Το Savoir Vivre έχει τους δικούς του κανόνες για το φαγητό με κυριότερο εκείνο της απαγόρευσης του να τρώμε με τα χέρια. Οι περισσότεροι από μας επίσης έχουμε ακούσει έστω και μια φορά τη φράση από τη μαμά μας «μην τρως με τα χέρια». Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να φας την πίτσα σου με το μαχαιροπίρουνο ή να μην πιάσεις την τηγανητή πατατούλα με το χεράκι για να τη βουτήξεις στην κέτσαπ, για να μην πω για το κοκαλάκι της μπριζόλας που είναι ιεροσυλία να το αφήσεις στο πιάτο πριν καν το έχεις ξεκοκαλίσει κρατώντας το στα χέρια και γλείφοντας τα δάχτυλά σου. Η επιλογή του να τρώμε με τα χέρια μπορεί να πει πολλά για την προσωπικότητά μας, λένε οι ειδικοί. Πριν λοιπόν νιώσουμε τύψεις ή ντροπές γλείφοντας το δάχτυλό μας για να το σκουπίσουμε μετά απολαμβάνοντας μια μπουκιά, ας πάρουμε κουράγιο διαβάζοντας τι σημαίνει αυτό για τον χαρακτήρα μας.

 

1. Περιπετειώδεις

Αν μεγαλώσαμε με μια οικογενειακή κουλτούρα όπου απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν η χρήση μαχαιροπίρουνου στο τραπέζι, το να τρώμε μεγαλώνοντας με τα χέρια δηλώνει την αντίδραση και την επανάστασή μας. Είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι και όπως αναφέρει και η Θεραπεύτρια Rebecca Capps «το να είσαι τολμηρός και το να είσαι ριψοκίνδυνος τρώγων, συχνά πάνε χέρι – χέρι».

 

2. Λάτρεις της ζωής

Αποφασίζοντας πως δε θα επιτρέψουμε κανένα πιρούνι να μπει ανάμεσα σε μας και στο φαγητό αφήνουμε τις αισθήσεις μας ελεύθερες. Ο Συγγραφέας Emily Johnson δήλωσε πως «Το φαγητό είναι αισθητήριο. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, πηγαίνουμε την αισθητηριακή εμπειρία σε άλλο επίπεδο. Προσθέτουμε μια άλλη ολόκληρη αίσθηση, την αφή. Επειδή τόσο η γεύση και η απόλαυση του φαγητού έχει να κάνει με την αφή, τα χέρια μας λειτουργούν ως ένας άλλος τρόπος να εξερευνήσουμε».

 

3. Δημιουργικοί ως προσωπικότητες

Σκεφτείτε την κίνηση του «τρώω με τα χέρια». Είναι η ακρότητα της παραβίασης του κανόνα, στοιχείο των δημιουργικών ανθρώπων. Διάσημοι σεφ ανά τον πλανήτη έχουν ενθαρρύνει τους πελάτες τους να τρώνε με τα χέρια σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, λέγοντας πως αυτή η κίνηση αυξάνει την αισθησιακή σύνδεση με το φαγητό και μαλακώνει την τυπικότητα ενός εκλεκτού φαγητού.

 

4. Υγιή άτομα

Τρώγοντας με τα χέρια αφού πρώτα φυσικά τα πλένουμε πολύ καλά, είναι πιο υγιεινό.  Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 έτρωγαν πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνα σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν με τα χέρια και χωρίς την πάθηση. Επίσης, το να τρώμε με τα χέρια βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας στο αίμα καθώς εξασκούμε τους μύες των χεριών. Επιταχύνει κατά κάποιο τρόπο και την πέψη ενισχύοντας την ανοσία του πεπτικού μας συστήματος και τέλος σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite οι άνθρωποι που παρακολουθούν τηλεόραση ή διαβάζουν τρώγοντας με το χέρι νιώθουν μικρότερη πείνα καταλήγοντας να τρώνε ένα απλό σνακ. Οι ερευνητές κατέληξαν πως αυτό οφείλεται στην αίσθηση πληρότητας και κορεσμού που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην απώλεια κιλών.

 

5. Μη εγωιστικές συμπεριφορές

Συνήθως το να τρώμε με τα χέρια αποτελεί μια επιλογή από ανάγκη. Βιαζόμαστε, δεν έχουμε χρόνο κι είμαστε απασχολημένοι γιατί θέτουμε άλλες προτεραιότητες. Δεν εστιάζουμε και δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο για τον εαυτό μας και για τις δικές μας ανάγκες.

Ο Ισπανός σεφ και ιδιοκτήτης των εστιατορίων Pizarro, José Pizzaro, αναφέρει πως «Είναι ο καλύτερος τρόπος να φάει κανείς. Είναι μια σπλαχνική απόλαυση που είναι πραγματικά δύσκολο να νικηθεί. Δημιουργεί ένα είδος μαγικής σύνδεσης ανάμεσα σε εσάς και το φαγητό. Αν δεν έχετε φάει ποτέ μια μεγάλη, παχιά, ζουμερή γαρίδα καλυμμένη με σκόρδο και λεμόνι με τα χέρια σας και στη συνέχεια ακολουθήσετε το τελετουργικό να αφαιρέσετε τα πόδια και το κέλυφος και μετά να ρουφήξετε το μυαλό, δεν έχετε ζήσει τίποτα!».

Ο Χρήστος Λάπας ένας τους 100 σημαντικότερους και επιδραστικούς σεφ της χώρας μας για τη χρονιά που πέρασε, εκφράζοντας την άποψη του δηλώνει πως «Το να τρώμε με τα χέρια είναι συνυφασμένο με κάτι «βρώμικο»,  αλλά ταυτόχρονα κάτι λαχταριστό κι εθιστικά νόστιμο. Δημιουργούμε εικόνες συνδυασμένες κυρίως με κάτι που φάγαμε με τα χέρια, που λαδωθήκαμε, που λερώσαμε το μπλουζάκι μας και είπαμε χαλάλι. Το μαχαιροπίρουνο στο φαγητό είναι σαν να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα με γυαλιά ηλίου. Μακάρι να μπορούσαμε να τρώγαμε παντού και πάντα το φαγητό με τα χέρια. Θα ήταν σίγουρα πιο νόστιμο και πιο εύγευστο. Όταν βλέπω σε εστιατόρια να τρώνε με τα χέρια ελπίζω περισσότερο για τη γαστρονομία».

Οι άνθρωποι αιώνες τώρα χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να τρώνε. Χώρες όπως η Ινδία, Μέση Ανατολή, Δυτική και Κεντρική Αφρική το φαγητό με τα χέρια αποτελεί φιλοσοφία, και κομμάτι της κουλτούρας τους. Όταν τρώμε με τα χέρια ενώνουμε όλα τα δάχτυλα μεταξύ μας κι αντιλαμβανόμαστε με βάση τη συνείδησή μας καλύτερα τη γεύση. Η επαφή με το φαγητό ταΐζει ταυτόχρονα το μυαλό και το πνεύμα μας.  Μήπως τελικά να τολμούσαμε να αφήσουμε κάτω τα μαχαιροπίρουνά μας;

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη