντρέπεστε τις λέξεις. Είναι εκεί για να βοηθήσουν.

 

Μωρό μου συγγνώμη

Η λέξη «συγνώμη» είναι η αναγνώριση του σεβασμού μας. Και το σημαντικότερο στοιχείο της αγάπης, είναι ο σεβασμός. Όλοι πάνω στον θυμό μας και στην ένταση μιλάμε άσχημα. Θα πρέπει και να συγχωρούμε, ομοίως. Να νιώθουμε πως πέρα από την αγάπη, είμαστε κι ο εαυτός μας μέσα στη σχέση και κανένα «σ’ αγαπώ» δεν καλύπτει λάθη.

 

Με κάνεις να γελάω 

Το χιούμορ είναι η αντιβίωση της σχέσης. Το γέλιο σε μια σχέση ελαφρύνει τα ζόρια, μειώνει τις εντάσεις και μας σώζει αρκετές φορές από δύσκολες καταστάσεις. Πόσες φορές σκεφτήκατε μέσα στα γέλια σας πως «τ@ αγαπώ γιατί με κάνει να γελάω». Αν έχετε τέτοιους συντρόφους να τους το λέτε. Είστε τυχεροί, πιστέψτε με.

 

Με τρελαίνεις

Η φράση του αντί «σ’ αγαπώ» στο σ3ξ. Γιατί όλοι θέλουμε να δείξουμε τα συναισθήματα μας και στο κρεβάτι. Κι ίσως να θεωρούμε το «σ’ αγαπώ» πολύ λίγο σε μια ερωτική σκηνή μας ή πολύ συναισθηματικό. Ας το ομολογήσουμε λίγο διαφορετικά κι ας το προφέρουμε τη στιγμή του πάθους μας.

 

Σε εμπιστεύομαι

Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνουμε, ακόμη κι αν εμείς δε θεωρούμε σημαντικό κάτι το οποίο κάνει ο σύντροφός μας, θα πρέπει να δείχνουμε ότι τον εμπιστευόμαστε και τον καταλαβαίνουμε.

 

Σε θέλω στη ζωή μου

Πρωί-μεσημέρι-βράδυ και στα ενδιάμεσα. Όσες φορές και να το πείτε, κανένας δε θα βαρεθεί να το ακούει. Είναι το πιο περίτεχνα έμμεσο «σ’ αγαπώ» που θα εννοείτε. Η παρουσία, η σκέψη, η ανάγκη να έχουμε τους άλλους στη ζωή μας, όλα κλεισμένα σε μια φράση. Κρατήστε την και χρησιμοποιείστε την. Συμβουλή της αρθρογράφου κι έξτρα πόντος στη σχέση σας.

Μην αναρωτιέστε γιατί να μπείτε στον «κόπο» να εφεύρετε φράσεις αφού και το ίδιο το «σ’ αγαπώ» από μόνο του είναι αρκετό. Τους μεγάλους έρωτες τους τιμούμε ματώνοντας για να εκφραστούμε. Κι αν σκεφτήκατε κάτι ακόμη, το κάτι παραπάνω πείτε το κι αυτό. Το σίγουρο είναι πως δε θα πέσει κάτω!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου