Ο κόσμος της ταχύτητας που ταξιδεύει ανέμελος έχοντας σαλπάρει στο πλοίο των social media γεννά στο κοινό νέες ανάγκες. Διαμορφώνει και επηρεάζει τις εμπειρίες του, τις συνήθειές του, ακόμα και τον τρόπο σκέψης του. Τα social media έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική και έχουν εισχωρήσει βαθιά στην κοσμοθεωρία μας. Καλύπτουν πολλές πτυχές της ζωής μας, έχουν εισβάλει στην καθημερινότητα μας και την έχουν επηρεάσει. Αποτελούν μέσο διασκέδασης, επικοινωνίας, ενημέρωσης και πολλοί τα «εκμεταλλεύονται» για την προώθηση της εργασία τους. Άλλοι τα χρησιμοποιούν ακόμα και για να φλερτάρουν. Αυτό το φαινόμενο είχε την ανάγκη να εκφραστεί, γι’ αυτό απέκτησε και συνεχίζει να αποκτά δικό του λεξιλόγιο. Μια γκάμα γνωστών και άγνωστων όρων εμπλουτίζει τα λεξικά μας. Πώς θα μεταφράζαμε άραγε το Gatsbying, γνωστό και ως Instagrandstanding;

Ο προαναφερθείς όρος ανήκει στον κόσμο των ερωτικών μας και του φλερτ που το instagram φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά. Από τα τίμια λαϊκά παιδιά και τα καλά κοράσια μέχρι τους «γύπες» των social media έως το catfishing και το ghosting, τώρα μιλάμε για Gatsbying ή αλλιώς Instagrandstanding ή ελληνιστί «γυπαετός».

Όταν μιλάμε για γυπαετούς και αναφερόμαστε στα ερωτικά μας, συνήθως ο νους μας τρέχει σε ανεξέλεγκτα τυπάκια που φλερτάρουν ασύστολα και αναζητούν ανελλιπώς το επόμενο θήραμά τους. Συνήθως ο όρος έχει αρνητική χροιά. Έχουμε ταυτίσει τον γύπα με τον ελεύθερο σκοπευτή, αυτόν που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανένα ερωτικό ταίρι, τον τύπο τον κάπως διαχυτικό, αυτόν που ψάχνεται -και φέρεται- ίσως κάπως απελπισμένα. Όμως, τι συμβαίνει όταν γινόμαστε εμείς γύπες του instagram;

 

 

Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των single του instagram πέφτει στην παγίδα του Gatsbying. Και όχι, αυτό δε σημαίνει ότι στέλνει μηνύματα λατρείας και πόθου ανελλιπώς ψάχνοντας υποψήφιο σύντροφο, αλλά ότι χρησιμοποιεί τα social με σκοπό την προσέλκυση. Φλερτ στα social. Αρκετοί νομίζω έχουν βυθιστεί στην πλάνη των social. Αφιερωμένο αυτό το story να πείτε σ’ εκείνον. Ένα κάποιο υπονοούμενο, μια ένδειξη για κοινά ενδιαφέροντα, μια φωτογραφία που μας κολακεύει και έχουμε βγει πανέμορφοι -και όχι αυτό δεν το επιβεβαιώνει μόνο η μητέρα μας-, μια δόση αυτοπεποίθησης και φύγαμε. Αρχίζει το παιχνίδι της υπομονής. Το είδε; Θα το δει; Θα καταλάβει που απευθύνεται αυτή η δημοσίευση; Φαίνεται πως το παιχνίδι των like έχει παραδώσει την σκυτάλη στα stories. Είναι άμεσα, γρήγορα, πολυάριθμα και συνήθως τα παρακολουθεί μεγάλο ποσοστό των ακόλουθων μας είτε από βαρεμάρα είτε από ενδιαφέρον, αλλά όταν έχεις πονόδοντο ερωτικό σε ενδιαφέρει συγκεκριμένο target group. Συγχαρητήρια! Κοίτα με περηφάνια το ράμφος σου και άνοιξε με θάρρος τα φτερά σου. Μόλις έγινες ένας γύπας των social.

Καμιά φορά βέβαια τα social δε χρησιμοποιούνται μόνο ως πηγή αθώου φλερτ και γλυκιάς προσέγγισης, αλλά και ως μέσο εκδίκησης. «Τώρα πια απ’ τα story μου θα με βλέπεις αγόρι μου» και τα συναφή για όλους εκείνους τους πρώην και τα αποτυχημένα φλερτ που τόλμησαν να μας απορρίψουν ή να μην καταλάβουν -οι ανόητοι- την αξία μας. Φιλάκια παλιό μου ενδιαφέρον, κοίτα πόσο τέλεια περνάω. Στην αγκαλιά της ζήλειας και του πληγωμένου εγωισμού ίσως να θέλουμε να το παίξουμε υπεράνω. Όχι, δε με πλήγωσε που τελειώσαμε, εσύ χάνεις, πάρε και ένα story που είμαι απαστράπτουσα, περιποιημένη και κεφάτη όσο εγώ θα παρακολουθώ αν τσέκαρες το story μου αφού πριν θα έχω σκανάρει το προφίλ σου σχολαστικά αλά Buzz Lightyear  «έχω εισχωρήσει σε εχθρικό έδαφος χωρίς να αποκαλυφθώ».

Πόσοι αναγνώρισαν έστω και λίγο κάπου τον εαυτό τους; Ελάτε, σηκώστε χέρια μη ντρέπεστε μικροί μου φαν του Gatsbying. Kάπου κατά βάθος, λίγο πολύ, όλοι είμαστε γύπες των social.  Είναι φαινόμενο της εποχής, βρε παιδί μου. Παλιά χώριζες και μην τον είδατε τον Παναή, τώρα σε ακολουθεί και τον ακολουθείς και βλέπετε έχοντας Σουηδικό επίπεδο τα νέα σας. Μια άλφα ενημέρωση για την εξέλιξη των ζωών σας. Βέβαια τα social αποτελούν και εκπληκτική φάκα για τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά. Με ευκολία βλέπεις πολλά στοιχεία του προσωπικού του γούστου και της καθημερινότητάς του και ίσως κάπως αθώα να θες να δηλώσεις ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή ότι ομόρφυνες επικίνδυνα τελευταία.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου μικρέ μου ανυποψίαστε γύπα θα πρότεινα να αφήσεις τα πολλά τεχνάσματα και στο πεντάγραμμο της ζωής να παίζεις ανάμεσα στις νότες ξεκάθαρα και ειλικρινά, με ψυχή, τόλμη και όνειρα. Τελειώνοντας, έχω να δηλώσω πως πάω να τσεκάρω αυτό το τελευταίο story αγωνιώντας εάν περιλαμβάνεται στη λίστα των θεατών μου το άτομο που με ενδιαφέρει ή θέλω κάπως να τσιγκλήσω. Μη με κρίνετε, το δήλωσα από την αρχή πως κατά βάθος είμαστε όλοι μας μικρά χαριτωμένα γυπαετόπουλα του instagram.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.