Συναισθηματικά όμηρος, σχεδόν φυλακισμένος, ερωτικά δηλώνει διαλυμένος, όποιος αισθάνεται το άυλο κελί. Πώς εγκλωβίζεται κανείς από τον ίδιο του τον σύντροφο; Ο ερωτικός μας παρτενέρ πότε παίρνει τον ρόλο δεσμοφύλακα; Και το θέμα είναι, πού κρύβονται τα κλειδιά; Ίσως και να βρίσκονται στο πιο προφανές σημείο κι εμείς να τα αγνοούμε επιδεικτικά και σχεδόν προκλητικά. Πώς είναι να νιώθεις κρατούμενος μέσα στο ερωτικό σου ροζ συννεφάκι που προφανώς ξεφουσκώνει; Κι αν ξεφουσκώσει εντελώς, τότε θα σκάσει και κάποιος να μας σώσει από τον κρότο!
Ευλόγησον κι αλληλούια αν συνειδητοποιήσεις τη συναισθηματική φάκα στην οποία σου φορά παρωπίδες το και καλά έτερόν σου ήμισυ και σε βυθίζει σε τελματωμένες καταστάσεις. Εμπρός για τη λευτεριά της λύτρωσης που το πιθανότερο είναι να σηματοδοτεί κόψιμο του σχεσιακού σας νήματος. Όμως, όταν το ταίρι μας ψηφίζει Περίανδρο Πόποτα κινούμαστε σ’ ένα «εμπρός πίσω» μοτίβο κυνηγώντας την ουρά μας. Πώς φέρεται λοιπόν το φλερτ, νυν δεσμοφύλακας;

 

1. Για τα μάτια του κόσμου

Γίνεται μια φασαρία και προσφέρει πάντα μια ασφάλεια, ακόμα κι αν σε πνίγει και καταλήγεις νεκρός κι ασφαλής. Πέρα από ασφαλής, είσαι και κοινωνικά αποδεκτός, άρα διπλά ασφαλισμένος. Το ταίρι σου, λοιπόν παίρνει τον ρόλο ασφαλιστή και σου υπενθυμίζει ξανά και ξανά πόσο ωραίο είναι που έχετε ο ένας τον άλλον και τι καρμίρης είναι μωρέ εκείνος ο φίλος σου που έχει ξεμείνει στη λίστα των singles. Κάποιος φοβάται μη χάσει τη συνδρομή του έρωτα. Και φυσικά σου υπενθυμίζει ανελλιπώς ότι είναι η καλύτερη επιλογή. Κανένας, άλλωστε δε θα σε φυλάκιζε με τόση μαεστρία. Είναι που ξέρει και τα κουμπιά σου. Πόσο σε καμαρώνουν κι οι συγγενείς και οι φίλοι και πόσο θέλουν να σε δουν αποκαταστημένο- ωραίες συζητήσεις.

 

2. Flashback memories

Μια φορά κι έναν καιρό ήσασταν ευτυχισμένοι· υπέροχες στιγμές να πιούμε σ’ αυτές όσο θα τις αναπολούμε. Τι κρίμα που ανήκουν σε παρελθοντική σφαίρα κι οποιαδήποτε ομοιότητα με το παρόν είναι εντελώς συμπτωματική. Όμως, η αναπόλησή τους έχει μια κάποια εξουσιαστική δύναμη που σε αποπροσανατολίζει. Όταν χάνεις κάτι που πίστευες ότι είχε προοπτικές χάνεις κι ένα κομμάτι σου που το υποστήριζε. Οι αλλαγές σ’ αυτές τις περιπτώσεις χτυπούν την πόρτα επίμονα και θέλει θάρρος για ν’ ανοίξεις. Γιατί να βγεις έξω, όμως; «Καλά είμαστε και στο σπίτι», θα σου τονίσει το ταίρι- δεσμοφύλακας όσο θα σε πιέζει να δείτε τα highlights των καλύτερων στιγμών σας.

 

3. Εσύ τελικά πόσο προσπαθείς;

Κι αν η σχέση φτάνει σε αδιέξοδο που δύσκολα δε θα αντιληφθεί κανείς, ίσως να πρέπει να δοθούν ευθύνες για να σωθεί το ναυάγιο. Εσύ πόσο προσπαθείς; Μήπως προσπαθεί μόνο το ταίρι σου κι εσύ πετάς χαρταετό; Μήπως να σε γεμίσει τύψεις κι ενοχές που τεμπελιάζεις και βαλτώνεις αντί να πολεμάς να σώσεις κάτι που έχει ξεπεραστεί; Υποθέτω πως ο σύντροφος που σε κρατά συναισθηματικά όμηρο, σε κατηγορεί που δεν κυνηγάς φαντάσματα. Η παρέα του Σκούμπι-Ντου θα ήθελε άραγε ν’ αναλάβει δράση; Εσύ ξόφλησες και το ξέρεις, όσο κι αν πιέζεσαι για το αντίθετο.

 

4. Drama Queen

Ο σύντροφός σου θα μπορούσε να είναι το νέο αστέρι του Παπακαλιάτη και να κλαίει και να οδύρεται πίσω από μισοκλειδωμένες πόρτες, για τον αδικοχαμένο δεσμό σας. Η βροχή σ’ αυτήν την περίπτωση κρίνεται απαραίτητο εφέ. Κάθε φορά που πας να κάνεις κουβέντα χωρισμού, ρίχνει ένα βλέμμα μεγάλης στεναχώριας ή ξεσπάει σε κλάματα. Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι όσα περιέγραψε η Ευσταθία στο εν λόγω κομμάτι και κάτι χειρότερο. Η απουσία σου τον αδειάζει, όταν λείπεις εσύ είναι μισός, δε θα τα καταφέρει αν δε σ’ έχει πλάι του. Αυτά κι άλλα πολλά μακάβρια σ’ εκβιάζουν συναισθηματικά.

 

5. Τελικά με πόσους τα ‘χει πέρα από σένα;

«Πες της κάτι κι εσύ» φίλη, αδερφή, μαμά, μπαμπά. Έχει γνωρίσει όλον σου τον περίγυρο και τα πάει τόσο τέλεια που όλοι τον λατρεύουν κι εξυμνούν την τύχη σου. Είναι σαν να τα έχει φτιάξει μαζί του όλος σου ο περίγυρος. Η άψογη σχέση που έχει αναπτύξει μ’ όλη σου την κοινωνική γκάμα του δίνει το ελεύθερο να σε κρατάει όμηρο απ’ άλλη οπτική. Όταν όλος ο κόσμος που αγαπάς τον λατρεύει μπορείς να τους τον στερήσεις; Αυτή σου την σκέψη την γνωρίζει και την εκμεταλλεύεται.

Αν θες να απελευθερωθείς από το συναισθηματικό σου κελί, θα έλεγα πως πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις πως βρίσκεσαι σε ένα. Κι όχι της φυλακής τα σίδερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι για τους λεβέντες, αλλά για τους ανασφαλείς. Αν έχεις διάθεση για προσπάθεια θα ήταν ωφέλιμο να συζητήσεις ξεκάθαρα με το ταίρι σου όλες του τις συμπεριφορές που σε προβληματίζουν και σε πιέζουν. Εάν έχεις αποφασίσει να ρίξεις τίτλους τέλους στο μεταξύ σας και τα λόγια δεν πιάνουν τόπο, τότε θα απαιτήσεις τον χρόνο σου. Και να θυμάσαι πως «ό,τι δε λύνεται, κόβεται», χωρίς να χωράνε λύπες. Γιατί αν η λύπη σου για τον άλλον υποβιβάζει την επιθυμία σου, θα καταλήξεις δέσμιός του, να λυπάσαι τον εαυτό σου.

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου