paul2066

Στη ζωή μας περνάμε φάσεις συντροφικότητας και μοναξιάς. Δείχνουμε ανά περιόδους να τις απολαμβάνουμε και τις δύο, μα όταν είμαστε single για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να αρχίσουμε να αναζητούμε κάπως πεισματικά κι επίμονα ένα ταίρι στη ζωή μας. Αν και δε χρειαζόμαστε κανέναν για να ‘μαστε ολοκληρωμένοι, κι αυτό πλέον το ξέρουμε καλά, πολλές φορές ψάχνουμε έναν έρωτα για να μας δώσει την ευκαιρία να βγάλουμε από μέσα μας όλη την αγάπη και φροντίδα που κρύβουμε. Θέλουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτά έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις και πως το συναίσθημα δεν προγραμματίζεται. Αν αρχίσεις το ψάξιμο και προσπαθείς συνειδητά να βρεις σύντροφο, με έναν οξύμωρο τρόπο φέρνεις το αντίθετο αποτέλεσμα, καταλήγοντας να απωθείς αντί να ελκύεις. Αν βγαίνεις με αποκλειστικό σκοπό να βρεις ταίρι, κατά πάσα πιθανότητα δε θα βρεις, κι εγγυημένα δε θα περάσεις και καλά.

Επιχειρώντας να προσελκύσεις άλλους, συχνά δεν είσαι πραγματικά ο εαυτός σου, προσπαθείς (υπερβολικά πολύ, κάποιες φορές) να γίνεις αρεστός και δεν εκδηλώνεις στοιχεία της προσωπικότητάς σου που σε ‘σένα μπορεί να μην αρέσουν, όμως στην πραγματικότητα είναι άκρως γοητευτικά κι αυτά που τονίζουν τη μοναδικότητά σου. Ίσως πάλι να υποκρίνεσαι, επιθυμώντας να υιοθετήσεις χαρακτηριστικά που θα ήθελες να ‘χεις, όμως δε σου ανήκουν και, τελικά, δε σου ταιριάζουν, καταλήγοντας συχνά καρικατούρα.

Στο κάτω-κάτω, θέλεις να βρεις κάποιον που θα σε ερωτευτεί ολοκληρωτικά κι απεριόριστα για το ποιος είσαι, πίσω απ’ τις μάσκες και τις ωραιοποιήσεις. Με όλα σου τα προτερήματα κι όλα σου τα ελαττώματα. Με όλες σου τις σπαστικές και περίεργες συνήθειες κι ιδιοτροπίες. Γιατί ακόμη κι αν υπάρξει μια πιθανότητα να εκλύσεις κάποιον με στρατηγικές και προσποιήσεις, στην πορεία θα ‘ναι αναπόφευκτο να εκδηλωθεί το ποιος αληθινά είσαι, κι αυτή η αποκάλυψη δίνει αυτόματα μια ημερομηνία λήξης. Κι όχι μόνο αυτό, πολλές φορές αν αναζητάς μια σχέση ανυπόμονα, απλώς για να μην είσαι μόνος, κι ας μην υπάρχει αληθινή έλξη κι ατόφιο συναίσθημα, ίσως καταλήξεις με τον πρώτο που βρήκες μπροστά σου, τον οποίο πιθανόν να μη θέλεις πραγματικά.

Μπορείς να το αντιληφθείς ξεκάθαρα, αν μπεις εσύ στη θέση του άλλου. Τι συναισθήματα σου δίνει κάποιος που προσπαθεί, απελπισμένα, να γοητεύσει; Πιο πιθανόν να ξενερώσεις παρά να ψαρώσεις. Γιατί η προσπάθεια να αρέσεις εκπέμπει ανασφάλεια κι ανάγκη αποδοχής κι έγκρισης, αντί για αυτοπεποίθηση -αυτό που όλοι ψάχνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα στο τέλος της ημέρας.

Δεν πρόσεξες ποτέ πως σ’ έναν άνθρωπο μας ελκύουν οι μικρές λεπτομέρειες; O τρόπος που δείχνει ευαισθησία χωρίς να το θέλει, το πώς παθιάζεται με τη μουσική που αγαπά (ακόμα κι αν εσένα δεν είναι καθόλου το στιλ σου), το πόσο γελά με κάτι που ίσως να μην είναι καν αστείο, το πόσο γρήγορα τρώει, όταν πεινάει. Αυτά τα παράξενα κι αναπάντεχα είναι που μας τραβάνε, μερικές φορές. Ψάχνουμε έναν άνθρωπο αληθινό, αυθεντικό, απλό. Κι αυτές οι μικρές αυθόρμητες λεπτομέρειες, που ο ίδιος ίσως να μην έχει προσέξει ποτέ για τον εαυτό του, είναι που μας ελκύουν.

Γι’ αυτό όταν θέλεις να βρεις έναν σύντροφο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να ψάχνεις. Εκμεταλλεύσου τα προνόμια της single ζωής, αφοσιώσου στον εαυτό σου, πέρνα στιγμές με φίλους κι οικογένεια, κάνε πράγματα που πάντα ήθελες, μα δεν έβρισκες ποτέ τον χρόνο. Κάνε πειράματα, ανακάλυψε, ζήσε. Αγάπησε τον εαυτό σου, κι ερωτεύσου τη ζωή σου. Κι όταν σταματήσεις να το σκέφτεσαι, κι αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους, θα ‘ρθει κι ο έρωτας εκεί που δεν το περιμένεις. Το πιο πιθανόν να συναντηθείτε στον πιο αναπάντεχο χώρο και χρόνο. Και πολλές φορές ίσως να ‘ναι και το τελευταίο άτομο απ’ το οποίο θα περίμενες κάτι τέτοιο.

Συντάκτης: Αντωνία Ψάλτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!