Ήθελα να ‘ξερα πώς γίνεται όταν είσαι μόνος και ψάχνεσαι καμιά φορά, να δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να βρεις κάτι να σου τραβήξει τη προσοχή ενώ όταν είσαι σε σχέση ξαφνικά να πολιορκείσαι από παντού; Τι άτιμο παιχνίδι μας παίζει η ζωή τελικά; Kι άντε μετά να το παραδεχτείς στο ταίρι σου.

Δηλαδή, είσαι μόνος, βγαίνεις, κάνεις γνωριμίες και ψήνεσαι να βρεις κάτι να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου. Να ανταλλάξεις ένα μήνυμα, να ξέρεις ότι κάποιος σε σκέφτεται, αλλά τίποτα. Το απόλυτο τίποτα όταν πέφτεις με τα μούτρα και προσπαθείς να το βρεις, όταν το κυνηγάς με λίγα λόγια. Άπαξ όμως και βρεις κάποιον που ταιριάζετε και θέλεις και θέλει κι είναι όλα μέλι γάλα, είναι θαρρείς και το σύμπαν για να σπάσει πλάκα σε κάνει ξαφνικά τόσο ακαταμάχητο που δέχεσαι προσκλήσεις από παντού. Εντάξει μπορεί όχι από παντού, αλλά όλο και κάποιος έτσι τελείως απροσδόκητα θα αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για σένα, να σου στέλνει μηνύματα και γενικότερα να προσπαθεί να σε πλησιάσει. Άτιμο αυτό το timing.

Ωραία, πες πως έγινε τέτοιο περιστατικό. Σε πλησίασαν, από ευγένεια απάντησες, λίγο μιλήσατε και μετά το έκοψες όσο πιο ανώδυνα γινόταν, για να μην προσβληθεί κανείς. Σου την έπεσαν με λίγα λόγια. Εκεί είναι που δημιουργείται το μεγάλο δίλημμα στο μυαλό σου. Να το πεις στο σύντροφο σου ή να κάνεις σαν να μην έγινε ποτέ; Το σκέφτεσαι, το γυρνάς από ΄δω, το φέρνεις από κει και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει, γιατί μπορεί να ζηλέψει που κάποιος σε πολιορκεί και να συνειδητοποιήσει ότι αρέσεις και κινδυνεύει η θέση του, μπορεί και να ξενερώσει μαζί σου απλώς και μόνο που απάντησες και να αρχίσουν τα μαλώματα. Καλά, υπάρχει πλήθος αντιδράσεων σε τέτοιες περιπτώσεις κι εξαρτάται απ’ το χαρακτήρα του καθενός το πώς θα εκλάβει ένα τέτοιο συμβάν.

Εξαρτάται όμως κι απ’ το πόσο πολύ σε θέλει. Ίσως εκεί το καταλάβεις, στο κατά πόσο θα ζηλέψει ή όχι μετά από ένα τέτοιο περιστατικό και εσύ αυτό θέλεις να δεις. Στην αντίδραση φαίνονται όλα. Ακόμα και εκείνοι που το παίζουν ότι δε ζηλεύουν καθόλου, σίγουρα θα τσατιστούν μόλις μάθουν ότι κάποιος πλησιάζει το σύντροφό τους. Έτσι η ιδέα να του ανακοινώσεις τα μαντάτα σου, φαίνεται κάπως πιο ελκυστική γιατί μπορεί μ΄ αυτό το τρόπο να κουνήσεις τον σύντροφο σου απ’ τη θέση του, να ανάψει λίγο η κατάσταση βρε παιδί μου!

Απ’ την άλλη, μήπως να μη το πεις και καθόλου; Τώρα γιατί να σπαταλήσεις τσάμπα χρόνο και σάλιο για κάτι ανούσιο, που δε σήμαινε τίποτα και δεν προχώρησε στο κάτω-κάτω; Για κάτι που ίσως χαλάσει κάπως την κανονικότητά σας και θα μπορούσε να κάνει το ταίρι σου να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσένα αξίζει να το πεις; Βέβαια σκέφτεσαι ότι μπορεί και να στεναχωρηθεί κι ότι ίσως θα  ‘ταν καλύτερο να μην τον βάλεις καν σ’ αυτή τη διαδικασία. Οπότε κι οι λύσεις «δεν ξέρω, δεν απαντώ» και η «ούτε γάτα, ούτε ζημιά» δε σου φαίνεται και τόσο κακές, γιατί μπορούν να αποτρέψουν άλλες χειρότερες εξελίξεις.

Σκέψου όμως, εσένα θα σου άρεσε να σου κρύβει οτιδήποτε ο σύντροφός σου; Όποια κι αν είναι η αντίδραση, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Να τα συζητάτε μαζί και να γελάτε ή ακόμα κι αν είναι κάτι σοβαρό ας κλάψετε μαζί, όμως όπως και να ‘χει θα το κάνετε «μαζί». Αυτή είναι και η έννοια της σχέσης στο κάτω-κάτω. Το να μοιράζεσαι στιγμές, αναμνήσεις, γεγονότα όσο θλιβερά κι αν είναι. Το μαζί προϋποθέτει δύο κι αν αρχίσεις να μαζεύεις λίγο-λίγο μέσα σου συμβάντα, όσο μικρά κι αν στην αρχή θεωρείς πως είναι, στο τέλος θα μαζευτούν πολλά κι όλα θα τα διαχειρίζεσαι μόνος. Και η διασκέδαση του από κοινού;

Οι σχέσεις, πέρα όλων των άλλων χρειάζονται ειλικρίνεια. Την αποζητούν, την απαιτούν. Αν αυτό που έχεις, θέλεις να είναι αληθινό θα πρέπει να είσαι και εσύ αληθινός απέναντι στον εαυτό σου πρώτα και μετά στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Μίλα μωρέ κι ό,τι γίνει. Στη χειρότερη περίπτωση θα ακούσεις και λίγη γκρίνια. Μεταξύ μας τώρα, όλα ένα φιλί υπόθεση είναι.

Συντάκτης: Φιλομήλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου