Τις περισσότερες φορές κι έχοντας βγει πρόσφατα απ’ έναν χωρισμό, ενώ έχουμε ήδη επανέλθει στην κανονικότητά μας κι έχουμε αφήσει πίσω το γεγονός, αργούμε πολύ καιρό να επανέλθουμε στην ηρεμία του ύπνου μας. Έχετε ακούσει τη φράση «στοιχειώνει τα όνειρα μου;». Τα όνειρα με τους πρώην συντρόφους, μας κάνουν να ξυπνάμε ανήσυχοι, με αποτέλεσμα η μέρα μας να συνεχίζει με κακή διάθεση και μια συνεχή αναζήτηση στην ερμηνεία του ονείρου.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Kalanit Ben-Ari τα όνειρα με πρώην εμπεριέχουν πολλές ερμηνείες. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το πρόσωπο ως πρωταγωνιστή, όσο με το τι αντιπροσωπεύει σε μας τους ίδιους. Έτσι το άτομο που ονειρευόμαστε συμβολίζει περισσότερο τα δικά μας συναισθήματα και τον ψυχικό μας κόσμο και τείνει να θέλει να μας πει πράγματα που αφορούν στις δικές μας σχέσεις. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε μέσα μας την απάντηση.

Αν αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά τα όνειρα με την παρουσία των πρώην συντρόφων πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως είναι μήνυμα επανασύνδεσης και προσγειωθούμε απότομα στην πραγματικότητα, ας δούμε διάφορους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό.

 

1. Φοβία για μια νέα σχέση

Πολλές φορές τα όνειρα με πρώην εμφανίζονται όταν έχουμε αποφασίσει πως θα προχωρήσουμε παρακάτω και έχουμε κλείσει την πόρτα στο παρελθόν. Στην προσπάθεια να κάνουμε μια νέα σχέση η εμφάνιση του ονείρου συμβολίζει τη σύγκριση μεταξύ του παλιού και του νέου που έρχεται και τον προβληματισμό μας αν κάνουμε ορθά αποφασίζοντας να πάμε παρακάτω.

 

2. Συγχώρεση

Όταν η σχέση δεν τελειώνει με τις καλύτερες συνθήκες, τότε η εμφάνιση των πρώην μέσω των ονείρων ερμηνεύεται ως δείγμα συγχώρεσης για να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Ειδικά αν ήταν ένα τέλος χωρίς εξηγήσεις ή ένα τέλος που έμεινε μετέωρο και μεις βασανιζόμαστε, η συνεχής παρουσία τους στα όνειρα μας θα μας στοιχειώνει.

 

3. Απουσία

Η δύναμη της απουσίας, η έλλειψη που δεν είναι απαραίτητο να είναι με τη μορφή του προσώπου αλλά με πράγματα και καταστάσεις που έχουμε ζήσει μαζί τους. Πόσες φορές έχουμε πει πως «δε σκεφτόμαστε εκείνους αλλά όσα ζήσαμε με κείνους». Αυτά τα «όλα όσα ζήσαμε» έρχονται στ’ όνειρα μας με τη μορφή τους για να τονίσουν την απουσία τους.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

4. Συναισθήματα που ακόμη υπάρχουν

Ξυπνάς ιδρωμένος, βάζεις τα κλάματα και επιβεβαιώνεις στον εαυτό σου «πως τελικά δεν το έχεις ξεπεράσει». Δεν είναι κακό να συμβαίνει αλλά είναι κακό να συνεχίζεται. Ίσως περισσότερο από ποτέ έρχεται η στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε αν και γιατί θέλουμε να είναι στη ζωή μας κι αν θέλουμε να ξαναπροσπαθήσουμε. Εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο που όλοι πέφτουμε και επιχειρούμε να κάνουμε κίνηση επανασύνδεσης.

 

5. Είμαστε δυστυχισμένοι

Είμαστε δυστυχισμένοι -και όχι απαραίτητα επειδή μια σχέση τελείωσε. Δυστυχισμένοι από τη ζωή μας. Σημάδι πως ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε τον προσωπικό μας απολογισμό να κόψουμε ό,τι μας στεναχωρεί και να προχωρήσουμε παρακάτω.

 

6. Κοιτάζοντας μέσα μας

Τα όνειρα είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Ένα όνειρο με πρώην το οποίο είναι επαναλαμβανόμενο είναι ένα σήμα πως θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλο το παρελθόν και να κοιτάξουμε εσωτερικά τον εαυτό μας. Μήπως τελικά μέσ’ από αυτήν την πρώην σχέση αφήσαμε και τον πρώην καλό μας εαυτό, σταματήσαμε να μας φροντίζουμε, να μας προσέχουμε και να μας αγαπάμε; Καιρός να ανασκουμπωθούμε. Τα όνειρα μας καλούν να επανέρθουμε σε μια νέα ζωή.

 

Η ουσία όλων των παραπάνω είναι να κατανοήσουμε πως οι πρώην μέσα απ’ τα όνειρα μας είναι απλά ένας συμβολισμός και όχι ένα κάλεσμα της μοίρας για επανασύνδεση.

Κάποιες φορές περνάει από το μυαλό μας η ερώτηση πως αν ονειρευόμαστε κάποιους είναι γιατί το κάνουν και οι ίδιοι. Ο Layne Dalfen συγγραφέας του Have a Great Dream υποστηρίζει πως αυτό δεν ισχύει, δε γινόμαστε μέντιουμ στον ύπνο μας και πως μπορεί απλά να έχουμε κοινές εικόνες στα όνειρα μας γιατί έχουμε μοιραστεί κοινά βιώματα ομοίως. Ο Layne Dalfen δίνει τη λύση αν θέλουμε να βγάλουμε τους πρώην από τα όνειρα μας εξηγώντας «Ο τρόπος για να σταματήσετε να ονειρεύεστε τον πρώην σας, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι να ζητήσετε από τον εαυτό σας να σταματήσει. Καθώς πέφτετε για ύπνο, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλά πείτε: «Ξέρεις τι; Χόρτασα. Δε θέλω να τον/την ονειρεύομαι πια! Και μάλλον δε θα το κάνεις».

Ας βάλουμε λοιπόν όλα αυτά τα ταραγμένα όνειρα με πρώην για ύπνο, ευχόμενοι πως τα νέα μας όνειρα θα είναι πραγματοποιήσιμα.

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου