Πόσες φορές έχουμε ακούσει την επιθυμία κάποιου γνωστών ή φίλων ή ακόμα και μας των ίδιων να είχαμε μια δική μας επιχείρηση. Θυμίζει λίγο εκείνη τη φράση των γονιών μας «ένα δικό μας κεραμίδι να βάλουμε το κεφάλι μας». Κι αν το κεραμίδι ήταν μια εύκολη υπόθεση δεδομένων των συνθηκών των προηγούμενων ετών, η απόφαση και η υλοποίηση μιας δικής μας επιχείρησης είναι μια ιδέα που χρειάζεται σκέψη, σοφία και σωστές επιχειρηματικές κινήσεις.

Το όνειρο να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας φαντάζει όντως υπέροχο. Όλοι σκεφτόμαστε πως αν ιδρύσουμε μια δική μας επιχείρηση θα κερδίσουμε περισσότερα χρήματα, θα εξασφαλίσουμε το μέλλον μας, θα κάνουμε το επάγγελμα που μας αρέσει, μας εμπνέει κι ίσως να επενδύσουμε επάνω στα χρόνια σπουδών μας για να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας. Σίγουρα θα πάψουμε να είμαστε στις λίστες των ανέργων και δε θα έχουμε το μόνιμο άγχος της εύρεσης εργασίας. Τέλος όταν κάποιος αποκτά τη δική του επιχειρηματική καριέρα σίγουρα ενισχύει και το αίσθημα της καταξίωσης. Άρα δικαίωση κι αναγνώριση ως άτομο και για τις επιλογές αποφάσεων.

 

 

Όσο όμως κι αν φαντάζει εύκολο κι ίσως όχι δύσκολα πραγματοποιήσιμο, ο στόχος όλων είναι η ενέργεια να στεφθεί με επιτυχία και να μην αποτελέσει μια χαμένη προσπάθεια με αρκετά ρίσκα στο πέρασμά της.

Τι χρειάζεται λοιπόν να έχουμε κατά νου όταν μπούμε στη διαδικασία σκέψης;

 

1. Η δύναμη της απόφασης

Το σημαντικότερο όλων, η απόφαση. Δε σκεφτόμαστε μόνο με γνώμονα το «μ’ αρέσει- θα το κάνω». Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και σωστά βήματα για να το πράξουμε. Εννοείται πως πάντα θα έχουμε παρέα το άγχος μας και την αβεβαιότητα αν η απόφασή μας είναι ορθή. Όταν άνοιξα την πρώτη μου επιχείρηση παρ’ όλο που ένιωθα σίγουρη για τον εαυτό μου και τη δραστηριότητα που είχα επιλέξει, για αρκετό καιρό ζούσα με τον φόβο πως ίσως είναι λάθος και δεν το σκέφτηκα καλά. Ποτέ δε θα ξέρεις όμως αν δε δοκιμάσεις κι αν δεν τολμήσεις. Άλλωστε, τα όνειρα θέλουν δουλειά για να πετύχουν.

 

2. Γιατί έχω επιλέξει να το κάνω;

Κι εδώ είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί. Αν μας αρέσει κάτι δε σημαίνει πως μπορούμε να το υποστηρίξουμε κιόλας. Θα πρέπει να σκεφτούμε αν μπορούμε να διαχειριστούμε μια επιχείρηση στην οποία δεν έχουμε γνώση και να το αποδεχτούμε πριν προχωρήσουμε στην υλοποίησή της. Επίσης η λογική του «θα μάθω» δε μας κάνει αυτόματα και γνώστες του αντικειμένου. Δεν μπορούμε όλα να τα ξέρουμε ή να τα μάθουμε με τη μία. Ακόμη έχω ως κρυμμένη επιθυμία να μάθω να ράβω και να σχεδιάζω ρούχα. Όταν δεν ξέρω πώς κρατάνε το ψαλίδι και πώς πιάνουν το μολύβι θα προτιμήσω να το αφήσω στους ειδικούς από το να πάρω ένα ρίσκο απλώς και μόνο γιατί αγαπώ μια επιθυμία μου.

 

3. Δέσμευση πλήρους απασχόλησης

Η επιχείρηση δεν είναι ένα γραφείο στο οποίο θα δουλέψεις με συγκεκριμένο ωράριο. Είναι μια σοβαρή απόφαση και μια δέσμευση πλήρους απασχόλησης ακόμα και τις ώρες που δε θα λειτουργεί. Κι όταν μιλάμε για δέσμευση, ναι καλά καταλάβατε, εννοώ 24 ώρες και 7 μέρες την εβδομάδα. Έχω δει επιχειρήσεις να αποτυγχάνουν γιατί μετά από καιρό ο ιδιοκτήτης έλεγε «δεν έχω προσωπική ζωή» ή «έχασα τους φίλους μου» αλλάζοντας έτσι τις προτεραιότητές του. Δυστυχώς θέλει θυσίες, όλο τον προσωπικό σας χρόνο και πάθος για να τα καταφέρετε. Θα εργάζεστε περισσότερο από όλους, θα κάνετε εργασίες που δεν τις είχατε καν στο μυαλό σας, αλλά το αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς θα σας δικαιώσει.

 

4. Οικονομικά κεφάλαια

Από ιδέες πάμε καλά. Πώς όμως θα τις υλοποιήσουμε και θα τις υποστηρίξουμε ξέροντας πως το οικονομικό είναι το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι της υλοποίησης. Δε θα μείνω στους λίγους σε αριθμό τυχερούς που πιθανώς να έχουν μια οικονομική στήριξη από την οικογένειά τους για να ξεκινήσουν, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους ξέροντας πως το κεφάλαιο είναι σημαντικό για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Το πιο σωστό είναι να υπολογίσουμε κάνοντας μια έρευνα για τα κόστη για τη δημιουργία της επιχείρησης και μέχρι το σημείο που θα είναι έτοιμη να αρχίσει να αποδίδει. Άνοιξα την πρώτη μου επιχείρηση με μια κρατική επιχορήγηση που μου έλυσε τα χέρια για όσο χρειαζόταν μέχρι να έρθουν τα πρώτα έσοδα. Σκεφτείτε λοιπόν κι αναζητήστε επιχορηγήσεις, προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, πιθανώς δανεισμό για δημιουργία νέας επιχείρησης και γιατί όχι, επενδυτές, έτοιμους να συνεισφέρουν σε ιδέες καινοτόμες κι αξιόλογες.

 

5. Δημιουργία μιας δυνατής ομάδας

Κι αν η απόφαση είναι δική μας αυτό δε σημαίνει πως μόνοι μας μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Η οικογένειά μας κι οι φίλοι μας είναι μια πρώτη αρχή για να μας βοηθήσουν. Συμβουλευόμαστε έναν λογιστή -εγώ τους θεωρώ τους γιατρούς της επιχείρησης– έναν νομικό και τέλος κάποιον που γνωρίζει τις επιχειρήσεις κι έχει πετύχει πάνω σ’ αυτό. Για ν’ αποφασίσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε έχοντας συμβουλευτεί ειδικούς κι έχοντας αναλύσει μαζί τους όλα τα πιθανά κι απίθανα ρίσκα.

 

6. Συμμόρφωση με τους δημόσιους κανόνες και νόμους

Έχω ακούσει κατά καιρούς ανθρώπους να λένε πως δε θα γίνει και τίποτα αν καθυστερήσω λίγο τις πληρωμές μου, αν δεν πάω να βγάλω τις ανάλογες άδειες ή αν αδιαφορήσω και λίγο για τις προθεσμίες. Καλύτερα να μείνετε στο γραφείο που είστε ή στη φωλιά του σπιτιού σας ξεκινώντας μ’ αυτή την λογική. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε μια βιώσιμη επιχείρηση η οποία θα πηγαίνει ρολόι χωρίς να χρειαστεί μετά από χρόνια να έχετε συσσωρευμένες οφειλές και παραβάσεις, θα πρέπει να αποφασίσετε πως θα συμμορφωθείτε με τους κανόνες του Κράτους. Δεν είστε πιο έξυπνοι πιστέψτε με.

Βρες εδώ τη νομοθεσία περί επιχειρήσεων

 

7. Αξιολόγηση των προσωπικών δεξιοτήτων

Η γνώση των δυνατών κι αδύναμων σημείων είναι ένα στοιχείο που θα βοηθήσει για να προγραμματίσουμε ακόμη και το αντικείμενο της φύσης της νέας επιχείρησης. Αφιερώνουμε χρόνο και χωρίζουμε τις δεξιότητες σε:

α) Προσωπικές: Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας; Διαθέτουμε πείσμα, αισιοδοξία, ανοχή στον κίνδυνο, αντοχή στα προβλήματα και σε πιθανή αποτυχία;

β) Διαπροσωπικές: Έχουμε τη δυνατότητα της κοινωνικής συναναστροφής; Μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας και να δημιουργήσουμε εξαιρετικές σχέσεις με αντιπροσώπους, πελάτες, προμηθευτές;

γ) Πρακτικές: Παίρνουμε εύκολα αποφάσεις; Μπορούμε ν’ αναπροσαρμόζουμε τους στόχους μας; Διαθέτουμε όλες εκείνες τις επιχειρηματικές γνώσεις για να φτάσουμε την επιχείρησή μας στα ύψη;

 

Και για ν’ αναφερθούμε λίγο ενδεικτικά με νούμερα σχετικά με τις αποτυχίες μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας:

  • Περίπου το 50% των μικρών επιχειρήσεων αποτυγχάνει τα πρώτα τέσσερα χρόνια ίδρυσης.
  • Από όλες τις μικρές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2011, το 4% των εταιρειών έφτασε στο δεύτερο έτος, το 3% εισήλθε στο τρίτο έτος, το 9% λειτούργησε το τέταρτο έτος και το 3% έφτασε στο 2016.
  • Οι κορυφαίοι λόγοι για την αποτυχία των μικρών επιχειρήσεων περιλαμβάνουν: Δεν υπάρχει ανάγκη αγοράς (42%), τελείωσαν τα μετρητά (29%). Δεν είναι η σωστή ομάδα (23%), ήττα από τον ανταγωνισμό (19%).

 

Το ν’ αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε ένα νέο δικό μας επιχειρηματικό ταξίδι δεν είναι αποθαρρυντικό. Ποτέ δε θα αρχίσουμε όμως με την εγγύηση της επιτυχίας και πάντα ετοιμοπόλεμοι για όλα τα εμπόδια που θα συναντήσουμε. Σήμερα έχοντας αρκετά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας θα συμβούλευα μικρά βήματα κι ένα κάθε φορά. Μπορεί τα όνειρά μας να είναι μεγάλα αλλά οι μικροί θρίαμβοι θα μας οδηγήσουν σ’ αυτά. Με μια νίκη δεν κερδίζεται ο πόλεμος. Πιστέψτε σ’ αυτό που θέλετε να κάνετε και μην τα παρατάτε.

Ξέροντας πως κάθε καινούργια μέρα φέρνει νέες ευκαιρίες ακόμη κι εν μέσω δύσκολων εποχών –προσωπικά πάντα πίστευα σ’ αυτές τις ευκαιρίες– είναι ένας καλός λόγος να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση. Να θυμάστε πως για μια επιτυχία ίσως χρειαστούν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Ο Τόμας Έντισον είχε πει πως «Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο πριν τα παρατήσουν». Τι περιμένετε;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου