Αrticle of the day: Δες εδώ το πρώτο άρθο του νέου pillowfighter Λεωνίδα Αρχοντή!

pillow27443

Αν μου βρείτε ένα ζευγάρι που δε μαλώνει ποτέ, αυτό εδώ θα ‘ναι το τελευταίο μου κείμενο. Από μικροτσακωμούς για να σπάσουμε τη ρουτίνα μέχρι εντάσεις αλά «Πόλεμο των Ρόουζ» οι καβγάδες είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε σχέσης. Το θέμα μας δεν είναι οι καβγάδες αλλά ο τρόπος που τους διαχειριζόμαστε. Ο τρόπος που μαλώνεις με το ταίρι δείχνει πολλά για τη μεταξύ σας σχέση. Φυσικά και έχουν μια γλύκα και κάτι από αλατοπίπερο οι μικροδιαφωνίες, αφού τις θέλουν τις εντάσεις τους οι σχέσεις για να ανανεωθούν. Πρέπει όμως να προσέχουμε να μην περάσουμε τις λεπτές γραμμές και να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις που μετά δε θα μπορούμε να μαζέψουμε.

Υπάρχουν πράγματι κάποια ζευγάρια που προσπαθούν, το ελέγχουν και έχουν μάθει να συνυπάρχουν ακόμα και στους καβγάδες τους. Κι αν εσύ στοιχηματίζεις σε πόσα λεπτά θα έρθει η έκρηξη μάλλον μοιάζει μάταιο γιατί δεν έχουν σκοπό να ξεσηκώσουν την πολυκατοικία με τις φωνές τους ούτε να καταλήξει καθένας μουτρωμένος στο δικό του δωμάτιο. Τι διαφορετικό όμως κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια ακόμα και την ώρα που τσακώνονται;

 

1. Βάζουν λεπτές διαχωριστικές γραμμές και όρια τα οποία δεν υπερβαίνουν

Μπορεί να ακούγεται κάπως όλο αυτό και να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να υπάρχουν όρια και κανόνες σε έναν καβγά αλλά να που γίνεται. Τα ζευγάρια αυτά όταν νιώσουν πως υπάρχει ένταση, προτιμούν να πάρουν τον χρόνο τους. Αφήνουν τον θυμό να καταλαγιάσει, παίρνει καθένας το αμάξι του και πηγαίνει μια βόλτα και αποφεύγουν την κατά μέτωπο επίθεση την ώρα της έντασης. Όταν είναι ήρεμοι και αφού έχουν σκεφτεί την κατάσταση και έχουν αποφασίσει πώς έχουν τα πράγματα και τι θέλουν επιστρέφουν για να συζητήσουν αιτίες και αφορμές. Φυσικά δε γεννήθηκαν τόσο ήρεμοι ή αδιάφοροι αλλά αντιληφθήκαν πως τα ξεσπάσματα μπορούν να τους στοιχήσουν εκτός από την ψυχική τους ισορροπία και την ίδια τη σχέση. Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα καβγαδίσετε να μη λειτουργήσετε εν βρασμώ και να μην ξεχάσετε τους κανόνες που έχετε ορίσει.

 

2. Είναι ειλικρινείς και δεν κρύβονται πίσω από λέξεις

Πολλοί καβγάδες ξεκινάνε απ’ το ότι χρησιμοποιούμε ένα σωρό δικαιολογίες ή κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το ταίρι. Το να είστε ειλικρινείς και να πείτε απλώς πως δε θέλετε να βγείτε το βράδυ είναι καλύτερο απ’ το να ετοιμαστείτε χωρίς διάθεση και να καταλήξετε να χαλάσετε τη διάθεση όλης της παρέας με τα μούτρα και την γκρίνια σας. Η λύση είναι να ξεκαθαρίσετε τι πραγματικά νιώθετε, να προτρέψετε το ταίρι αν θέλει να περάσει μια βραδιά με φίλους και να υποσχεθείτε πως θα περιμένετε σπίτι για τη συνέχεια της όμορφης βραδιάς. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας, να τις αποδεχόμαστε και αν έχουμε διαφορετική άποψη να την εκφράζουμε με διάλογο και επιχειρήματα. Δεν απαντάμε μονολεκτικά και δε γυρίζουμε την πλάτη.

 

 

3. Δούναι και λαβείν στους καβγάδες 

Ένας μιλάει, ένας ακούει. Ανταλλάσσουν επιχειρήματα χωρίς φωνές, άσχημα λόγια και προσβολές. Δίκαιοι τσακωμοί που υπάρχει ροή στην κουβέντα και παίρνει τον λόγο μια ο ένας μια ο άλλος. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πως το ζητούμενο είναι ο καβγάς να λήξει αναίμακτα και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Ακόμα κι όταν δυο άνθρωποι περνάνε υπέροχα μαζί, δεν είναι απαραίτητο πως θα συμφωνούν σε όλα. Μια υγιής διαφωνία μόνο καλό μπορεί να κάνει και στους δύο και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο.

 

4. Δεν αρνούνται και δεν αμφισβητούν τη διαφορετικότητα του συντρόφου τους, αποδέχονται την προσωπικότητά του

Το ιδανικό δεν είναι να είστε ίδιοι αλλά να τα βρίσκετε μέσα στη διαφορετικότητά σας. Ακόμη και στις διαφωνίες μας λοιπόν αναγνωρίζουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου και αποδεχόμαστε τον τρόπο σκέψης του. Δε φτάνουμε στα άκρα προσπαθώντας να υπερισχύσουμε ή να τον πείσουμε πως η δική μας άποψη είναι η καλύτερη, γι’ αυτό και πρέπει να την υιοθετήσει. Δεν είναι αγώνας ο καβγάς για να βγει κάποιος νικητής και να κερδίσει το τρόπαιο. Αν επιμένετε στη δική σας θέση χωρίς να αποδεχτείτε πως το ταίρι μπορεί να βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική, το μόνο που θα καταφέρετε να κερδίσετε είναι λόγια και συμπεριφορές που δύσκολα μπορεί να πάρει κανείς πίσω.

 

5. Ξέρουν πως στο τέλος θα κερδίσει το μαζί και τα συναισθήματά τους

Στις ευτυχισμένες σχέσεις ο ένας προσπαθεί να καταλάβει τον άλλον. Η αγάπη δεν παύει να υπάρχει ακόμα και την ώρα της διαφωνίας. Εκείνη τη στιγμή δεν έχουν απέναντί τους έναν άγνωστο αλλά τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει πλάι τους. Ξέρουν λοιπόν πως η διαφωνία πρέπει να λήξει υπέρ της σχέσης αν θέλουν να συνεχίσουν να είναι μαζί και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούν και οι δύο. Συνήθως δεν επανέρχονται στα ίδια και στα ίδια καθώς ό,τι λύνεται λύνεται και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεται. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν ξεχνούν πως είναι ζευγάρι ακόμη και στους καβγάδες. Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν, όμως αυτοί στο τέλος του καβγά βγαίνουν πιο δυνατοί και συναισθηματικά ώριμοι.

 

Κάπου εδώ αναρωτιέστε πόσο εφικτό είναι αυτό. Η αλήθεια είναι πως εσείς ξέρετε τη σχέση σας καλύτερα από τον καθένα. Κι αν πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η ερωτική επαφή, αναρωτηθείτε αν μετά από ένα καλό κρεβάτι, η γεύση που θα μείνει θα είναι εκείνη της ηρεμίας και της ασφάλειας ή μια γλυκόπικρη αίσθηση πως τίποτα δεν έχει αλλάξει αλλά το πρόβλημα έχει απλώς καλυφθεί. Γιατί δε δοκιμάζετε κάποιους απ’ τους τρόπους των ευτυχισμένων ζευγαριών; Μπορεί στην τελική να σας αρέσουν!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα