Ερωτικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 4/5-5/5

Ο έρωτας και η πράξη αυτού είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή μας, είναι απαραίτητο συστατικό για τις σχέσεις μας, είναι το πυροτέχνημα της σύνδεσης. Και δεν μπορεί παρά να έχει μόνο ένα πρόσημο. Θετικό. Σ3ξουαλική θετικότητα η έννοια που συζητάμε κι εκφράζει οτιδήποτε υπάρχει γύρω από την ανθρώπινη ερωτική συμπεριφορά κι ευχαρίστηση κι αντιμετωπίζεται χωρίς ντροπή, χωρίς ενδοιασμούς, με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση σε όλες τις μορφές ταυτότητας.

Ως όρος δεν είναι καινούργιος. Το 1920 ο ψυχαναλυτής και μαθητής του Sigmund Freud, Wilhelm Reich υποστήριξε τη φυσιολογική σ3ξουαλικότητα κάνοντας λόγο για «καλή και υγιή ερωτική ζωή που οδηγεί στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας». Στη δεκαετία 1990 χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την ιδιότητα των απελευθερωτικών κινημάτων περί επαφών του 1960, υποστηρίζοντας το είδος της ελεύθερης αγάπης που έκανε τους νέους να ξεφεύγουν πλέον από τις συντηρητικές αξίες των γονιών που ήθελαν την ερωτική επαφή να γίνεται μόνο εντός γάμου. Μουσική, λογοτεχνία και κινηματογράφος ενίσχυσαν τη θεωρία αυτή. Η ταινία Blue Movie του Andy Warhol ήταν η πρώτη ερωτική ταινία που κυκλοφόρησε το 1969 ως ταινία για ενήλικες στην Αμερική. Ο δρόμος της ενθάρρυνσης είχε ήδη ανοίξει.

Με τον όρο σ3ξουαλική θετικότητα θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν εννοούμε το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή- δε μετράμε τις φορές. Επίσης δε δηλώνει πως είμαστε πάντα διαθέσιμοι και λέμε σε όλα ναι. Σημαίνει πως:

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

1. Αποδεχόμαστε τις ερωτικές προτιμήσεις και τον τρόπο που εκφράζονται οι άλλοι γύρω μας χωρίς να τις κριτικάρουμε. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του ζωή, την οποία και ορίζει και ελέγχει ο ίδιος. Δεν είμαστε ούτε κριτές, ούτε επιτηρητές στο κρεβάτι κανενός.

2. Αποδεχόμαστε έτσι όλες τις ερωτικές συμπεριφορές των γύρω μας, οι οποίες μπορεί και να μην έχουν κανένα κοινό σημείο με τις δικές μας. Πχ. η επιλογή κάποιου να έχει πολλούς συντρόφους ή να έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις στο κρεβάτι (θεωρώντας πάντα δεδομένη τη συναίνεση). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι γύρω μας να νιώθουν ασφαλείς και συνειδητοποιημένοι, χωρίς ηθική κρίση.

3. Η συνειδητοποίηση πως η επαφή είναι μέρος της ζωής μας, δεν είναι ανάγκη αλλά ευχαρίστηση, δεν είναι ταμπού κι αντιμετωπίζεται χωρίς ντροπή. Απολαμβάνουμε τις αισθήσεις που εκπέμπει το σώμα κι εξερευνούμε τις φαντασιώσεις μας.

4. Κατανοούμε τι σημαίνει πως δε θέλω να έρθω σε επαφή και το εκφράζουν, δεν πιέζονται κι ομοίως δεν πιέζουν και τους συντρόφους τους όταν οι ίδιοι δεν το θέλουν. Επικοινωνούν και συζητάνε ανοιχτά για τις επιθυμίες των ίδιων αλλά και των συντρόφων τους.

5. Μαθαίνουν και δουλεύουν με το σώμα το δικό τους και των συντρόφων τους, «εκπαιδεύονται» για να κατανοήσουν τις σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτό.

6. Πιστεύουν στην αξία και τη σημασία των επαφών με ασφάλεια, υποστηρίζοντας τη σ3ξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και βάζουν αυστηρά υγιή όρια στους ίδιους και στους συντρόφους τους.

7. Προβάλουν την άρνησή τους απέναντι σε λάθος πρότυπα όπως είναι οι ψυχαναγκαστικές επαφές ή παρορμητικές συμπεριφορές που τείνουν να είναι επικίνδυνες.

8. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δε μένουν μέσα στα δικά τους προσωπικά όρια θετικότητας αλλά η σκέψη τους αποκτά φωνή και δύναμη μέσα από την υποστήριξη νόμων που εξασφαλίζουν ερωτική ελευθερία. Περιλαμβάνει τη στήριξη και υπεράσπιση στη κοινότητα LGBTQ+, στον ρ@τσισμό περί σ3ξουαλικότητας καθώς και σε όλες τις μορφές σ3ξισμού.

Το s3x positive διδάσκεται. Αυτό μεταφράζεται πως οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους την υγιή ερωτική ζωή και πώς θα την απολαμβάνουν με ασφάλεια κι ελευθερία αποφάσεων. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν πως έφηβοι που έχουν αποκτήσει ανοιχτή επικοινωνία με τους γονείς τους για το θέμα αυτό, είναι πιο πιθανό να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν για να έχουν ενεργές επαφές.

Πριν προλάβετε να σκεφτείτε πόσο αυτονόητα ακούγονται όλα αυτά αναρωτηθείτε πως στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ντρέπονται να μιλήσουν, να συζητήσουν, να ζητήσουν ή να ανακαλύψουν όσα έχουν στο μυαλό τους σχετικά με τη σ3ξουαλικότητά τους. Νομίζουν πως κάνοντάς το θα επωμιστούν μια ντροπή κι έτσι παραμένουν σιωπηλοί, ίσως και δυστυχισμένοι.

Θα πρέπει να υποστηρίζουμε με θέρμη πως «Αυτό είναι το σώμα μας, αυτές είναι οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας. Και στην τελική αυτή είναι η ίδια μας η ζωή». Έχει να κάνει μόνο με το σεβασμό που απαιτούμε και δείχνουμε στις ερωτικές εκφράσεις των ανθρώπων που ζούμε και ζουν ανάμεσά μας. Κι αυτό θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου