Εάν φτιάχναμε ένα τσεκ λιστ απαραίτητων προϋποθέσεων για τα σχεσιακά μας πλάνα δε θα μπορούσε με τίποτα να παραλειφθεί ο σεβασμός. Ο σεβασμός ο αμφίδρομος, ο αλληλένδετος, ο απαραίτητος κρίνεται σκόπιμος σε κάθε ερωτικό ενδεχόμενο που έχει σκοπό να μακροημερεύσει και να μας προσφέρει ψυχική γαλήνη. Οι σχέσεις οφείλουν να λειτουργούν με την ιδιότητα του εσωτερικού βαλσάμου- εφόσον σέβονται την ύπαρξή σου, διαφορετικά θα ήταν προτιμότερο να τελειώνουν. Εάν πρωταγωνιστεί η ασέβεια στο καράβι του έρωτα καλύτερα να το βουλιάξουμε και να τρέξουμε θαρραλέα προς κάθε σωτήρια διέξοδο, διότι αντίθετα είμαστε με βεβαιότητα χαμένοι.

Ένα ταίρι που δε σέβεται τη σχέση του κυρίως δε σέβεται τον εαυτό του. Σκληρή αλήθεια με τρομακτικά πειστήρια. Η σχέση είναι προσωπική επιλογή γι’ αυτό οφείλουμε να την τιμάμε και να μην την υποβιβάζουμε με ανούσιες συμπεριφορές. Είναι πολλά χαρακτηριστικά που αμαυρώνουν την αίγλη των επιλογών μας κι αν είμαστε οι επιλογές μας, τότε να τις υποστηρίζουμε και ν’ αφοσιωνόμαστε σ’ αυτές μέχρι τέλους. Ασεβή χαρακτηριστικά καλό είναι να εκλείπουν, όμως  στα ερωτικά μονοπάτια τα συναντάμε δυστυχώς συχνά. Κάποιες συμπεριφορές μοιάζουν φορτικά επαναλαμβανόμενες κι είναι κόκκινος συναγερμός.

 

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Δε μιλάμε απαραίτητα για απιστία, αλλά για τη σκέψη της. Η σκέψη αυτή ξυπνά κάθε αμφιβολία και προσφέρει αμηχανία. Είναι σαν να κάνει πάρτι η ανασφάλεια κι ενώ έχεις καταφέρει να δηλώνεις ακάλεστος, αυτή να λαχταρά για την παρουσία σου. Το ταίρι το ασεβές, φλερτάρει λιγάκι παραπάνω και σε βγάζει παρανοϊκό στην τοποθεσία καχυποψία. Σε συνοδεύει κι είναι λες και το έχει ξεχάσει, καθώς σκανάρει τον χώρο με τους υποψήφιους ερωτικούς πειρασμούς και το κεφάλι κάνει 360º το δευτερόλεπτο. Τα σόσιαλ παίρνουν φωτιά με αθώα σχόλια, αντιδράσεις, μηνύματα. Το λαϊκό δικαστήριο της καψούρας δηλώνει ενοχή.

 

Αν δε γελάνε δυο, δεν είναι αστείο

Στον αυτοσαρκασμό λέμε ναι, άλλωστε είμαστε κουλ τυπάκια κι ακομπλεξάριστα. Στα κακοήθη σχόλια που καλύπτονται με δήθεν χιούμορ δηλώνουμε κατηγορηματικά και κάθετα πως δε δείχνουμε καμιά ανοχή. «Πλακίτσα για να γελάσουμε» φυσικά εις βάρος σου και το λατρεμένο «Μην τα παίρνεις όλα τις μετρητοίς» μακριά μας. Ό,τι έχει σκοπό να μας υποβιβάσει και να πολεμήσει την αυτοπεποίθησή μας δεν πρέπει ν’ ανήκει στην προσωπική μας ακτίνα. Πέρα από το ότι οι αρνητικοί σχολιασμοί πολεμάνε την αισιόδοξη τάση μας, όταν κρύβονται πίσω από την ασπίδα του δήθεν χιούμορ είναι το λιγότερο δείγμα δειλού ανθρώπου. Οι γιαλαντζί αστεϊσμοί είναι ακόμα χειρότεροι όταν γίνονται παρουσία τρίτων- εκεί η ασέβεια παίρνει όσκαρ ερμηνείας.

 

 

Ο χρόνος είναι σχετικός

Ο χρόνος, πέρα από σχετικός, είναι και περιορισμένος κι αυτό τον κάνει πολύτιμο. Μιλάμε για μια αντικειμενική αξία που για όποιον δεν την κατανοεί, λυπάμαι για το νοητικό του επίπεδο. Το καντήλι αργοσβήνει εκτός κι αν η ζωή σε πάει σε fast forward κι όσο τρέχεις να προλάβεις τη δύναμη της φλόγας στα ακμαία της επίπεδα, είναι θεμιτό να πλαισιώνεσαι από άτομα που το σέβονται. Το ταίρι μας οφείλει να τιμά τον χρόνο μας και να μη μας τον σπαταλά ανούσια. Όταν κανονίζονται δραστηριότητες από κοινού να είμαστε κι από κοινού συνεπείς στην πραγμάτωσή τους. Αργοπορίες αδικαιολόγητες, άλογες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής τιμωρούνται αυστηρώς με αποχωρήσεις.

 

Το λυχνάρι των ευχών

Κάνε 3 ευχές ή και 4 και το τζίνι θα στις υλοποιήσει εάν έχεις πρωτοξάδελφο τον Αλαντίν. Αν δεν τον έχεις, ξεκινάει άλλο τροπάριο. Ο χορός του ταψιού θέλει παρτενέρ και δε διδάσκεται, καθώς, “μωρό μου σήμερα αυτοσχεδιάζουμε” και πέρα από στήριξη θέλουμε και συμμετοχή. Θέλουμε έναν ώμο να κλάψουμε από χαρά και μια αγκαλιά να κουρνιάσουμε όσο θα εξομολογούμαστε τα φετίχ των επιθυμιών μας. Στις επιθυμίες μας, το ταίρι μας πρέπει να πάρει ρόλο ανοιχτού ακροατή και να μην τις κρίνει σε ρόλο ανώτατου δικαστή κι αν μας βάζει τόσο εύκολα στην πυρά, να συζητά παράλληλα το μερίδιο ευθύνης του. Εάν το ταίρι μας εκθειάζει με καμάρι ότι ανήκει στις επιθυμίες μας, είναι αδιανόητο  να μην τις σέβεται.

 

Όσα μας κλείνουν πονηρά το μάτι

Όσα μας κοιτάνε με νόημα και ξυπνάνε μέσα μας φλογερές επιθυμίες, μας πιάνουν από το χέρι στον ξύπνιο και μας πετάνε με πάθος στο κρεβάτι για σβήσιμο, θέλουν επίσης σεβασμό. Εάν το ερωτικό πλάνο προσφέρει μια κοινή ευχαρίστηση οφείλει ν’ αντικατοπτρίζει τα θέλω και των δύο του παρτενέρ. Στα κρεβάτια μας δεν πρέπει επ’ ουδενί να νιώθουμε ασέβεια, άγχος και πίεση. Ένα ταίρι που φορά παρωπίδες κι ωτοασπίδες για όσα μας φέρνουν σε άβολη θέση, σε όσα δε δηλώνουμε αρέσκεια να υλοποιούμε και σε όσα λαχταράμε να δοκιμάσουμε, δεν έχει θέση σ’ αυτά.

Ο σεβασμός κρίνεται απαραίτητο στοιχείο για μια σχέση. Ίσως να είναι και το πρωταρχικό, το σημαντικότερο όλων. Με την απουσία του δεν προχωρά τίποτα και καλύτερα, διότι διαφορετικά παραπατά άτσαλα εθελοτυφλώντας προς τον γκρεμό.

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου